[Responsabilitat Global] Propers actes: Diversitat cultural i Edificis Positius · Març 2019

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català MARÇ 2019

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Presentació de la iniciativa Edificis Positius a Vilanova i la Geltrú, a càrrec de Josep Maria Canyelles

  • Si teniu inquietuds socials o ambientals i viviu en un edifici, us agradarà participar en aquesta presentació. Canyelles explicarà la iniciativa i proposarà fer un taller d'apoderament de Veïns Positius i Veïnes Positives en les properes setmanes a Vilanova.
  • Es tracta d'un projecte pioner que vol abordar els reptes de futur al voltant dels edificis, des de la convivència als reptes ambientals i socials, sempre des de la positivitat.
 

Divendres 12 d'abril
18 hores
Can Pahissa - Centre per la resiliència i la sostenibilitat
Rambla de la Pau, 44
Vilanova i la Geltrú

Edificis Positius vol generar comunitats integrades per persones que vulguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes al seu edifici, transformant la seva vida quotidiana cap a un model més sostenible, solidari i integrador. Busca aliances amb entitats locals i ofereix formació, idees i acompanyament a persones que vulguin esdevenir el motor del canvi als seus edificis, Veïnes Positives i Veïns Positius.

Proposem als Veïns Positius i Veïnes Positives activitats i projectes per millorar les infraestructures i serveis dels seus edificis, fent-los més sostenibles i ecològicament compromesos, fomentant el consum d'energia i serveis responsables, així com l'activació del bon veïnatge en l'àmbit socioassistencial i solidari, la cultura, l'esport o altres activitats cíviques i relacionals. Crear més vida als edificis, apoderar comunitats i veïns i generar espais de més plenitud i felicitat per a les persones.

Som TSR SCCL, empresa d’iniciativa social sense ànim de lucre que promou els territoris socialment responsables amb la coresponsabilitat de les persones, entitats, empreses, i el conjunt dels actors socials al territori de Catalunya.

Les illes i barris seran un grans espais de focalització de les polítiques públiques i els edificis hauran de fer un gran salt per liderar-se per abordar reptes enormes de convivència, producció energètica, canvis d’usos i costums... Per això és una iniciativa pionera i avançada que dona resposta concentrada en l’espai a reptes molt diversos, socials, ambientals, energètics, cívics, etc.

Des d’Edificis Positius volem fomentar la responsabilitat personal dels veïns i veïnes a la pròpia comunitat de residència, els edificis, per activar-los com a agent de canvi de les seves vides i dels seus entorns immediats: el carrer, el barri i la ciutat.

TSR Territori Socialment Responsable SCCL, que té la seu a Vilanova i la Geltrú, té la seu operativa a Barcelona al C. Mallorca, 1. Podeu contactar-hi a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Fem tallers i accions diverses per apoderar a la ciutadania i esdevenir agents de canvi i transformació a la seva comunitat i activar aliances entre els actors socials urbans (empreses, entitats, institucions) per millorar els entorn urbans, afrontar els reptes de futur col·lectivament i reduir i minimitzar els riscos que planteja la societat del futur.

El nostre objectiu està en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Edificis Positius s'adhereix i participa en el desenvolupament de l'Agenda Urbana de Catalunya, Rep el suport del Govern de la Generalitat per al seu desplegament inicial i compta amb la complicitat i adhesió de cada vegada més empreses, entitats i institucions d'arreu de Catalunya.
 

[REFLEXIONS] La positivitat és una tria

Als edificis i a les comunitats de veïns hi podem observar la síntesi d’on hem arribat com a civilització: una tecnologia excel·lent que ens permet viure en estructures de molts pisos i agrupant moltes famílies però que genera un enorme impacte ambientals i que fomenta l’aïllament i la solitud.
Observa l’escriptora Ken Bugul que les societats occidentals són tancades, insolidàries i la gent no se saluda. Per contra, destaca que a l’Àfrica tothom es passa el dia, sempre, buscant solucions, no plantejant-se problemes.
Hem creat un món que ens convida a la grisor i a la mediocritat, a criticar-ho tot i en tot moment i a fugir de l’altre, a sospitar de tot i oposar-nos a qualsevol proposta dels altres.
Som lliure de triar la màscara que ens posem per sortir de casa cada dia. Si triem la màscara del tancament en nosaltres mateixos o del cercar problemes en lloc d’oportunitats, els veïns seran el primers a tastar el silenci o l’amargor. La positivitat és una tria. Un regal als altres i a nosaltres mateixos.

