Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Implica la sostenibilitat el mateix que la responsabilitat social?

L'anunci fet per Telefónica sobre els acomiadaments el dia abans de fer saber els grans dividents obliga a una reflexió profunda sobre el sentit de l'RSE en algunes empreses i sobre alguns jocs de paraules

Foto Josep Maria CanyellesEn un article recent anomenat "L’RSE és gerundi" defensàvem que "els que sols miren l’impacte de les empreses, parlen bàsicament de sostenibilitat mentre que els que mirem dins l’organització preferim parlar d’RSE". 

Més recentment hem desenvolupat aquesta mateixa tesi en dos articles sobre Telefónica i Google respectivament, on mostrem com algunes empreses opten per la sostenibilitat en detriment de la responsabilitat social.

En el cas de l'empresa de telefonia, l'article "Valorar el compromís davant decisions difícils" vincula el fet de deixar de parlar d'RSE/RSC amb alguns canvis en el sentit dels seus compromisos. Amb motiu de l’anunci d’acomiadaments, fem una reflexió oberta, partint del convenciment que davant les situacions difícils es pot valorar la profunditat del compromís.

En el cas del famós cercador d'internet, a "Google està per la sostenibilitat sense gestió de l'RSE" expliquem que els passos van en un sentit similar ja que la companyia no creu que la seva aposta per la sostenibilitat hagi d'anar acompanyada d'una gestió de la seva Responsabilitat Social, de manera que no es dotarà d'òrgans específics com el Comitè de Sostenibilitat, i la comunicació amb els seus grups d'interès serà unidireccional.
  • Creieu que implica la sostenibilitat el mateix que la responsabilitat social?
  • Us sembla que aquests canvis en la denominació del compromís són purament formals?
A "L’RSE és gerundi" també hi fèiem altres afirmacions com:
  • "L’RSE no solament és una adaptació a uns requeriments d’uns grups d’interès i d’uns segments de mercat emergents. També suposa en si un vector de gestió del canvi dins la cultura organitzativa"
  • "Per això l’RSE va més lluny que la sostenibilitat. L’RSE posa la mirada en la gestió i la sostenibilitat en el resultat. L’RSE és gestió des d’un compromís vers uns resultats".


Articles

2n Congrés Europeu del Voluntariat i altres notícies de voluntariat

Aquest 2011, oferim un seguit de continguts i reflexions sobre voluntariat, atesa la circumstància especial de l'Any Europeu del Voluntariat.

Al mes de novembre tindrà lloc a Barcelona el 2n Congrés Europeu del Voluntariat
, organitzat per la Generalitat de Catalunya. Josep Maria Canyelles està col·laborant en el disseny d'aquest esdeveniment ajudant a definir els continguts que es veuran reflectits en els debats i ponències. Per a facilitar la implicació del sector associatiu, existeixen diferents òrgans de participació on consensuar el format i continguts per tal que responguin adequadament a les necessitats del sector.



Proper acte: 12 de maig - Jornada sobre Voluntariat a Manresa destinada a dirigents associatius. L'esdeveniment porta per nom Id-entitats i comptarà amb la intervenció de Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i ex-director de l'Institut Català del Voluntariat.

Darrer acte: Fa uns dies, Josep Maria Canyelles va participar en un Acte a Mallorca sobre el "2011 · Any Europeu del Voluntariat" organitzat per l'Agència del Voluntariat de l’Ajuntament de Palma i Centre Balears Europa, Europe Direct.

Continuar llegint - més continguts sobre voluntariat.

 

Lliurats els premis a l'Excel·lència Empresarial del Raval

S'han lliurat els premis a l'Excel·lència Empresarial de la Xarxa Laboral del Raval, en l'acte celebrat al Museu Marítim de Barcelona. Els premis tenen com a finalitat distingir a les empreses que hagin implementat amb èxit els valors de l'RSE. En el marc de la Jornada es va fer la presentació del projecte "Raval, Territori Socialment Responsable", i Josep Maria Canyelles hi va fer una intervenció sobre Territoris Socialment Responsables.

Els guardonats en els diferents categories han estat... [llegir-ne més]
 
Ambiental i sostenibilitat Bones pràctiques
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA