Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris igualtat. Mostrar tots els missatges
Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris igualtat. Mostrar tots els missatges

24.12.23

Tu calladeta, eh! Un anunci immobiari masclista.

El gran èxit sociològic del feminisme ha estat que un nombre creixent de persones de sexe masulí ens hem sentit part de les seves raons, que ara també defensem com a nostres, com a drets de les persones de tota la humanitat, i som conseqüents amb el fet que siguin un dret més enllà de les consideracions legals que puguin tenir a cada país.

La sensibilitat que hem desenvolupat els homes provoca que també ens sentim malament i vivim a desgrat aquelles expressions públiques o privades que no són prou respectuoses i que percebem com ràncies i impròpies del nostre temps.

Això pren cos també en els anuncis comercials, aspecte gens negligible ja que són un vector de generació de valors socials, d’assumir la normalitat, de comprendre què és plausible.

Potser no tothom interpreta igual els valors subjacents d’alguns anuncis. Fa temps vaig lamentar el masclisme d’un anunci d’arròs, i avui no em puc estar de fer el mateix amb aquest de la immobiliària Idealista, que fa molt temps que corre i que no em consta que ningú n’hagi dit res. Especialment l’escena inicial, on l’home ordena a la seva parella que estigui calladeta i ella respon submissament denota masclisme.

PD: He rebut un comentari d'un amic que porta tota la vida al sector. Em diu que la realitat és que en casos de parelles/matrimonis que són compradors d'habitatge en un 60/70% qui té el poder real de decisió és ella. Sovint lloga pisos a parelles que només han visitat elles, mentre que ell diu que ja hi confia. A l'inrevés és quasi impossible: la decisió de compra d'un immoble és culturalment una decisió femenina en la majoria de casos, és ella qui expressa més les emocions i això Idealista ho sap prou bé.  

Veure a Instagram, Facebook i TikTok.

 

17.3.23

Aportacions de la campanya #IgualtatÉsUrgent8M @odeecambra

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona va proposar fer sentir la veu per a la igualtat de gènere a través de la campanya #IgualtatÉsUrgent8M. [vídeo inicial de la campanya]

Aquestes són algunes de les aportacions resultat de la campanya i també podeu accedir al recull de les propostes més urgents per aconseguir la Igualtat.

 

 

CAMPANYA

La igualtat de gènere és un dret humà fonamental i l’Objectiu nº 5 de l’Agenda 2030. Però malgrat els avenços de les darreres dècades encara hi ha moltes dificultats:

  • les lleis i les normes socials discriminatòries continuen sent generalitzades
  • les dones segueixen estant infra-representades a tots els nivells de lideratge polític, econòmic i social
  • 1 de cada 5 dones i nenes d’entre 15 i 49 anys afirma haver patit violència sexual o física a les mans d’una parella íntima en un període de 12 mesos

Nosaltres hem preguntat: Què afegiries TU a la llista?  Què caldria afrontar JA? Què és per a tu més urgent per a aconseguir la igualtat de gènere?

Us hem convidat a respondre a AQUESTA PREGUNTA a través d’un vídeo per compartir a les xarxes socials amb el hashtag #IgualtatÉsUrgent8M.

COM S’HA PARTICIPAT?

S’ha demanat per les diferents xarxes socials que es gravi un vídeo, de durada màxim d’un minut i en vertical, responent a la pregunta «Per a  MI, QUÈ és el més URGENT per a aconseguir la IGUALTAT DE GÈNERE” i compartir aquesta gravació amb tanta gent com es pugui utilitzant els canals i les etiquetes que trobaràs a continuació.



Twitter: #IgualtatÉsUrgent8M / @odeecambra

Linkedin: #IgualtatÉsUrgent8M / Observatori Dona Empresa Economia

Instagram: #IgualtatÉsUrgent8M / @odeecambrabcn

Whatsapp: #IgualtatÉsUrgent8M / Amb link a la campanya perquè s’hi sumin les teves amistats

Font: www.donaempresaeconomia.org/campanya-igualtatesurgent8m/

26.1.23

Empreses amb propòsit. Quarta sessió #TardesFIDEMBBVA amb Josep Maria Canyelles, Anna Fornt i Mercè Mullor #lideratgefemení #talentfemení @respon_cat @FundacioFidem @AnnaFornt @MullorMerce

 


Quarta sessió #TardesFIDEMBBVA!

