[Responsabilitat Global] Invitació RSE.Pime i Taller apoderament Veïns Positius i Veïnes Positives · Maig 2019

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: MAIG 2019

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Vols participar a l’RSE.Pime? Una oportunitat per a les pimes. Nova convocatòria del programa de referència de responsabilitat social per a empreses petites i mitjanes

  • RSE.Pime és un programa pràctic d’implantació de la Responsabilitat Social a les Pimes catalanes
  • Les empreses participants disposen d’un Pla d’acció a mida per mitjà d’un procés de 5 tallers grupals i dues consultories a l’empresa.
  • És gratuït i està promogut per Respon.cat, amb el suport del Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya.
El programa RSE.Pime s’estructura com una xarxa d’aprenentatge de Responsabilitat Social que pretén la integració de la sostenibilitat en les pimes seleccionades com a participants.

Durant mig any, directius de pimes es reuneixen un cop al mes en un grup amb totes les organitzacions participants per aprofundir en el sentit empresarial de l’RSE i desenvolupar el propi Pla d’acció. Facilita eines i procediments de millora en la gestió econòmica, social i ambiental a partir de la implantació dels valors d’RSE a la cultura empresarial de l’organització.

La força d’RSE.Pime és que ofereix a les empreses de manera àgil un programa complet d’aprenentatge sobre l’RSE amb 5 tallers en grups reduïts de nivell directiu, més dues sessió de consultoria a l’empresa, i una darrera trobada general per avaluar, tot orientat a l’acció.

Més informació: https://www.respon.cat/rse-pime/
Sol·licitud inscripció 2019: formulari
 
Vegeu el vídeo de l’edició 2016
 
Per a saber-ne més, també us recomanem de veure la websèrie RSE.Pime.Coopel resultat audiovisual de la participació de creaRSA.coop al programa RSE.Pime.
Objectius del Programa RSE.Pime
RSE.Pime ha de servir perquè les empreses participants acabin disposant d’un Pla d’acció d’RSE seguint la metodologia proposada i comptant amb l’acompanyament expert i espais de trobada amb les altres empreses participants, amb cinc tallers grupals i acompanyament individuals.
Després d’una introducció al marc conceptual i una autoavaluació, una anàlisi de la sostenibilitat segueix en què cada empresa reflexiona sobre l’impacte social de la seva activitat principal i busca solucions que poden tenir un efecte positiu en les persones, el medi ambient i la comunitat. El resultat és un pla d’acció que es discuteix amb altres gestors que participen a la xarxa d’aprenentatge. Al final del programa, els participants han comprès què significa la sostenibilitat per als seus negocis, han tingut l’oportunitat d’experimentar i han conformat un pla d’acció.
Aquí podeu veure les característiques del programa
Per què participar en el programa RSE.Pime
Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, ara teniu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime.
  • Disposar d’un Pla d’acció elaborat per la pròpia empresa per mitjà d’un procés àgil i pràctic.
  • Començar immediatament a gestionar la pròpia RSE mitjançant un programa adaptat a les característiques de les pimes.
  • Disposar d’un acompanyament expert i la possibilitat de compartir els progressos amb altres directius de pimes, creant sinergies.
  • Participar d’una xarxa de coneixement més enllà del període inicial.
  • Gaudir de visibilitat del compromís i del reconeixement d’haver participat en el programa (logo acreditatiu)
Com participar en el Programa RSE.Pime 
Per a participar-hi, cal comunicar l’interès i una comissió tècnica integrada per Respon.cat, el Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya.
  • Els destinataris són les pimes, amb el focus posat en les empreses petites (entre 10 i 49). S’escolliran entre 15 i 20 empreses participants.
  • Empreses amb sensibilitat en temes ambientals, socials, laborals, bon govern… que no han fet el pas a estructurar la gestió de la Responsabilitat Social i que estiguin interessades a iniciar un procés en aquest sentit.
  • Per cada empresa hi participarà una persona, sempre de nivell directiu, especialment el màxim directiu. Altres persones de l’empresa podran participar en les accions complementàries (càpsules de coneixement).
  • Se n’espera un alt nivell de compromís per a seguir el programa i finalitzar-lo amb èxit.
 
 

[MICROVÍDEO] Edificis: avui parlo de l'origen del mot edifici, a partir de la iniciativa Edificis Positius

Avui parlo de l'origen d'edifici, aprofitant que hem engegat la iniciativa Edificis Positius; deixeu-vos sorprendre!
 
