[Responsabilitat Global] L'èxit del Marketplace demana fer nous passos · Juliol 2020

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: ESPECIAL MARKETPLACE JULIOL 2020
Responsabilitat GlobalAquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

El Marketplace de Respon.cat ha innovat en la generació de relacions i contactes

  • Més de 50 organitzacions compromeses amb la sostenibilitat i 40 productes oferts en la primera edició
  • Ha estat un marc d’innovació i aprenentatge que ha donat lloc a nous contactes i inici de col·laboracions i relacions comercials.

L’impuls d’espais de trobada que puguin crear oportunitats de relació col·laborativa i comercial era una demanda d'algunes empreses membres de Respon.cat. Per això es va crear el Grup de Treball “Marketplace”, que ha organitzat el primer Marketplace virtual de Respon.cat, esperonats, a més, pel moment d'excepcionalitat provocat per la Covid-19.

Respon.cat ha adaptat el funcionament de tota l'activitat a la situació excepcional, sense aturar-se ja que més que mai es considera necessari construir un teixit empresarial basat en els valors i amb mirada de futur i de sostenibilitat. S'aposta per formats innovadors transformant el moment en una oportunitat i una gran experiència per extreure'n grans aprenentatges. El Marketplace virtual forma part d'aquesta estratègia i vol ser un espai de col·laboracions i complicitats entre empreses compromeses impulsant les interrelacions comercials per tal que l'economia remunti i ho faci sobre valors sòlids i de manera sostenible.

Una experiència dinàmica i innovadora

El Marketplace ha tingut tres dinàmiques. La primera ha estats d’oferta de productes i serveis, que ha permès accedir a 40 ofertes en diferents sales virtuals en quatre rondes a través de la quals les empreses han pogut anar coneixent aquells productes i serveis que més els interessaven.

La segona ha estat de treball en grup sobre necessitats i demandes, amb una gamificació on els participants han esdevingut abelles que col·laboraven per obtenir la informació i contactes que altres organitzacions requerien, amb un missatge sobre el sentit altruista del treball en xarxa i fer el bé per als altres: si sols pensem en l’interès propi serà mera acció comercial sense un veritable esperit de treball col·laboratiu que finalment revertirà en més positivitat i oportunitats. Aquesta dinàmica s’ha desenvolupat amb un suport innovador que ha entusiasmat les persones participants i ha afavorit la generació de contactes comercials en un ambient distès.
 

La dinàmica final ha simulat el que succeeix en els actes presencials, les trobades informals amb les persones que van sortint de l’esdeveniment, un moment de gran valor en els esdeveniments per tal de poder establir contactes i intercanviar punts de vista de manera espontània. L’empresa Vector5, membre del grup de treball, ha aportat la metodologia i solucions tecnològiques.
 

En la presentació de l’esdeveniment, David Cos, vicepresident de Respon.cat i president del Grup Clade, ha avançat que l’objectiu del Marketplace no es quedarà en aquest acte sinó per mitjà del web i amb noves accions s’impulsarà les aliances i col·laboracions entre empreses membres alhora que s’aniran convidant altres empreses compromeses amb la gestió responsable a poder-hi participar. Per altra banda, a la primera sessió del Marketplace (26 de juny) s’havia presentat la iniciativa a les empreses amb unes reflexions expertes de Xavier López (vegeu vídeo) sobre les aliances i amb una mostra de productes i serveis a càrrec de les empreses del grup motor.

Tot el material presentat està recollit al site "Marketplace" de Respon.cat on s'aniran actualitzant els continguts. Aquesta iniciativa no s'atura aquí, els propers dies es reunirà el grup treball per valorar la feina feta i planificar les properes passes. Les empreses que vulguin formar part d’aquest Grup de Treball ens poden enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Vegeu vídeo reportatge 18 min (o en aquest enllaç versió curta 5 min): 

 

 

Grup de treball de Marketplace

El Marketplace virtual s'ha organitzat en el marc del Grup de Treball de Marketplace de Respon.cat que ha dissenyat l’acte, i que alhora es farà càrrec del repte d’assolir un major increment en les interrelacions per mitjà de diferents iniciatives. Les empreses que inicialment integren el grup de treball, obert a noves incorporacions, són: CreaRSA, 1000 friends, Vector5, Corresponsables, TSR Territori Socialment Responsable, Obra Social Sant Joan de Déu, N2N i Creixem. A més, Vector5 ha aportat la metodologia i solucions tecnològiques per a les dinàmiques. El grup liderarà el repte de generar més interrelacions entre membres.


