[Responsabilitat Global] Dia Internacional de la Dona · Març 2018

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català MARÇ 2018

[es] Si no ves correctamente este boletín: Versión castellano MARZO 2018

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

L'RS en pimes i emprenedors, objecte de reflexió en els Tallers observaRSE

 
Laura Flores (@lfloresmart)
 
Els reptes que tenen pimes i emprenedors a l'hora de ser responsables i sostenibles van vehicular un dels Tallers observaRSE de la Jornada Corresponsables a Barcelona, que va reunir més de 300 persones per debatre sobre negoci responsable i gestió estratègica de l'RSE. Representants de pimes i entitats van reflexionar sobre els obstacles que troben aquestes organitzacions per incorporar l'RSE i com superar-los en un debat moderat per Sonia Ruiz, fundadora de Noima.
 
"Les pimes no haurien de mirar-se tant en les grans empreses i haurien d'apostar per una mirada pròpia", va assenyalar Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat. Canyelles va afegir: "El desconeixement de l'RSE no t'eximeix de complir-la, ja que l'expectativa hi és". "El repte per a les pimes és aconseguir que la visió de ser responsable es vinculi a l'estratègia i saber comunicar-ho", ha conclòs.
 
Maria Martí, del Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, va sostenir que "les pimes fan RSE però no ho saben o de vegades no saben comunicar". "El repte és aconseguir organitzacions amb impacte social, rendibles i escalables", ha sentenciat.
 
Felisa Palacio, responsable d'RSE de l'agència de viatges Tarannà, va explicar com per a les pimes l'RSE "es veu inabastable i inassumible". "Haurien d'haver-hi sistemes i eines que l'acostessin a la petita empresa", ha assenyalat. Palacio va animar a començar pels equips "i a partir d'aquí construir". "El sector dels viatges té un repte important en la sostenibilitat", va culminar.
 
Des de la perspectiva de l'emprenedoria social, Clara Navarro, cofundadora de Fundació Ship2b, va comentar que el desafiament, per a ella, és "afrontar els reptes sistèmics que tenim per davant de forma col·laborativa, aportant cadascú allò que millor sap fer per aconseguir entre tots encaixar el trencaclosques ". "El repte per als emprenedors és trobar l'equilibri entre la visió a llarg termini i sistèmica i el dia a dia", ha assenyalat.
 

Pablo Sánchez, director a Espanya de BCorp va abordar com el moviment que representa, i que a Espanya ha crescut un 20% en els últims anys, no aglutina només empreses amb un propòsit, sinó també universitats i altres actors. "El repte és convèncer les organitzacions que la sostenibilitat, més enllà de fer el bé, té un sentit empresarial", ha sostingut.

 

Articles i reflexions
 

[REFLEXIÓ] Onze homes que estaven ben contentes

Acabem de publicar el vídeo [mots responsables] Dia Internacional de les Dones amb motiu d'aquesta celebració. En aquest cas, és una reflexió sobre les paraules, en concret gènere, dona o muller. No som abrandats del llenguatge de gènere si bé és bo tenir en compte alguns criteris bàsics.

Els cognoms com a patrimoni cultural

Llegeixo que alguns municipis conviden les famílies a valencianitzar els seus cognoms. Pot semblar que la normalització lingüística dels cognoms no és un element rellevant, i per descomptat no és al costat de la preservació de l'ús social de la llengua.

Recomano l'entrevista del Crític a Genís Roca: “El canvi social per culpa de la revolució digital serà molt bèstia. No ens ho podem ni imaginar”

Debat a ESADE sobre tendències en reporting no financer #cicloSeresEsade

Ha tingut lloc una sessió a Esade sobre Noves tendències en reporting no financer i rendició de comptes en el marc del Cicle ESADE - Fundació SERES.

 

 

Polítiques públiques i governança

Índex de Percepció de la Corrupció 2017 elaborat per Transparència Internacional

El CERMI considera molt positiva la creació de la Comissió Interministerial per a la incorporació de criteris socials en la contractació pública

Puigdemont entrevistat per Bea Talegón a Diario16: La gent ha entès que el país ha de ser el resultat del seu esforç per construir el seu projecte de vida i contribuir al desenvolupament del món, la lluita contra el canvi climàtic, l'acollida de refugiats...

Joaquín Urías, ex lletrat del Tribunal Constitucional, explica coses que tothom hauria de saber... sobretot a Espanya

Una proposta per la transparència en el periodisme: Què és el mapa de traçabilitat?

Els eurodiputats aproven normes per tenir edificis sostenibles

Curs d'RSC per a Ajuntaments a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb docència de Vector5

Dia Internacional de la Dona

[mots responsables] Dia Internacional de les Dones

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones publico un vídeo breu (4 min) de reflexió sobre les paraules, en concret gènere, dona o muller.
 

[VÍDEO] Ellen Degeneres: Bic for Her?

Ellen Degeneres destrossa en directe els bolis Bic Per a Dones

[VÍDEO] Conte de l'Institut Balear de la Dona

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, proposo aquest vídeo - conte de l'Institut Balear de la Dona:

[VÍDEO] Recursos humanos @JamesonNotodo

Fa uns dies vaig proposar un vídeo sobre diversitat del festival Notodo (Ser o no ser), un curt que abordava el valor de la diversitat en les relacions humanes. Aprofitant que avui és el Dia Internacional de les Dones, proposo aquest altre sobre la discriminació laboral i l'assetjament sexual.

Declaració del Govern de la República amb motiu del Dia Internacional de la Dona @catalan_gov

ODS

Documental Cadena de Subministrament: "Valors Sostenibles i ODS, proveïdors internacionals Tarannà"

El 62% de les empreses mundials enquestades mostren els ODS d'alguna manera als seus informes

[VÍDEO] Esperar per l'aigua / Esperar por el agua / The wait for water

 

Tecnologia

La Generalitat presenta la seva estratègia de dades obertes al Mobile World Congress: tot en format obert

El català avança al món dels mòbils

Innovació tecnològica en l'activitat assistencial: Fundació Ave Maria

 

Congrés Participatiu Catalunya i Futur

 

 

 

[DEBAT] Una societat cohesionada: construïm sanitat. Congrés Participatiu Catalunya i Futur. Reial Acadèmia de Medicina. Barcelona

[DEBAT] L'equilibri amb la natura. L'aigua: dret humà bàsic. Congrés Participatiu Catalunya i Futur. Tortosa

[DEBAT] Un model econòmic sostenible, equitatiu i eficient. Congrés Participatiu Catalunya i Futur. Palau Macaya Barcelona

 

[DEBAT] Una societat cohesionada. Congrés Participatiu Catalunya i Futur. Girona

    

 

Dia de l'Eficiència Energètica

[DEBAT] Quin ha de ser el nou model energètic? Congrés Participatiu Catalunya i Futur. Tarragona

[VÍDEO] Dia Mundial de l’Eficiència Energètica. Que no decideixin per tu. Gestiona la teva energia #ODS7