En el vídeo breu (2'30''), faig una reflexió sobre els edificis a partir del seu origen etimològic.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides formen part de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible (“Transformar el nostre món”), que conté 17 objectius i 169 metes i serveix com a pla d’acció perquè la comunitat internacional i els governs nacionals promoguin la prosperitat i el benestar comú en aquests 15 anys. Els ODS impliquen tots els actors: públics, privats, socials i també a cada persona. Calen compromisos però finalment el que cal és un comportament més basat en l'etica.

Anireu trobant altres vídeos sobre [mots responsables] en aquesta etiqueta.
 

[JORNADA] TSR SCCL participa a la trobada sobre desenvolupament local i economia social a Solsona

  • "TSR Territori Socialment Responsable" ha participat a la trobada amb l'objectiu de compartir el seu model de desenvolupament local i en la iniciativa de referència "Edificis Positius". 
  • Canyelles ha explicat que estan teixint una aliança d'empreses d'ESS o amb RSE que prestin serveis als edificis per afavorir un augment d'activitat econòmica compromesa amb la sostenibilitat i el bé comú.
  • Els consellers Chakir El Homrani i Teresa Jordà intervenen davant un centenar de representants d’Ateneus Cooperatius, Projectes Singulars i Grups d’Acció Local i posen en valor el treball conjunt.
Un centenar de representants dels 14 Ateneus Cooperatius i els 72 Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat han compartit una jornada de treball aquest dimecres a Solsona amb els dels 11 Grups d’Acció Local Leader coordinats des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. L’obertura de la jornada ha anat a càrrec dels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que han volgut visualitzar així el treball conjunt que es fa des dels dos departaments en matèria de desenvolupament local. La jornada s’ha completat amb quatre espais on s’han compartit experiències i bones pràctiques dels diferents programes dividits en grups de treball de sostenibilitat ambiental, suport a l’economia local, dinamització agroecològica i repoblament rural.
 
En el marc dels grups de treball, Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa sense ànim de lucre TSR Territori Socialment Responsable, ha fet referència a la iniciativa Edificis Positius, que pretén crear comunitats on les persones puguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, i per això es promouen accions per apoderar ciutadans perquè passin a ser Veïns Positius i Veïnes Positives. Així, persones amb sensibilitat o inquietuds en temes socials, ambientals, o altres, poden canalitzar el seu activisme comunitari així com facilitar que des de l'economia social i les altres economies, incloent les compromeses en responsabilitat social, s'obri una porta per entrar a millorar les infraestructures als edificis. El promotor de la iniciativa ha explicat que estan teixint una aliança d'empreses d'ESS o amb RSE que prestin serveis als edificis per afavorir un augment d'activitat econòmica compromesa amb la sostenibilitat i el bé comú. Canyelles ha acabat l'explicació indicant que la iniciativa pretén portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 a nivell de ciutadania, assumint el repte també des de la societat civil i les persones, més enllà del gran repte que tenen els estats i les empreses.  [llegir més]
 

Canyelles tutoritzà un taller sobre el progrés en la gestió de l'RSC en matèria ambiental per a organitzacions membres de La Unió

Josep Maria Canyelles i Marc Brugueras, de Vector5, van tutotitzar el IV Taller monogràfic per a aprofundir en les pautes de progrés, organitzat per la Fundació La Unió. Aquest quart taller monogràfic es centrarà en una de les àrees crítiques per al progrés en la gestió de l'RSC, com és l'impacte en el medi ambient. 
 
La Unió entén l'RSC com un estil de gestió que integra compromisos ètics i de sostenibilitat orientats a resultats socials, econòmics, laborals, ambientals o de bon govern mitjançant el diàleg amb els grups d'interès, la pròpia conducta corporativa, les bones pràctiques i la transparència. Amb la voluntat d'ajudar a les entitats associades a desplegar les seves pròpies polítiques de gestió de l'RSC, l'any passat vam realitzar tres tallers monogràfics amb les fitxes de progrés elaborades amb el Consell Tècnic Assessor de Responsabilitat Social Corporativa de La Unió. Vam presentar les d'ètica organitzacional, de transparència i de participació i implicació de les persones. [llegir més]
 
 

 

Avui dilluns a les 18h a Vilanova i la Geltrú: Taller d'apoderament de Veïns Positius i Veïnes Positives

Si voleu ser veïns positius, si voleu desenvolupar comunitats on viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, si voler ser activistes del bé comú en la proximitat.