Enguany, FIDEM col·labora amb el #BBVA per continuar aportant noves referents de #lideratgefemení i #talentfemení. Després de 3 jornades jornada més que exitosa en la que vam parlar sobre el sector la innovació i sostenibilitat en 3 sectors econòmics, el pròxim dijous 2 de febrer, tindra lloc la quarta sessió de #TardesFIDEMBBVA!

De la mà de 3 grans referents, parlarem d’innovació i sostenibilitat en les empreses amb propòsit.


A més, aquest any, podreu assistir a la vetllada de manera presencial!

L’acte se celebrarà el proper dijous 2 de febrer a l’Hotel Alimara (Carrer de Berruguete, 126, Barcelona) a les 19:00h.

Registra’t ara per reservar la teva entrada gratuïta.

També et pots registrar al zoom en directe a través de l’enllaç: https://bit.ly/3D2cFf3

No t’ho pots perdre! T'esperem!

--------------------------------------------------------------------------------

Quan: 02.02.2022 a les 19:00h

On: Hotel Alimara (Carrer de Berruguete, 126, Barcelona)

Preu: entrada gratuïta

Retransmissió en directe: https://bit.ly/3D2cFf3 

Per a qualsevol dubte o consulta, pots contactar amb  ariadna@fidem.info o 649 789 004.

28.9.21

La Cambra de Barcelona elabora un manual de comunicació no sexista per a l’àmbit laboral

  • En el manual hi ha recomanacions pràctiques per evitar el sexisme en documents d’ús habitual a les empreses.
  • Es tracta del primer volum d’una col·lecció que abastarà diferents espais on la dona és discriminada en l’entorn laboral.

La comunicació i l’ús que en fem d’ella defineix allò que som i, sovint, traspua visions sexistes que cal evitar. Històricament els hàbits lingüístics adquirits han invisibilitzat a les dones, especialment en el llenguatge econòmic i empresarial. És per això es vol fer una transformació profunda per aconseguir la igualtat en tots els àmbits. Amb aquest objectiu i per iniciativa de dues empreses de la Cambra de Barcelona, Tema i Litoclean, amb el suport de l’ODEE (Observatori Dona, Empresa i Economia) s’ha creat una col·lecció de manuals de comunicació no sexista pensada per a la seva aplicació pràctica en qualsevol companyia.

El primer volum és el Manual de documentació bàsica, en el qual es troben recursos lingüístics per evitar el sexisme en aquells documents d’ús més habitual, des de contractes i pressupostos a nòmines i fulls de registre. L’orientació pràctica d’aquest manual és un dels seus trets característics i té molt a veure amb la seva metodologia d’elaboració en el si de les empreses Tema i Litoclean, on es va crear una comissió formada per professionals de diferents departaments que van recopilar i revisar amb perspectiva de gènere els escrits habituals amb què treballaven, trobant un biaix sexista en la majoria d’ells. Amb aquest treball de base i el suport d’especialistes en la matèria, s’ha confeccionat aquest recull de recomanacions que aquestes dues companyies han estat les primeres a aplicar.

“No es tracta només de canviar paraules i expressions d’alguns documents, és una transformació de la manera de pensar i de fer de l’empresa”, argumenta Begoña Mundó, CEO del grup Tema Litoclean i impulsora del projecte. Anna Mercadé, directora de l’ODEE, destaca la importància que la iniciativa la prenguin des del món empresarial: “Existeixen moltes guies creades per l’administració pública o des de l’àmbit intel·lectual, però això costa que s’implanti a les empreses. Ara són les companyies les que s’aixequen i fan una cosa pensada per a elles i d’aplicació àgil i senzilla, és un gran pas”.

La Cambra posarà a disposició de totes les empreses la descàrrega dels manuals a través del web de l’ODEE (donaempresaeconomia.org). De moment, hi podran trobar el primer volum, Manual de documentació bàsica, i més endavant estarà disponible el segon, Manual d’actes i reunions, enfocat no només a l’ús del llenguatge, sinó a la presència i els rols de les dones en esdeveniments corporatius de qualsevol classe i a les relacions entre professionals.

