[Responsabilitat Global] Acte Premis Respon.cat · Dc 15 novembre 2017

 

Si no veus correctament aquest butlletí: Versió en català NOVEMBRE 2017

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Tercera edició dels premis catalans de l’RSE: Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017

 
Aquest dimecres 15 de novembre a les 17.00 h tindrà lloc l’Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017, a la Casa Llotja de Mar de Barcelona.

Es tracta de la tercera edició dels premis catalans de l’RSE. Concretament, l’Acte de lliurament dels Premis Respon.cat que reconeix set empreses per a les següents categories:
 • Premi a la trajectòria en Responsabilitat per a Empreses grans
 • Premi a la trajectòria en Responsabilitat per a Empreses petites i mitjanes
 • Reconeixement als Territoris socialment responsables
 • Reconeixement al Programa empresarial ambiental de col·laboració
 • Reconeixement a la Gestió de la diversitat d’origen
 • Reconeixement a les Bones pràctiques empresarials de reforma horària
 • Reconeixement al Programa empresarial de voluntariat
 • Reconeixement a la trajectòria destacada d'una persona pel seu compromís amb l'RSE

La novetat respecte l’any anterior és que s’introdueix un reconeixement especial a la trajectòria destacada d’una persona pel seu compromís amb la responsabilitat social a Catalunya. De la mateixa manera que el nom de les empreses premiades i reconegudes no es farà públic fins al moment del lliurament de premis, el nom de la persona que rebrà el reconeixement especial per la seva trajectòria en l’àmbit de l’RSE, tampoc no es desvelarà fins el mateix dia 15, en el moment de l’acte.

Com en les edicions anteriors dels Premis, s’ha elaborat un vídeo de cadascuna de les empreses i organitzacions guanyadores per a mostrar el seu compromís i les seves bones pràctiques. Una versió curta d’aquest vídeo es presentarà el dia de l’acte, juntament amb un text de caràcter molt especial per a la persona guanyadora del reconeixement a la trajectòria.
 
Podeu veure els vídeos de les edicions 2015 i 2016 dels Premis Respon.cat de la Responsabilitat social.

 
 
 

En un territori socialment responsable es poden abordar millor els reptes, diu Canyelles a Dénia

 • El Cercle Empresarial de la Marina Alta i la Fundació Baleària pretenen convertir la comarca en el primer Territori Socialment Responsable del País Valencià. 
 • Josep Maria Canyelles va defensar l'interès de desenvolupar Territoris Socialment Responsables.
 • Les jornades tenen lloc amb la col·laboració de la Seu Universitària de Dénia i la Direcció General de Responsabilitat Social de la Generalitat Valenciana.
 

Comentari rebut a la newsletter

Unes hores després d'enviar la darrera newsletter en castellà he rebut d'un amable subscriptor (una empresa soriana de gestió de projectes de construcció sostenible, membre del Colegio Oficial de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos i del Consejo de la Construcción Verde de España) la newsletter retornada incloent el següent missatge:...

Expert de NU denucia el retrocés espanyol en drets humans i demana que la CE s'interpreti segons els tractats internacionals

L'Oficina de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans ha publicat una nota de premsa amb els resultats de l'informe aportat per l'expert independent Alfred de Zayas, que entre altres,deplora la decisió del Govern espanyol de suspendre l'autonomia de Catalunya, fet que és valorat com un retrocés en la protecció dels drets humans...

El Govern aprova desenvolupar l'estratègia SOLARCAT perquè l'energia solar esdevingui el pilar central de la transició energètica a Catalunya

El programa de sostres solars amb emmagatzematge distribuït ha de garantir la possibilitat que els ciutadans puguin generar energia...
 

Per què són singulars els Premis Respon.cat i per què hauries d'assistir-hi?

Arriba la tercera edició dels Premis Respon.cat, el gran espai de reconeixement de la responsabilitat social a Catalunya.

Quan es va posar en marxa Respon.cat, a mitjan 2014, vam abordar quines activitats havíem de prioritzar, entre les moltes coses que ens agradaria fer i les possibilitats reals d'engegar molts programes alhora. Fer uns premis era una de les accions lògiques que pertocaven a una entitat que havia nascut per a ser l'organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya. Però vam debatre si pel fet de ser una acció tan típica havíem de començar per aquí o deixar-ho per a més endavant.

La resposta fou sí a uns premis però amb un caràcter molt nostre. I què volia dir això? Doncs que no havien de servir per premiar les mateixes empreses de sempre en les mateixes matèries de sempre. Sense que això s'hagi d'entendre com a cap crítica a ningú, vam entendre que havíem d'aportar alguna cosa nova, havíem de crear valor. Intuíem com fer-ho i ho hem anat portant a la pràctica.

Volíem premiar coses diferents. I premiem la trajectòria en el compromís responsable. Però també la reforma horària, la gestió de la diversitat d'origen o els territoris socialment responsables, per exemple, que no ho feia ningú. Volíem llançar un missatge de matèries que calia reconèixer, que tenien un caràcter innovador.

Volem premiar tant empreses grans com pimes. I entre les pimes, tant mitjanes com petites! A banda dels premis a la trajectòria, que tenen modalitat per a empreses grans i per a pimes, en els altres reconeixements, obrim les portes a tota mena d'empreses i el fet de ser més grans no genera més avantatge!

Volíem divulgar les bones pràctiques. Els Premis no havien de ser merament un acte de reconeixement sinó que tot plegat havia de fomentar l'intercanvi de bones pràctiques. Per això, unes setmanes després de l'acte de lliurament dels premis, s'organitza una jornada de transferència de les bones pràctiques.

Volíem posar-ho fàcil a les empreses. Algunes empreses començaven a estar cansades de presentar-se a tants premis havent d'emplenar molts formularis, mentre que altres no s'hi presentaven mai de manera que no tenien cap opció. Vam optar per crear unes comissions tècniques que facin la feina d'esbrinar quines empreses podien merèixer el reconeixement, fent que per a les empreses premiades o per al conjunt de les proposades la seva participació en el procés sigui una sorpresa; una merescuda sorpresa.

Volíem travar aliances. I per això Respon.cat disposa d'un Consell social, integrat pels principals organismes empresarials i socials catalans, que fan les aportacions de les propostes a partir del seu coneixement sectorial o territorial. D'aquesta manera, fem que els premis siguin realment els de tot Catalunya, que moltes organitzacions se'ls puguin sentir també seus, que tots puguem sumar.

Volíem fer-lo córrer pel territori. I estem fent les edicions imparells a Barcelona i les parells a altres ciutats. La segona edició es va fer a la Seu Vella de Lleida, i la quarta, al 2018, ja estem pensant on portar-la... Així els premis també són una mica més de tothom, i les pimes ubicades fora de la metròpoli barcelonina els poden veure com a més propers.

Volíem sorprendre! No la sorpresa per la sorpresa, sinó senzillament el resultat de fer una cerca de casos interessants que no tenen per què ser casos esperats. Aquestes són les 12 premiades fins ara... i aquest any 2017 esperem seguir descobrint casos interessants i suggerents i sorprenent-vos!
 • Trajectòria del compromís per a empresa gran: GAES [vídeo] [fitxa] i Grupo Menarini [vídeo] [fitxa]
 • Trajectòria del compromís per a empresa petita i mitjana: KH Lloreda [vídeo] [fitxa] i Tarannà, viatges amb Sentit [vídeo] [fitxa]
 • Programa empresarial de voluntariat: HP Barcelona [vídeo] [fitxa] i ESTEVE [vídeo] [fitxa]
 • Programa empresarial ambiental de col·laboració: Cementiri Roques Blanques [vídeo] [fitxa] i Celler Credo [vídeo] [fitxa]
 • Territoris socialment responsables: Comarca de de la Garrotxa [vídeo] [fitxa] i Barri del Raval de Barcelona [vídeo] [fitxa]
 • Gestió de la diversitat d’origen: bonÀrea Agrupa [vídeo] [fitxa]
 • Bones pràctiques empresarials de reforma horària: Fundació Joia [vídeo] [fitxa]
Us esperem aquest dimecres 15 de novembre a les 17h a l’Acte de lliurament de Premis Respon.cat 2017, a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Cal inscripció prèvia.