L'RSE es concreta creant simultàniament valor econòmic i social, explica Canyelles a la Setmana de l’Empresa i l’Ocupació de la Bisbal del Penedès

  • Aquest dijous 28 de març ha tingut lloc la Jornada sobre Polígons inclusius dins la 2a Setmana de l’Empresa i l’Ocupació de la Bisbal del Penedès. 
  • Josep Maria Canyelles ha parlat sobre el sentit empresarial de la responsabilitat social davant les empreses del polígon.
Aquest dijous ha tingut lloc la conferència a càrrec de Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les empreses i organitzacions, soci-consultor de Vector5. Canyelles ha explicat com les empreses de totes dimensions i sector poden gestionar l'RSE i ha afirmat que una de les maneres com es concreta la responsabilitat davant la societat és aprofitant millor els actius fent que un procés de creació de valor econòmica creï simultàniament valor social.

Canyelles ha presentat el repte de crear territoris socialment responsables, i en aquest sentit, els Polígons Inclusius serien una concreció en l'àmbit dels polígons, on seria possible abordar reptes com l'economia circular.
 
L'expert en RSE ha afirmat que per desenvolupar aquest enfocament de gestió en un territori cal que les persones adoptin actituds compromeses, comprenent per què l’empresa està orientada vers aquest compromís i alineant totes les dimensions, fins i tot el que correspon a la vida particular. En aquest sentit, ha fet referència a la iniciativa pionera Edificis Positius.
 

La taula inaugural ha estat a càrrec de l'alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Cañellas, acompanyada d'Isidre Also, secretari general de la FEGP i de José Carlos Eiriz, director general de la Fundació Santa Teresa.

[més]

 
 

Responsabilitat lingüística i gestió de la diversitat cultural, aquest dimecres 3 a Barcelona

Aquest proper dimecres 3 Josep Maria Canyelles farà una xerrada sobre Responsabilitat lingüística empresarial i gestió de la diversitat cultural.

L'enfocament serà basat en el model de Responsabilitat Social Empresarial i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

  • El proper 3 d'abril tindrà lloc una sessió de treball per compartir experiències i identificar reptes de futur en la gestió de la diversitat cultural i la responsabilitat lingüística de les empreses
  • Aquesta trobada forma part de les accions que realitza Respon.cat vinculades a l'Agenda 2030 del Desenvolupament Sostenible i es focalitza en l'ODS11.
La sessió tindrà una primera part introductòria, amb una conferència sobre “La gestió de la diversitat cultural i la responsabilitat lingüística de les empreses en el marc de l’ODS 11 (ciutats i comunitats sostenibles)” a càrrec de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, per comprendre com fer una gestió socialment responsable de la matèria lingüística. La segona part correspondrà a un intercanvi i treball compartit amb les persones assistents.
El paper de les empreses a l’hora d’operar en societats amb identitats diferenciades és una matèria rellevant en la gestió de la responsabilitat social, ja que més enllà del compliment normatiu, una empresa ha de saber valorar la rellevància que tenen aquestes identitats tant en termes de respecte a la diversitat com tenint en compte les expectatives i inquietuds de les comunitats on l’empresa opera. En aquest sentit, l’ODS 11 (ciutats i comunitats sostenibles) incorpora entre les seves metes la protecció del patrimoni cultural material i immaterial. Amb la finalitat d’aprofundir en aquesta matèria i de promoure l’intercanvi d’experiències entre empreses, es convoca aquesta sessió de treball oberta a totes les persones interessades:
 Data: 3 d'abril de 2019
 Horari: 17 a 19h
 Lloc: C. Viladomat 279, Barcelona)
• És necessari confirmar assistència enviant un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
[més]

Canyelles tutoritzà un taller sobre el progrés en la gestió de l'RSC en matèria ambiental per a organitzacions membres de La Unió

 
Josep Maria Canyelles i Marc Brugueras, de Vector5, van tutotitzar el IV Taller monogràfic per a aprofundir en les pautes de progrés, organitzat per la Fundació La Unió.

Aquest quart taller monogràfic es centrarà en una de les àrees crítiques per al progrés en la gestió de l'RSC, com és l'impacte en el medi ambient. [més]