Trobareu tota la informació (els manuals en català, castellà, els vídeos promocionals, nota de premsa, etc.) clicant aquí.

25.11.20

[ARTÍCULO] Anuncios que aceptamos con normalidad mientras disimuladamente reproducen el patriarcado #25N2020 #ODS5

Con motivo del día internacional para la eliminación de la violencia hacia las mujeres, hay que recordar de nuevo que la violencia no sólo es agresión física sino muchas otras acciones de presión y control, como estos días vemos en un anuncio oficial sensibilizando contra el control que un chico joven ejerce contra su pareja enviando mensajes insistentemente para saber dónde está. Finalmente todo se vincula a una cultura del patriarcado que tenemos muy incorporada y que no es fácil de superar.

Es lamentable que en anuncios comerciales todavía haya muestras de este modelo, sin que puedan alegar error porque de hecho han sido muy pensados. A veces nos preocupamos por prácticas como el lenguaje de género pero, sin duda, en orden de prioridades, antes habría los mensajes subliminales de la publicidad. ¡Y en primer lugar la discriminación laboral y la brecha salarial!

El problema de los anuncios es que a menudo no captamos el trasfondo machista que tienen, de tan acostumbrados como estamos. De hecho, cuando es muy evidente se producen denuncias públicas. Pero ahora me gustaría poner un ejemplo de un anuncio que estos días se pasa muy a menudo: arroz Brillante Sabroz. ¿Quizá no os habéis fijado?

Una chica llega risueña al trabajo apresurándose porque ya se le han hecho las 8 y algo agradable la ha hecho retrasar. Una compañera le descubre el secreto: ha hecho arroz de dicha marca. Pero no es que meramente haya hecho arroz, es que la chica ha cocinado arroz para su marido y sus hijos, lo que la ha llenado de orgullo para la satisfacción del cónyuge. Es ella la que está para los niños mientras el marido se harta y valora el trabajo no remunerado de la cocinera. Después se ve que es ella la que despide a los niños, la pareja queda solita y seguramente pasan a otro nivel que no se ve pero se intuye, lo que provoca el retraso al día siguiente. Y está muy bien que disfruten del sexo, pero no es necesario que se interprete que es el resultado de satisfacer al marido con un arroz sabroso cocinado con dotes de feminidad.

Ya me disculparéis por si no os habíais fijado bastante pero -precisamente porque pasa desapercibido- este anuncio es de los que cada vez que lo pasan me altera y me hace sentir que estoy treinta años atrás. Los que sí se ha fijado tal vez bromean cuando oyen ruido de alegría en la vivienda de al lado: Fíjate, hoy Antonia le ha cocinado arroz Sabroz! Y así contribuimos sin ninguna mala intención a reproducir una visión de las tareas domésticas y de las relaciones sexuales marcadas por el patriarcado.


Contra la violència de gènere #jodicprou. Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contre les #Dones #25N2020 @icdones #ODS5 @EdificiPositiu @Vector_5

Em sumo al Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Avui he publicat aquest article: Anuncis que acceptem amb normalitat mentre dissimuladament reprodueixen el patriarcat



[ARTICLE] Anuncis que acceptem amb normalitat mentre dissimuladament reprodueixen el patriarcat @icdones #25N2020 #ODS5


Amb motiu del dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
, cal recordar de nou que la violència no sols és agressió física sinó moltes altres accions de pressió i control, com aquests dies veiem en un anunci de l’Institut Català de les Dones sensibilitzant contra el control que un noi jove exerceix contra la seva parella enviant missatges insistentment per saber on és. Finalment tot es vincula a una cultura del patriarcat que tenim molt incorporada i que no és fàcil de superar.

És lamentable que en anuncis comercials encara hi hagi mostres d’aquest model, sense que puguin al·legar error perquè de fet  han estat molt pensats. De vegades ens preocupem per pràctiques com el llenguatge de gènere però, sens dubte, en ordre de prioritats, abans hi hauria els missatges subliminals de la publicitat. I en primer lloc la discriminació laboral i bretxa salarial!