L'èxit del Marketplace reclama que tingui continuïtat

Aquesta setmana passada ha tingut lloc un acte ben singular, el primer Marketplace de Respon.cat. Ens en sentim molt satisfets, no només per l'impacte i la innovació sinó perquè ha encetat una nova línia. M'agradaria compartir algunes reflexions.

Vegeu vídeo reportatge 18 min (o en aquest enllaç versió curta 5 min):
  

 

 

1. Les relacions i les aliances són part consubstancial de l'RSE i, en conseqüència de la manera de fer de Respon.cat. Però fins ara solament les havíem abordat en la matèria de l'RSE però no havíem fet el pas a generar relacions entre empreses membres que tinguin un horitzó més ampli, que pretenguin desinhibidament fomentar les relacions comercials. Si bé la intenció ja era prèvia, podem dir que la crisi originada per la Covid-19 ens ha impulsat de manera molt decidida en aquesta línia, que respon a demanda i necessitat manifestades per part d'empreses membres i que ha estat plenament avalada per la junta directiva.

2. El plantejament de tractar les ofertes, les demandes i els contactes, a partir dels tres blocs de l'esdeveniment, ha estat valorat com una bona manera d'abordar el repte i facilitar que totes les empreses trobin un espai per expressar les seves necessitats. També va ser un encert implicar les empreses demanant vídeos de les ofertes prèviament: 40 ofertes presentades amb vídeos, que segur que seran moltes més en el futur.

3. Crear un marc de coneixences i relacions i d'oportunitats comercials és normal en qualsevol associació empresarial. El fet que es tracti d'empreses compromeses amb l'RSE obre la porta a establir algun sistema objectiu de càlcul per a la compra sostenible, repte que caldrà desenvolupar progressivament a partir del Grup de Treball del Marketplace. 

4. Com en altres activitats de Respon.cat, un grup de treball ha estat al darrere de la iniciativa. Creiem que aquesta és una manera de funcionar que cal incrementar. No ha de saturar de feina a les empreses participants ja que per això l'associació té un equip tècnic però sí que convé que siguin empreses membres les que determinin la necessitat de les accions, les orientin, aportin idees.  

5. Cada any Respon.cat ha portat a terme alguna acció de referència. Per exemple, al 2017 el seminari TSR+10 sobre Territoris Socialment Responsables. O al 2019 la jornada de networking amb les empreses participants en totes les edicions de l'RSE.Pime. El 2020 vindrà marcat per aquest Marketplace.

6. El Marketplace ha estat una acció innovadora, per la metodologia, per les solucions tecnològiques, pel plantejament. En gran mesura, cal agrair l'aportació feta per una de les empreses del Grup de Treball de Marketplace, Vector5, que ha aportat el seu coneixement i experiència. Sense la generositat d'empreses membres que aporten capacitats i coneixements no podríem mai excel·lir en la nostra tasca.

7. Més enllà d'aquest esdeveniment, Respon.cat ha demostrat saber adaptar el funcionament de tota l'activitat a la situació excepcional, sense aturar-se ja que més que mai es considera necessari construir un teixit empresarial basat en els valors i amb mirada de futur i de sostenibilitat. De fet, hem convertit la situació en una oportunitat. Per exemple, convertir l'RSE.Pime a la virtualitat també serà una oportunitat per arribar a empreses petites de les comarques més allunyades.

8. L'èxit del Marketplace reclama que tingui continuïtat. Tal com va anunciar el vicepresident David Cos, serà virtual, presencial (quan es pugui fer en condicions) i per mitjà del web. Tot el material presentat està recollit al site "Marketplace" de Respon.cat on s'aniran actualitzant els continguts. Certament aquesta iniciativa no s'atura aquí: els propers dies es reunirà el grup treball per valorar la feina feta i planificar les properes passes. El grup liderarà el repte de generar més interrelacions entre membres.

9. Hem volgut que a banda de les empreses membres també hi participessin altres empreses compromeses com les participants a l'RSE.Pime i les guanyadores dels Premis Respon.cat. Un cop testejat el model i amb les millores que segur que hi incorporarem fruit dels aprenentatges i la millora permanent, estarem en condicions de convidar gradualment altres empreses caracteritzades pels seus compromisos en la gestió responsable. 

10. El Marketplace i el caràcter obert, participatiu i innnovador de Respon.cat suposa una oportunitat per convidar les empreses catalanes més compromeses amb la gestió responsable a sumar-se a aquesta iniciativa i contribuir a engrandir la capacitat d'incidència de Respon.cat com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya.