[Responsabilitat Global] Es presenta la Guia RSE Pimes amb conferència d'Antón Costas · Febrer 2018

 

Si no veus correctament aquest butlletí  |  Si no ves correctamente este boletín:
Versió en català FEBRER 2018 - ESPECIAL GUIA |  Versión en castellano FEBRERO 2018 ESPECIAL GUÍA

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Es presenta el manual d'RSE per a pimes de la UdG amb Anton Costas i Josep Maria Canyelles

  • Es presenta el manual de gestió de l'RSE per a pimes de la Càtedra RSU de la Universitat de Girona elaborat per Vector5
  • Les pimes poden gestionar i gestionen l'RSE i els aporta un gran retorn, afirma Canyelles
Divendres 2 de febrer ha tingut lloc la presentació del llibre "Amb valor afegit", un manual de gestió de la responsabilitat social empresarial (RSE) adreçat a les pimes. Es tracta d'una iniciativa de la CàtedraRSU de la Universitat de Girona (UdG) amb la col·laboració de Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, que s'ha fet càrrec de l'elaboració.

L’auditori Jaume Casademont ha estat el lloc escollit per fer l’acte de presentació, que ha congregat 135 persones tant d'empreses, com d'organitzacions socials i públiques. M. Rosa Tarradellas, directora de la Càtedra, ha explicat que la publicació pretén animar petites i mitjanes empreses a involucrar-se en temes de responsabilitat social i ha destacat la presència de dos ponents de luxe en la jornada d’avui a la UdG, l'economista Antón Costas i l'expert en RSE Josep Maria Canyelles.
 Canyelles explica de manera senzilla què vol dir gestionar l'RSE
 
Josep Maria Canyelles, soci de Vector5, ha intervingut en qualitat d'autor del llibre, i ha estat presentat per Martí Batllori, director de Càritas Girona. Han explicat que el manual mostra de manera molt planera què vol dir gestionar la responsabilitat social i aporta exemples de pimes de les comarques gironines. Canyelles ha afirmat que ha estat un honor treballar amb la Càtedra en aquest repte i ha destacat l'abundància de pimes i altres organitzacions, com Càritas o el mateix Ajuntament, compromeses amb una gestió responsable, en una suma que ens pot portar a configurar un Territori socialment responsable.
 
Canyelles ha explicat que la responsabilitat social requereix la formalització d'un compromís ètic per part de l'empresa, que ha de generar uns resultats de sostenibilitat en cadascun dels vectors d'impacte, econòmic, social, ambiental, laboral i bon govern. A més, segons Canyelles, per parlar d'RSE, s'ha de procedir amb una metodologia que ha d'incorporar a la gestió el diàleg amb els grups d'interès, la comprensió del context de sostenibilitat empresarial, i la rendició de comptes de manera transparent. El llibre mostra que les pimes poden gestionar i gestionen la responsabilitat social i que els aporta un retorn.

En el col·loqui amb el públic assistent, Canyelles ha indicat que l'RSE pressuposa el compliment de la llei, però que per a una empresa que parli d'RSE aquest no s'ha d'entendre com el mer compliment de l'articulat de la llei sinó que hauria de fer-se seva la intencionalitat d'aquesta en tant que voluntat de la societat reflectida pel legislador. Així, per al consultor de Vector5, buscar les escletxes legals per complir formalment però vulnerant l'esperit de la norma és un frau de llei que no té cabuda en un model d'RSE.

Antón Costas elogia el manual i convida les pimes a fer RSE

Tot seguit ha intervingut el catedràtic Antón Costas, qui ha estat fins fa poc president del Cercle d'Economia, que ha recomanat fermament el manual “Amb valor afegit” i l'ha qualificat d’excel·lent per a les pimes pel seu format pràctic i agradable.
Titulada El dividend de l’RSE, la conferència ha reflectit l'evolució de l'RSE des d'uns inicis, que foren de filantropia, fins a l'actualitat en què es basa en la incorporació dels valors socials emergents dins la gestió empresarial. Costas ha afirmat que els governs no saben donar resposta a reptes socials i la societat gira la mirada a les empreses. Per això, les expectatives envers el món empresarial mai havien estat tan elevades, ha indicat.
Finalment, Costas ha convidat a integrar la responsabilitat social a les empreses destacant que val la pena perquè genera  millora en productivitat i en el compte de resultats. [veure méscontinguts de la intervenció d'Antón Costas]
 
 
M. Rosa Terradellas, directora de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària, ha remarcat que la publicació ha tingut un procés de gestació intens amb la implicació del Consell social i empreses i ha valorat que s'hagi triat una empresa de cada comarca gironina per a mostrar la diversitat alhora que ha fet notar que no hi podien sortir pas totes les pimes que fan RSE a l'entorn. La directora de la Càtedra, que ha estat assenyalada en els altres parlaments com l'ànima màter del projecte per la seva empenta, ha aprofitat per llançar un altre repte, el de fer del Gironès una comarca socialment responsable: entre la voluntat i les sinergies de tots, aconseguirem ser reconeguts com un territori socialment responsable. Per això ha demanat al conjunt de les organitzacions locals una acció compromesa i també a l'associació Respon.cat el seu suport. S'han agraït el patrocinis del Banc Santander, que dona suport a diferents càtedres universitàries, i a Càritas Girona.
També han intervingut Rosa Núria Aleixandre, presidenta del Consell Social de la UdG, i Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social de la Universitat de Girona. 

Un gràfic que mostra el que Costas va explicar sobre l'evolució de la responsabilitat social de les empreses (RSE)

Titulada El dividend de l’RSE, la conferència ha reflectit l'evolució de l'RSE des d'uns inicis, que foren de filantropia, que fou seguida d'algunes bones pràctiques diverses, fins a l'actualitat en què es basa en la incorporació dels valors socials emergents -sobre les persones i el medi ambient, per exemple- dins el model de gestió empresarial, fins al punt de generar canvis en la gestió corporativa. La tendència és que l'RSE generi impacte cap a fora i alhora millora per a la mateixa empresa.
Per reflectir aquesta evolució, aportem aquesta infografia de l'agència UNIDO de Nacions Unides on es pot apreciar com el món empresarial ha evolucionat en el seu model de responsabilitat envers la societat des del focus centrat mercament en el negoci o la filatropia cap al model de negoci responsable o sostenible en què algunes empreses es troben avui dia. Cada empresa és un món i cadascuna es podria sentir ubicada en alguna d'aquestes fases que conviuen una al costat de l'altra. Seria bo que la clientela sapiguéssim apreciar on es troba cada organització per premiar les millors o apressar les altres a saltar d'estadi evolutiu!
 

 

El manual "Amb valor afegit" ja està disponible gratuïtament en línia

[cliqueu damunt el llibre]

 

[ENTREVISTA] Vector5 conversa amb l'economista Antón Costas: s'acabarà produint una convergència entre les empreses amb RSE i l'economia més social

Vector 5 ha conversat amb Antón Costas, catedràtic de política econòmica de la UB i expresident del Cercle d'Economia.

Foto: Josep Maria Canyelles conversant amb Antón Costas sobre l'RSE i les maneres de mesurar la riquesa dels països més enllà del PIB

 

Les expectatives d'RSE envers el món empresarial mai havien estat tan elevades, segons Antón Costas

Costas ha convidat a integrar la responsabilitat social a les empreses destacant que genera  millora en productivitat. Els governs no saben donar resposta a reptes socials i la societat gira la mirada a les empreses i cada vegada és més present l’exigència a les empreses de tenir sentit de propòsit...

 

Suport de l'alcaldessa de Girona

L'acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, com a mostra de suport a la tasta de Càtedra i específicament a la publicació, sobre la qual ha remarcat la importància de fomentar el compromís en el món empresarial. Ha remarcat que l’RSE no suposa cap dicotomia amb la creació de valor econòmic sinó que, ben al contrari, les pimes ja tenen assumit un plus de compromís cap al territori.
 

Bones pràctiques incloses

[més info]

 

Entrevista del PuntAvui a Antón Costas: "La ruptura entre economia i progrés social du a la barbàrie”

El PuntAvui publica una entrevista a Antón Costas, catedràtic de política econòmica de la UB i expresident del Cercle d'Economia, a càrrec de la periodista Carme Vinyolas. Es titula "La ruptura entre economia i progrés social du a la barbàrie”. Entre les afirmacions de Costas, podreu llegir:

  • És necessari disposar dels instruments i de la voluntat política per aconseguir que la globalització repercuteixi en el bé comú i no generi desigualtat
  • Els responsables de l’austeritat haurien de respondre davant dels tribunals per negligència professional
  • Encara no som prou conscients de l’amenaça que representa l’actual corrupció dels sentiments morals 
  • Les empreses han d’incorporar com a estratègia de futur la rendibilitat financera i la rendibilitat social