El problema dels anuncis és que sovint no captem el rerefons masclista que tenen, de tant acostumats com hi estem. De fet, quan és molt evident es produeixen denúncies públiques. Però ara m’agradaria posar un exemple d’un anunci que aquests dies es passa molt sovint: arròs Brillante Sabroz. Potser no us hi heu fixat?

Una noia arriba riallera a la feina apressant-se perquè ja se li han fet les 8 i alguna cosa agradable l’ha fet retardar. Una companya li descobreix el secret: ha fet arròs de l’esmentada marca. Però no és que hagi fet arròs, és que la noia ha cuinat arròs per al seu marit i els seus fills, fet que l’ha emplenat d’orgull per la satisfacció del cònjuge. És ella que està per la canalla mentre el marit s’afarta i valora la feina no remunerada de la cuinera. Després es veu ella acomiada la canalla, la parella queda soleta i segurament passen a un altre nivell que no es veu però s’intueix, fet que provoca el retard al dia següent. I està molt bé que gaudeixin del sexe, però no cal que s’interpreti que és el resultat de péixer el marit amb un arròs saborós cuinat amb dots de feminitat.

Ja em disculpareu per si no us hi heu fixat prou però  -precisament perquè passa desapercebut- aquest anunci és dels que cada cop que el passen m’altera i em fa sentir que estic trenta anys enrere. Els que sí que s’hi ha fixat potser fan broma quan senten soroll d’alegria a l’habitatge del costat: goita, avui l’Antònia li ha fet arròs Sabroz! I així contribuïm sense cap mala intenció a reproduir una visió de les feines domèstiques i de les relacions sexuals marcades pel patriarcat.


 

7.9.19

5a edició dels Premis Dona TIC

Em plau enviar-vos recordatori de la convocatòria de la 5a edició dels Premis Dona TIC, que organitza el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública dins del Pla Dona TIC, amb la col·laboració de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Els premis tenen un doble objectiu, reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeries i matemàtiques) en el futur. 

Aquests guardons promouen l’accés de les dones en l’àmbit tecnològic, n’incrementen la presència, reconeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva, fomenten la participació en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat.

Les dones es poden presentar a una de les 7 categories següents: emprenedora, professional, acadèmica/investigadora, divulgadora, revelació, estudiant i iniciatives referents.

El termini de presentació de candidatures és fins al 16 de setembre de 2019 i el lliurament dels premis tindrà lloc el Dia d’Ada Lovelace, el 8 d’octubre de 2019 a la Sala Barts (Av. del Paral.lel, 62 Barcelona)

Per a més informació, bases dels premis i formulari d'inscripció, consulteu el següent link

7.3.19

Damm organitza demà, Dia de la Dona, formacions en matèria de llenguatge inclusiu



Formacions de demà en matèria de llenguatge inclusiu que demà organitza Damm a Barcelona Tech City.

Formularis d’inscripció:

Sessió Formació Llenguatge Inclusiu Universitats 10 h 08/03/2019

Sessió Formació Llenguatge Inclusiu Barcelona Tech City 12 h 08/03/2019



1.12.18

Una eina del Financial Times adverteix si els articles citen massa homes


El Financial Times adverteix automàticament als seus periodistes si els seus articles citen massa homes en un intent de forçar els escriptors a buscar dones expertes per incloure-les en les seves peces.

L’editora va trobar que només el 21% de les persones que es citen al FT són dones, cosa que ha provocat el desenvolupament d’un bot que utilitza pronoms i anàlisi de noms per determinar si una font és masculina o femenina. Els editors de la secció seran avisats si no fan prou per mostrar a les dones en les seves històries.

La iniciativa, que abasta moltes indústries dominades pels homes, està interessada a atreure més lectores amb la seva recerca que suggereix que es desprén d’articles que depenen en gran mesura de les cites dels homes. S’ha advertit al personal de FT que, en el futur, l’anàlisi textual automàtic podria advertir els periodistes del diari sobre la manca de veus femenines en un article en el mateix moment de mecanografiar-lo.

Un estudi del mateix diari assegura que les imatges de dones que il·lustren articles demostra que “les dones tenen més probabilitats que els homes de fer clic a una foto d’una dona i amb menys probabilitat que els homes de fer clic a una foto que contingui només homes”. L’estudi també afirma que la proporció d’escriptors d’opinió femenina al diari ha augmentat del 20% al 30% entre març i agost. (Font: The Guardian)

13.9.18

L’Observatori Dona Empresa Economia de la Cambra i l’Associació Respon.cat treballaran per incorporar perfils de conselleres i directives a les empreses

  • L’ODEE compta amb una plataforma que conté una base de dades de conselleres i directives acreditades amb un perfil que respon al conjunt integrat de coneixements, habilitats, aptituds i actituds.
  • El 66% de les empreses catalanes no tenen cap dona en el seu equip directiu.
  • Per arribar al 40% de dones en els consells d’administració de les empreses amb més de 250 treballadors a Catalunya s’haurien d’incorporar 865 dones.
    Barcelona, 5 d’agost de 2018.- L’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Associació Respon.cat han signat un conveni de col·laboració per posar a l’abast de les empreses l’eina creada per l’ODEE amb l’objectiu de fer equips de direcció i consells d’administració paritaris.

    Es tracta d’una plataforma que conté una base de dades de conselleres i directives, amb un perfil que respon al conjunt integrat de coneixements, habilitats, aptituds i actituds. L’eina, s’adreça a les dones que es vulguin postular per entrar en els equips directius i en els consells d’administració, així com a les empreses i organitzacions que vulguin incorporar aquest talent femení, tenint en compte els perfils més idonis de lideratge.

    Actualment la plataforma compta amb 160 perfils, que han hagut de seguir un estricte procés d’acreditació, basat no només en el currículum acadèmic, sinó també en les competències transversals, com les habilitats comunicatives; de relacions i d’empatia; d’organització i direcció d’equips; d’adaptabilitat i de flexibilitat.

    L’ODEE i Respon.cat treballaran conjuntament per ajudar les organitzacions i empreses privades i públiques a complir amb la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes. A més, segons l’estudi de l’ODEE La presència de les dones en els consells d’administració de les empreses a Catalunya , només l’11% de les 4.000 empreses catalanes subjectes a la Llei espanyola d’Igualtat 2007 tenen un 40% de dones en els seus consells d’administració.

    Aquesta Llei especifica que les societats obligades a presentar comptes de pèrdues i guanys no abreujats procuraran incloure en el Consell d’Administració un nombre de dones que permeti assolir una presència equilibrada de dones i homes (40%-60%) en un termini de 8 anys a partir de l’entrada en vigor de la llei (24/03/07).

    De les prop de 210.000 societats a Catalunya analitzades, el 66% no té cap dona a l’equip directiu, un percentatge que es manté força estable en els últims anys. Així mateix, dels prop de 118.000 càrrecs directius analitzats, només el 21,3% són dones.

    Per arribar al 40% de dones en els consells d’administració de les empreses amb més de 250 treballadors a Catalunya s’haurien d’incorporar 865 dones. En el cas de les empreses de 50 a 250 treballadors, caldria 2.720 dones més per assolir el 40%.

    El Govern de l’Estat, per la seva banda, també ha anunciat que vol que els consells d’administració de les empreses siguin paritaris en un termini de cinc anys. És per això que donarà aquest termini a les empreses privades perquè facin complir la proposició de Llei, registrada al Congrés dels Diputats.


    La signatura del conveni ha comptat amb el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, la presidenta de l’ODEE, Anna Mercadé, el president de Respon.cat Josep Santacreu, la vicepresidenta de Respon.cat, Mercè Mullor, Joana Amat, vocal de Respon.cat i Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat.

    Respon.cat divulgarà la Plataforma entre les empreses alhora que també estudiarà com les empreses que incorporen la gestió de la responsabilitat social estan incorporant el vector de la igualtat i viceversa, amb la intenció de promoure que la igualtat sigui un element més rellevant dins els enfocaments d’RSE.

    Anna Mercadé, directora de l’ODEE, ha destacat durant l’acte de la signatura que “el conveni firmat cerca facilitar a les empreses complir amb la seva responsabilitat social corporativa i fer efectiva la Llei d’igualtat aprovada pel Parlament de Catalunya”.

