[Responsabilitat Global] RSE i nou ordre mundial · Agost 2022

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català AGOST 2022

[es] Si no ves correctamente este boletín: Versión castellano AGOSTO 2022
Responsabilitat Global

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Definició de Responsabilitat Social. Una proposta per als nous temps

Al 2007 i al 2014 vaig elaborar i fer públiques sengles definicions de Responsabilitat Social. Són les que en cada període he anat fent servir, amb diferents variants formals, en els escrits.

Em disposo ara, aprofitant que han transcorregut vuit i quinze anys des d'aquells redactats i que fa divuit anys que va néixer Responsabilitat Global, a formular una nova definició de Responsabilitat Social, no com a alternativa a altres sinó per poder fer ús d'un redactat amb què em senti plenament identificat i que alhora el pugui proposar als altres agents com a reflexió a compartir. 

No suposa cap gran canvi sinó senzillament la incorporació d’alguns conceptes que han anat esdevenint part central de la responsabilitat social i, de fet, el reflex del model de la Pauta de progrés que vaig modelitzar al 2011. 

En el seu moment, per tal de ser transparent, vaig explicar els canvis a Definició de Responsabilitat Social. La que he usat durant els darrers set anys. També ara explico els canvis fets a Explicació de la definició actualitzada de Responsabilitat Social Corporativa.

Nova definició que faré servir a partir d'ara: 

La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) és la responsabilitat que assumeix una organització, sigui mercantil, pública o social, envers la societat pels impactes de la seva activitat i per la corresponsabilitat en els afers comuns que afecten la sostenibilitat del mercat, de la societat i del medi ambient.

A més, es pot consultar l'explicació de la definició actualitzada de Responsabilitat Social Corporativa amb els canvis efectuats.

 

Articles i reflexions
 

Les pimes poden avançar-se a futurs requeriments legals i del mercat amb l’RSE.Pime

Amb aquests dos flaixos d’especial rellevància, les empreses petites i mitjanes poden comprendre per què el Programa RSE.Pime els pot ser útil.

Pensat per a pimes que se saben anticipar als temps amb visió de futur per avançar cap a un teixit empresarial més sostenible i per tant més competitiu.

1És urgent que les empreses petites i mitjanes també es preparin davant les noves tendències normatives: les empreses de més de 10 persones estaran obligades previsiblement a presentar memòria de responsabilitat social a partir del 2026 conjuntament amb els comptes anuals, així com ara són solament les de més de 250 persones (Estat d’Informació No Financera- EINF). No és convenient ni eficient abordar aquesta previsió solament com una obligació normativa ja que també és un requeriment creixent dels mercats. Podeu anar-ho integrant dins la gestió i la cultura organitzacional a partir de la participació en el Programa RSE.Pime.

2 Cada vegada són més les empreses que opten per orientar-se a un propòsit empresarial, amb la voluntat de crear valor compartit. Actualment s’està tramitant la creació d’una nova figura societària en aquest sentit. Les empreses que visquin al marge d’aquestes tendències tindran limitacions per competir. El Programa RSE.Pime us permetrà avançar en el vostre sentit de propòsit per anar desenvolupant un model d’empresa i una estratègia de negoci per preparada per a la competitivitat sostenible.

No espereu més

  • Participeu en el prograa RSE.Pime i entreu a formar part  d’aquesta xarxa d’aprenetatge.
  • L’RSE.Pime és un programa gratuït.

Canyelles parla sobre RSE en el nou ordre mundial en un fòrum colombià

Visualitzar vídeo

Josep Maria Canyelles ha fet una xerrada sobre la responsabilitat social integral de les empreses en el nou ordre mundial cap al qual s'encamina la societat. Canyelles ha exposat el sentit de la responsabilitat social a les empreses per passar a abordar la vinculació amb la governança i el reforçament de societats desenvolupades. La intervenció ha estat feta en un fòrum d'Antiòquia (Colombia).

Visualitzar vídeo

 

Postgrau en Gestió de la Responsabilitat social corporativa i sostenibilitat ESCI-UPF

El Postgrau en Gestió de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i sostenibilitat d'ESCI-UPF ofereix una visió global dels diferents aspectes que inclou l'RSC en un marc de referència internacional.

Josep Maria Canyelles (Vector5 i Respon.cat) és professor del postgrau i també forma part del Comitè assessor juntament amb Beatriz Bayo (Grup Mango) i  Patricia Reverter (KPMG).