[Responsabilitat Global] Bon Nadal · Desembre 2021

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català DESEMBRE 2021

[es] Si no ves correctamente este boletín: Versión castellano DICIEMBRE 2021
Responsabilitat GlobalAquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Responsabilitat Global us desitja Bon Nadal i un 2022 que ens faci sortir de la cova

Imatge: Josep Maria Canyelles, Cova del Vidre, Ports de Beseit (26 de juny de 2021).
 

Guia elaborada per Vector5: Les empreses poden contribuir a evitar incendis forestals usant biomassa: Guia per actuar responsablement

  • El sector de la biomassa es reivindica per prevenir incendis en uns moments en què s'entén que els incendis s'han d'apagar a l'hivern, abans que es produeixin.
  • La Guia és una iniciativa del Cluster de la Bioenergia, amb el suport de la Diputació de Barcelona, que ha estat elaborada per Vector5 i la col·laboració tècnica de Boscat.

El sector de la biomassa es va reivindicar com un sector que pot ajudar en la prevenció dels incendis gràcies al consum de massa forestal, és a dir, combustible extret dels boscos. Va ser en la presentació d’una guia per estimular l’ús d’aquesta energia que va tenir lloc aquest dimecres al centre Eurecat de Manresa.

Vector5 ha elaborat els continguts de la Guia amb el suport tècnic de Boscat en la definició dels indicadors de gestió, i la supervisió de la Diputació de Barcelona i el Clúster Bioenergia. Josep Maria Canyelles ha explicat que cal que les empreses incorporin la biomassa però també han d'aprofitar l'esforç d'aquest compromís per tenir un enfocament de gestió socialment responsable que abordi tots cinc vectors, en referència als impactes ambiental, econòmic, laboral, social i bon govern. Solament així es podrà créixer com una empresa amb propòsit i portar a terme un posicionament públic generador de confiança.

La incorporació d’una bona pràctica com l’ús de biomassa forestal procedent de Àrees de gestió prioritària per la prevenció d’incendis forestals suposa un pas endavant en la gestió de la responsabilitat social (RSE) per a moltes empreses, en línia amb els grans reptes globals com son els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Vector5 ha elaborat aquesta correlació per destacar els especialment vinculats:

[Vídeo] Intervenció de Josep Maria Canyelles sobre la inclusió laboral a la jornada de la Xarxa d'Inclusió Laboral de Barcelona (XIB)

  • La Xarxa d'Inclusió Laboral de Barcelona (XIB) va convidar Respon.cat a la Jornada Inclou Futur sobre "Respensant l'empresa del futur, claus per la inclusió amb els ODS.
  • La sessió va tenir lloc el 6 d'octubre, com a part del Cicle de trobades dirigides a les empreses per a la inclusió laboral.
  • A més de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, també hi va intervenir José Maria Batalla, director de 1.000 Friends i La Casa de Carlota, empresa membre de Respon.cat.

 

 

Josep Maria Canyelles aborda el repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i com s'hi vincula tranversalment la discapacitat. Les aliances, aplicades a la relació entre empreses i entitats socials, formen una altra matèria d'anàlisi. En el cor de la intervenció, el coordinador de Respon.cat tracta de la qualitat laboral de les persones amb discapacitat, del sentit de propòsit empresarial i de l'activisme empresarial. [seguir llegint]

 

 

He fet 15 anys... de canal a Youtube!

Fa quinze anys que tinc un canal a Youtube. Alguns dels vídeos publicats sobre responsabilitat social empresarial o corporativa:

A banda, estic en altres vídeos de Youtube, que estan publicats en altres canals, com per exemple:

 

Debat vibrant sobre les tendències en RSE amb Canyelles, Fontrodona i Pes.

Ha tingut lloc en el marc del IX Congrés de l'ACCID la taula rodona "Reflexions sobre les noves tendències d’RSE", amb les intervencions d'Àngel Pes (CEI International affairs), Joan Fontrodona (IESE), i Josep Maria Canyelles (Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat), moderada per Xavier Cardona, director del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya.

El vídeo correspon a la sessió sencera, amb una durada d'una hora. Aportem el minutatge per facilitar l'accés als continguts.

La primera qüestió ha estat sobre quines tendències en l'RSE es donen en aquest moment: Àngel Pes (CEI International affairs) - 6'00'' / Joan Fontrodona (IESE) - 13'05'' / Josep Maria Canyelles (Vector5) 21'10''

El segon tema ha estat ha estat sobre com ha impactat la pandèmia en l'RSE: Joan Fontrodona (IESE) - 31'30'' i 51'00'' / Àngel Pes (CEI International affairs) - 35'15'' / Josep Maria Canyelles (Vector5) 42'50''

Hi ha hagut una pregunta del públic (54'40'') sobre ODS, accountability i RSC. Josep Maria Canyelles hi ha reflexionat (55'56'').

 

Canyelles explica com una empresa ha de progressar en la gestió socialment responsable davant el cluster dels mobles

Ha tingut lloc la jornada "Més enllà de l'RSC: valor compartit com a eina de competitivitat per a l'empresa", organitzada pel clúster del moble CENFIM

La intervenció de Josep Maria Canyelles (minuts 14'27'' a 38'00''.), soci-consultor de Vector5, ha servit per situar la metodologia de gestió de la responsabilitat social de les empreses. Canyelles ha mostrat la Pauta de progrés que Vector5 usa per a marcar la línia de progrés de les organitzacions en la gestió socialment responsable i ha destacat que l'RSE no és una mera acumulació de bones pràctiques sinó que es tracta d'un estil de gestió de l'empresa que té com a màxim exponent l'orientació a un propòsit empresarial i a crear valor compartit. En referència a les diferents iniciatives que van apareixent, les ha valorat com a molt positives i benvingudes perquè permeten concretar més la metodologia bàsica de la responsabilitat social cosa que permet que cada empresa pugui triar si es queda en una gestió de l'RSE vinculada al model d'empresa i estratègia corporativa o, a més, vol disposar d'alguna etiqueta específica per obtenir major visibilitat.

 

Finalment el jutjat ha condemnat Securitas Direct!

Fa sis anys vaig retratar Securitas Direct, una companyia absolutament irresponsable promoguda per CaixaBank. Aquí es poden veure els correus que vaig publicar.

 

Recomanacions dels darrers [mots responsables]: els microvídeos sobre paraules interessants

Alguns dels darrers [mots responsables] que us poden interessar. No us perdeu aquests microvídeos sobre l'origen de les paraules:

I altres sobre fauna i flora:

 En trobareu molts més al canal d'Instagram: https://www.instagram.com/jmcanyelles/channel/

 
Més info: Josep Maria Canyelles anirà publicant microvídeos sobre paraules incloses en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides