Amb motiu de l’Any Internacional de les Llengües i l’Any Europeu del diàleg intercultural

RSE i llengua

Al marge de consideracions polítiques, les llengües i sobretot avui dia la gestió del multilingüisme han esdevingut un aspecte rellevant per a les empreses en un context de mundialització però alhora de recerca de la màxima proximitat i confiança de la clientela.

Però si parlem de llengua i d’RSE no ens podem limitar només als aspectes més externs com la comunicació sinó que hem de posar el punt de mira en elements com la gestió de la cadena de proveïment o en un tema que preocupa molt a les empreses com la gestió dels recursos humans.

No és fàcil abordar els aspectes lingüístics dins l’RSE. Però la seva vinculació és més que evident i alhora pot aportar maneres diferents d’abordar unes polítiques que l’empresa no està acostumada a gestionar pensant en la societat del coneixement i un entorn globalitzat. 

S’hi barregen aspectes de gestió amb aspectes vinculats als drets humans o a declaracions internacionals. Un còctel que cal abordar des de visions innovadores.

Llegir article Llengua i responsabilitat social de les empreses, Revista Llengua i Ús, núm. 39 (Generalitat de Catalunya)
Enllaç:  www.collaboratio.net/newsletter/?id=2008/02/21/01          Castellano:  www.collaboratio.net/newsletter/?id=2008/02/21/02   
Josep Maria Canyelles
jmcanyelles@collaboratio.net
( 670 600 223 
skype: jmcanyelles
Entreu-hi             
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben gratuïtament persones, empreses i organitzacions. 
Si coneixeu algú que li pugui interessar, reenvieu-li!  
Si us hi voleu subscriure o no el voleu continuar rebent, ens ho podeu indicar aquí: ALTA   BAIXA 

Presentació
Butlletins
Publicacions
Aquest butlletí mensual té per objectiu  ajudar a promoure la cultura de la          Responsabilitat Social
“Durant aquest 2008 promourem la incorporació dels aspectes lingüístics dins la materialitat de l’RSE”.

Sona curiós quan grans multinacionals descriuen per activa i per passiva el seu compromís amb les comunitats on treballen però després solament saben portar a terme certes pràctiques exportades de la central i sense un mínim esforç per a entendre el context: una gran companyia global feia un programa de voluntariat corporatiu per generar connexió amb la comunitat local en una població catalana i sense cap documentació en la llengua del país... Pot ser un exemple menor però és significatiu. 

Algunes empreses em confessen que no saben com abordar la gestió lingüística (mai ho havien fet fins ara!). Quan una empresa no sap com abordar algun procés, ràpidament en parla amb altres, hi ha trobades, benchmarking... Curiosament en aquest tema hi ha molts tabús que porten a un enfocament més normatiu que orientat a crear veritable valor per a totes les parts. 

Per això volem generar debat empresarial. Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, que se celebra cada 21 de febrer, s’inicia l’Any Internacional dedicat a les llengües en el qual nosaltres volem fer una aportació.

Josep Maria Canyelles. 21/02/08
Responsabilitat Global
Les botigues Bon Preu donaran cèntims als ...
Crítiques a l'aprovació del Consell Estatal ...
Escoles i responsabilitat social
Jornada RSE i Comerços
Tecnologia i el Gran Germà (article a Tecnonews)
El 90% dels ajuts del Banc Mundial van a...
RSE de les petites empreses
L'oficina mundial del voluntariat jove té...
2010 Any Europeu contra la Pobresa...
La societat catalana fa més de 900 propostes per mitigar el canvi climàtic
   ELS ÚLTIMS ESCRITS A                      www.responsabilitatglobal.com