Podeu venir aquest dilluns a les 6 a Can Pahissa (Vilanova i la Geltrú).

Taller, Vilanova i la Geltrú, Ecol3VNG,

El proper dilluns 13 de maig de 18 a 20’30 hores fem un taller d’apoderament a Vilanova i la Geltrú amb la col·laboració de Ecol3VGN.

L’activitat es realitzarà al Centre per la Sostenibilitat i la Resiliència de Can Pahissa a Vilanova i la Geltrú. Hi aprendrem què pot ser un Edifici Positiu i el paper central que té la ciutadania en aquesta iniciativa.

Un taller dinàmic

Parlarem, experimentarem, idearem i planificarem com podem convertir els nostres edificis en Edificis Positius. Treballarem, des de diferents perspectives perquè totes aquelles persones amb diferents inquietuds puguin sentir-se cridades, a realitzar aquests canvis: propostes per millorar la qualitat de vida, aspectes  temes de sostenibilitat, iniciatives col·lectives, propostes d’estalvi…

Les persones que assisteixin al taller podran gaudir, aprendre i crear al voltant de l’objectiu de la iniciativa per esdevenir Veïns Positius i Veïnes Positives i començar a crear els primers Edificis Positius i viure els beneficis que ens poden aportar.

En aquesta ocasió, el preu del taller és de 12 euros o bé 10 turutes + 2 euros per finançar el kit que es donarà als participants. Les inscripcions al taller es poden fer a http://tallers.edificispositius.cat/.

Portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible a la gent. Edificis Positius vol ser una de les iniciatives de referència per portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a nivell de ciutadania. [llegir més]

 

[ACTE] Moltes persones que estan en empreses d'economia circular s'han reconegut com a Veïns Positius i Veïnes Positives

Més de 150 persones han assistit a la 3a edició del Market Place en Economia Circular dins la iniciativa Vallès Circular i en el marc del Pacte per la Reindustrialització de la comarca. 

TSR Territori Socialment Responsable hi ha presentat la iniciativa Edificis Positius, mostrant especialment les possibles col·laboracions empresarials. Moltes persones que estan en empreses d'economia circular s'han reconegut com a Veïns Positius i Veïnes Positives. [llegir més]





 

 

 

 

 

 

 

 

 

S’obre la quarta convocatòria dels Premis Verema Solidària per combatre la pobresa i l’exclusió social

Fins el 22 de maig, les entitats socials poden presentar candidatura per obtenir finançament a través de la iniciativa Verema Solidària. A finals d’agost i durant el setembre tindran lloc diferents jornades de verema per recollir fons a les regions vitivinícoles de la DO Penedès i la DO Priorat.

Hi  poden  optar  entitats  socials  de  les demarcacions de Tarragona i Lleida.  La  convocatòria  està  indicada  per  a  entitats  del  tercer  sector  que  treballin  amb  projectes  per  eradicar  la  pobresa  i  l’exclusió social.   [llegir més]

 

Té lloc el segon Simposi d'Interioritat Compromesa, organitzat per la Plataforma País Conscient

Està tenint lloc a la casa d'espiritualitat de Sant Felip Neri de Barcelona el segon Simposi d'Interioritat Compromesa, organitzat per la Plataforma País Conscient, al qual he assistit novament. [llegir més]
 

 

L'RSE es concreta creant simultàniament valor econòmic i social, explica Canyelles a la Setmana de l’Empresa i l’Ocupació de la Bisbal del Penedès

Ha tingut lloc la Jornada sobre Polígons inclusius dins la 2a Setmana de l’Empresa i l’Ocupació de la Bisbal del Penedès. 

Josep Maria Canyelles ha parlat sobre el sentit empresarial de la responsabilitat social davant les empreses del polígon.

Aquest dijous ha tingut lloc la conferència a càrrec de Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les empreses i organitzacions, soci-consultor de Vector5 i TSR. Canyelles ha explicat com les empreses de totes dimensions i sector poden gestionar l'RSE i ha afirmat que una de les maneres com es concreta la responsabilitat davant la societat és aprofitant millor els actius fent que un procés de creació de valor econòmica creï simultàniament valor social.

Canyelles ha presentat el repte de crear territoris socialment responsables, i en aquest sentit, els Polígons Inclusius serien una concreció en l'àmbit dels polígons, on seria possible abordar reptes com l'economia circular. [llegir més]