    El president de Respon.cat, Josep Santacreu, ha remarcat la missió de l’entitat de promoure la responsabilitat empresarial entre les empreses catalanes i ha fet èmfasi amb allò que significa la col·laboració. “L’acord amb l’ODEE ens permetrà col·laborar junts i ajudar a les empreses a augmentar la presència de dones en els càrrecs de responsabilitat, un dels punts que conformen l’agenda 2030 de l’ONU per al desenvolupament sostenible”, ha explicat.

    Mapa competencial

    La plataforma defineix el ‘Mapa Competencial’ idoni que hauria de tenir una persona per ser conseller/a o directiu/va, en base a un estudi elaborat a partir d’entrevistes als principals directius del país. Aquest està format per:
    • Competències tècniques: coneixements econòmics i financers; de direcció estratègica; del marc legal i normatiu i dels recursos estratègics.
    • Competències bàsiques: coneixement general del context empresarial; d’altres idiomes; de l’entorn PESTEL i del coneixement.
    • Competències transversals: responsabilitat; pensament estratègic; identificació; situar-se en el context; relació interpersonal; comunicació i creativitat i innovació.
    Sobre l’ODEE

    L’ODEE de la Cambra és un observatori de reflexió, estudi, propostes i actuació per posar en valor a les dones professionals, emprenedores i empresàries. Promou l’aprofitament del talent femení i la seva incorporació als càrrecs de decisió empresarial per corregir els desequilibris de gènere.

    Sobre Respon.cat

    Respon.cat, iniciativa per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és l’entitat empresarial de referència en RSE, i pretén contribuir a fer un salt qualitatiu i quantitatiu de l’RSE a Catalunya amb la implicació d’empreses i altres organitzacions.


    • Premsa Cambra de Barcelona: www.premsa.cambrabcn.org
    • Twitter: @presscambrabcn | @odeecambra
    • Flickr: PressCambraBarcelona
      Youtube: Cambra de Barcelona

    El Govern impulsa la igualtat efectiva de dones i homes a través de la contractació pública

    Aprova la Guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en els contractes públics per promoure la perspectiva de gènere en la contractació pública

    El Govern ha aprovat avui la Guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en els contractes públics per promoure la integració de la perspectiva de gènere en la contractació pública i facilitar als òrgans de contractació les pautes per fer-ho.
     
    La incorporació de la perspectiva de gènere en la contractació pública consisteix en tenir en compte, mitjançant diagnòstics de gènere, els possibles desequilibris existents entre les dones i els homes, i incorporar clàusules per erradicar-los i evitar la generació de noves desigualtats. Una contractació aparentment amb resultat neutral per a les persones pot desencadenar efectes diversos sobre les dones i els homes, raó per la qual cal incloure la perspectiva de gènere i determinar les clàusules d’igualtat i en quin moment de la contractació es poden incloure.
     
    La Guia contribueix a:
    • Erradicar possibles discriminacions o desigualtats per raó de sexe.
    • Impulsar una major i millor ocupació laboral de les dones, sobretot aquelles que tenen dificultats d’inserció laboral.
    • Facilitar la conciliació entre la vida familiar, personal i professional de dones i homes, i promoure la distribució corresponsable d’aquests espais.
    • Promoure la responsabilitat empresarial en matèria d’igualtat; entorns laborals lliures de violències masclistes i accions positives en aquelles empreses amb plantilles masculinitzades.
    Aquesta nova eina que impulsa la igualtat efectiva des de l’Administració facilita exemples de clàusules d’igualtat de gènere en les diferents fases del procés de contractació: en la definició de l’objecte del contracte, en la fase de selecció de les empreses licitadores, en els criteris d’adjudicació, en els criteris de desempat, en la fase d’execució, en la subcontractació i en el control del compliment de les clàusules de perspectiva de gènere.
     
