Llançament de l’«Aliança europea per a la responsabilitat social de les empreses»

Brussel·les, 22 de març de 2006

 

¿Com podem motivar a les empreses europees a anar més enllà de les seves obligacions jurídiques mínimes per a actuar en favor de la societat i el desenvolupament sostenible? En altres paraules, de quina manera podem reforçar el seu compromís en matèria de responsabilitat social (RSE)? Per a mobilitzar els recursos i les capacitats de les empreses europees i fer d'Europa un pol d'excel·lència en aquest àmbit, la Comissió Europea ha anunciat avui el seu suport a una «Aliança europea per a la responsabilitat social de les empreses».

 

Aquesta aliança està oberta a totes les empreses europees, independentment de la seva grandària, a les quals es convida a expressar el seu suport al projecte. No és un instrument jurídic que hagin de signar les empreses, sinó un marc polític general per a les iniciatives en curs o que vulguin emprendre en aquest àmbit les grans empreses, les Pimes i les parts interessades.

 

L'aliança hauria de suscitar noves associacions amb les parts involucrades i oferir-los noves perspectives en els seus esforços per a promoure la RSE. La iniciativa d'avui constitueix el seguiment de l'àmplia consulta de totes les parts interessades en el Fòrum multilateral europeu sobre la RSE, que va presentar el seu informe final el 2004. La Comissió proposa organitzar noves reunions del Fòrum el 2006 amb la finalitat d'avaluar els progressos realitzats en matèria de RSE amb totes les parts interessades.

 

El Vicepresident de la Comissió Günter Verheugen, responsable de la política d'empresa i indústria ha declarat: «Aquesta Aliança contribuirà a reconciliar les ambicions econòmiques, socials i ambientals d'Europa. La Comissió ha optat per un plantejament voluntari, més eficaç i menys burocràtic. Donat que  la RSC ha de ser una actuació voluntària de les empreses, només podrem fomentar-la si hi col·laborem. Europa necessita desenvolupar un clima públic en el qual es valori els empresaris no pels beneficis que generen, sinó també perquè contribueixen a afrontar els reptes de la societat».

 

El Comissari responsable dels afers socials, Vladimir Spidla, ha afegit: «L'aliança engegada avui és una aliança oberta l'objectiu de la qual és donar un nou impuls a les iniciatives en matèria de responsabilitat social de les empreses. Penso que la RSE pot ajudar els treballadors a adaptar-se millor als canvis i a adquirir les competències que exigeix l'economia del segle XXI. Pot contribuir així mateix que la igualtat d'oportunitats sigui una realitat en les empreses europees i a fomentar la integració dels grups desafavorits».

 

Millorar el clima i les condicions en què operen les empreses a Europa genera alhora la necessitat de major autodisciplina per part de les empreses. En aquest context, la RSE revesteix una importància creixent per al bon funcionament de l'economia de mercat.

 

Amb aquesta «Aliança europea per a la responsabilitat social de les empreses» la Comissió es proposa fomentar una major acceptació de la RSE entre les empreses europees, com també augmentar el suport a la RSE i el seu reconeixement com una contribució al desenvolupament sostenible i a l'estratègia per al creixement i l'ocupació. Per a assolir-ho, la Comissió considera que és necessari un nou enfocament polític. Això significa reconèixer que les empreses són els principals protagonistes de la RSE. Per altra banda, la Comissió segueix concedint la màxima importància al diàleg amb totes les parts interessades i és conscient que la RSE no podrà generalitzar-se sense el suport actiu i les crítiques constructives d'altres parts interessades no empresarials.

Un ampli procés de consulta
Per a presentar aquesta aliança, la Comissió s'ha basat en diversos anys de debat públic, consulta i diàleg amb les empreses i altres parts interessades. Un Llibre verd (2001), una Comunicació (2002) i la creació d'un Fòrum multilateral europeu sobre la responsabilitat social de les empreses constitueixen etapes importants d'aquest procés. El Fòrum va servir per a assolir cert consens entre els participants però també per a treure a la llum diferències d'opinió significatives entre les empreses i les altres parts interessades. Ha sorgit una concepció europea comuna del que significa la RSE com a concepte d'integració voluntària de les preocupacions socials i ambientals en les activitats comercials de les empreses i la seva interacció amb les parts interessades.
Petites i mitjanes empreses
Contràriament al que es creu normalment, la RSE dista molt de ser una prerrogativa de les grans empreses. Igual que en moltes de les seves pràctiques comercials, les petites i mitjanes empreses han protagonitzat alguns dels progressos més espectaculars en aquest àmbit. La Comissió admet la necessitat d'un major reconeixement dels esforços realitzats en aquest àmbit per aquestes empreses. La Comissió facilitarà l'intercanvi d'experiències sobre com seguir fomentant la responsabilitat social entre les Pimes.
Què es pot assolir amb la RSE?
  • La contractació d'un major nombre de treballadors procedents de grups desafavorits.
  • La inversió en el desenvolupament de les competències, l'aprenentatge permanent i l’ocupabilitat.
  • La millora de la salut pública en àmbits com la comercialització i l'etiquetatge dels productes alimentaris.
  • Millors resultats en matèria d'innovació.
  • Una utilització més racional dels recursos naturals i la reducció dels nivells de contaminació, mitjançant inversions en ecoinnovació i l'adopció voluntària de sistemes de gestió ambiental.
  • Una imatge més positiva de les empreses i els empresaris en la societat.
  • Un major respecte dels Drets Humans i de les normes fonamentals del treball, en particular en els països en desenvolupament.
  • La reducció de la pobresa i la consecució dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni

 

 

Per a més informació: http://europa.eu.int/comm/enterprise/RSC/policy.htm

TEXT EN CATALÀ

L’Associació per a les Nacions Unides, amb la col·laboració de Responsabilitat Global, ha traduït la Comunicació de la Comissió Europea i la posen gratuïtament a la vostra disposició.

 

Descarregar PDF

La comunicació identifica 8 àrees on la Comissió Europea vol aprofundir en la promoció de la RSC:

 

·        Conscienciació i intercanvi de bones pràctiques

·        Suport a les iniciatives multilaterals

·        Cooperació amb els Estats membres

·       Informació i transparència cap als consumidors

·        Recerca

·        Formació

·        Pimes

·        La dimensió internacional de l’RSC

Veus crítiques

 

Algunes ONG creuen que el document no està orientat a la millora de l’impacte de les empreses, sinó a com ser més competitives i rendibles:

 

El Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO) ha indicat que la Comunicació recull una aliança amb la indústria, però no disposa del ple consens de tots els grups d’interès.

Actes públics recents de Responsabilitat Global

Conferència a la UOC

 

En el marc de la Trobada Presencial de 4 de març de 2006, s’ha fet un acte al voltant de la RSE a la Universitat Oberta de Catalunya, a càrrec de Josep Maria Canyelles, consultor de la UOC i Enric Serradell, professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC. Activitat del Programa de Ciències empresarials.

 

http://cv.uoc.edu/~mgoat/
trobada_mar06/

activitats_19.html

Jornada organitzada pel Col·legi d’Advocats de Barcelona

 

Els advocats s’interessen per la RSE

 

El Col·legi d'Advocats de Barcelona ha organitzat una Jornada   dirigida al seu col·lectiu professional.


Josep Maria Canyelles ha desenvolupat la primera ponència, amb la perspectiva meta jurídica, partint de concepte i les causes que han fonamentat l’eclosió d’aquest fenomen per vincular-lo a la dimensió estratègica de les organitzacions.

 

A continuació, l’advocat Miquel Trias Sagnier, catedràtic de Dret Mercantil d’ESADE, ha abordat la perspectiva jurídica, i ha destacat el problema que per al bon govern suposen les empreses de titularitat difusa, on l’accionariat es limita a tenir expectatives lucratives sense capacitat d’exercir funcions de control i seguiment.

 

La Jornada ha comptat amb la presentació de casos empresarials altament significatius, amb la participació de Carlos Martínez, adjunt al conseller delegat de DKV, Josep Querol, secretari general de Caixa Catalunya i Xavier Liñán, director de Desenvolupament Organitzatiu de Danone.

 

Veure nota Europa Press

Alguns actes públics propers de Responsabilitat Global

Conferència a la UOC

 

Acte sobre RSE a la UOC

Dilluns 27 de març

19:00 a 20:30 hores)

Centre de suport UOC del Barcelonés. Av. Drassanes, 3-5 · Barcelona

1) Documental sobre RSE

2) Exposicions ponents

¨  Josep Maria Canyelles, expert

¨  Representant d’Oxfam Intermón

3) Debat

 

Simpòsium al Consorci Universitari del Baix Penedès

El proper 3 d’abril es farà un debat sobre RSE en el marc d’una Jornada sobre empresa i globalització. Intervindran diferents experts amb visions diverses, entre els quals: Francisco Javier Palom, Lluís Foix, Josep Maria Canyelles, Jordi Sanahuja, i representants de la URV, Idiada i altres.

 

 

Si heu rebut aquest correu per error o no el voleu continuar rebent,us preguem que ens ho indiqueu a [email protected]