    Alguns exemples de criteris d’adjudicació són el compromís de l’empresa licitadora per:
    • Aplicar accions específiques relacionades amb la igualtat entre dones i homes (formació, selecció, atenció, promoció, conciliació, representació, etc.).
    • Contractar per a l’execució del contracte un nombre determinat de dones.
    • Incorporar la perspectiva de gènere en el pla de prevenció de riscos laborals.
    • Contractar per executar la prestació un nombre de dones amb especials dificultats d’inserció laboral (víctimes de violència masclista, que encapçalen famílies monoparentals, amb discapacitats, aturades de llarga durada, etc.).
    • Contractar per executar la prestació un nombre determinat de dones en llocs de gerència, qualificats i de responsabilitat.
    • Contractar per executar la prestació un nombre determinat de dones en aquells grups professionals on estiguin infrarepresentades.
    • Aplicar mesures de conciliació entre la vida personal i laboral a la plantilla que executi el contracte (xecs de serveis, menjadors, guarderies, millores en reduccions de jornades, excedències, llicències, flexibilitat horària, etc.).
    Aquest document s’adreça als poders adjudicadors de Catalunya i ha estat elaborat per la Direcció General de Contractació Pública i l’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració de l’Administració local i els agents econòmics i socials.
     
    La Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, recull com a principi d’actuació de tots els poders públics la transversalitat de la perspectiva de gènere i de les polítiques d’igualtat de gènere en totes llurs polítiques i actuacions. En aquest sentit, entre els mecanismes per garantir el dret a la igualtat efectiva de dones i homes en el sector públic, l’article 10 d’aquest text legal, estableix que les administracions públiques han de promoure la igualtat de tracte i d’oportunitats de dones i homes en el mercat laboral, mitjançant la incorporació de clàusules socials en les bases de la contractació.

    22.8.18

    [MICROVÍDEO] Refugiats #motsresponsables #ODS Avui parlo de l'origen del mot refugiats

    L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 10 de Nacions Unides pretén reduir la desigualtat dins i entre els països.

    En el vídeo breu (3'27'') faig una reflexió sobre els refugiats a partir del seu origen etimològic. El dedico a Proactiva Open Arms per la immensa feina que ens dignifica a tots.

    Anireu trobant altres vídeos sobre [mots responsables] en aquesta etiqueta.

    20.5.18

    La V Jornada ACCID tractarà sobre responsabilitat social i gènere en una sessió


    • V Jornada ACCID i APC. "Noves tendències en Comptabilitat, Control i Finances"
    • Universitat de Vic, 1 de juny de 2018

    L’ACCID organitza una nova Jornada coincidint amb els anys en que no se celebra Congrés. Per això, enguany es farà la V Jornada ACCID, que tindrà lloc a Vic.

    La Jornada té com a objectiu debatre els temes de més actualitat en relació amb la normativa i les millors pràctiques en Comptabilitat i Control, en el marc de la Direcció d’Empreses. A més, la Jornada inclourà la Trobada Anual de l’Agrupació de Professors de Comptabilitat i Control.

    La V Jornada ACCID i APC, titulada Noves tendències en Comptabilitat, Control i Finances,  se celebrarà el divendres 1 de juny a la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic (Edifici Torre dels Frares, Carrer de la Laura, 13, Vic).

    La Jornada tindrà una durada d’un matí. Se celebrarà una conferència inaugural i 10 sessions de treball simultànies sobre temes d’actualitat i d’interès en l’àmbit de la comptabilitat i la direcció d’empreses. L’assistència a aquesta Jornada està homologada amb 2,5 hores de formació professional continuada en Auditoria, Comptabilitat i Altres matèries, sempre i quan s’assisteixi a dos de les sessions que homologuen hores.

    La inscripció a la Jornada és totalment gratuïta. Per més informació:
    Programa complert
    Sessions de treball simultànies
    Inscripcions
    Com arribar
    Presentació + Video

    Una de les sessions tractarà sobre responsabilitat social i gènere:


    SESSIÓ 5  Taller de presentacions de Comunicacions III: Responsabilitat Social Corporativa i gènere
    Presidenta i coordinadora: Fina Alemany (UPF)
    Ponències:
    The gender perspective in the economics and business degrees: The case of UPF, Patricia Crespo (UPF)
    Amb Valor Afegit. Una guia per a promoure la Responsabilitat Social entre les empreses, especialment petites i mitjanes, Helena Benito, Leslie Collazo, Anna M. Geli i M. Rosa Terradellas (UdG)
    Responsabilitat Social Corporativa en les empreses de transport de viatgers, Núria Arimany, Anna Sabata i Clara Uribe (UVic)