[Responsabilitat Global] Gran jornada aquest dimarts 8 sobre la POSITIVITAT · Setembre 2019

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català OCTUBRE 2019

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Un programa potent per a la Jornada de dimarts 8 sobre Veïnatge Positiu. Inscripcio oberta!

  • Aquest dimarts 8 d'octubre tindrà lloc un esdeveniment sobre Edificis Positius, la iniciativa per crear comunitats on les persones puguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes.
  • El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, entre d'altres personalitats, seran presents a l'esdeveniment.
  • Teniu l'oportunitat de descobrir un nou àmbit i fer xarxa per augmentar el potencial de les vostres inicitatives socials, públiques o empresarials tot contribuint al desenvolupament sostenible.
 


Es tracta d'un fòrum-debat amb destacats actors socials, acadèmics i institucionals, per tractar el present i futur del bon veïnatge en l’hàbitat urbà i de com la tecnologia digital i l’emprenedoria social poden convertir els reptes de creixement de les ciutats (més població, acollida, sostenibilitat, solitud, envelliment...) en una oportunitat per a la cohesió, la integració social i la responsabilitat social i ambiental, des de l’escala. 

Hi participaran representants del món social, entitats socials, administracions públiques, món del comerç i de l’empresa i del món acadèmic.
Inscriu-t'hi!


Per què no te'l pots perdre?
  • Perquè els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 marquen els reptes dels propers anys, i afecten tant els poders públics com les empreses, les organitzacions i la ciutadania!
  • Perquè a les ciutats prenen cos els principals reptes de sostenibilitat, en referència a les Persones, el Planeta, la Prosperitat, la Pau i els Partenariats!
  • Perquè creix el nombre de persones que volen activar el seu compromís real des de la proximitat!
Digue'ns qui ets!
  • Si ets una organització privada, pública o social, podràs descobrir com actuar damunt tots els ODS i generar un impacte positiu dins i fora de l'organització!
  • Si ets un ajuntament, podràs descobrir com apoderant la ciutadania, abordar la transversalitat en les pròpies polítiques públiques i mostrar autenticitat davant els grups d'interès!
  • Si ets una empresa, podràs descobrir noves oportunitats de mercat en un sector on creixerà l'activitat econòmica i on calen actors compromesos!
  • Si ets un comerç podràs conèixer què han fet altres comerços i eixos comercials per treballar el comerç de proximitat dins el bon veïnatge!
  • Si ets una organització social podràs imaginar totes les sinergies que podem crear a partir d'una iniciativa que compta plenament amb vosaltres!

Edificis Positius és una iniciativa que té com a objectiu crear comunitats integrades per persones que vulguin viure positivament l'experiència de ser Veïns Positius i Veïnes Positives al seu edifici, transformant la seva vida quotidiana cap a un model més sostenible, solidari i integrador.

Al llarg dels darrers mesos, el que va començar sent una simple idea ha agafat cos i rellevància. A dia d'avui, ja hem signat acords de col·laboració empreses, comerços, administracions de finques, administracions públiques... Ha arribat el moment de compartir tota aquesta feina amb vosaltres i definir un nou marc de projecció. Per això, el proper dimarts 8 d'octubre, durem a terme la Jornada: "Veïnatge Positiu: ciutats intel·ligents, ciutadania compromesa" al Palau Macaya de Barcelona.

Al llarg de tot el matí, de 9 h a 13.30 h, es faran 3 taules rodones que es dividiran en:

TAULA 1: governança social i veïnatge positiu
TAULA 2: empreses de serveis positives, edificis positius
TAULA 3: aliances entre el sector públic, privat i social per contribuir als ODS

Comptarem amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, entre d'altres personalitats.

Esperem poder saludar-vos personalment i seguir treballant, entre tots, per fer de la nostra, una societat més positiva.
 
 
Lloc: PALAU MACAYA (Passeig Sant Joan, 108, Barcelona)
Dia i hora: dimarts 8 d’octubre de 2019, de 9:00h a 13:30h
 
Preguem confirmació a través del formulari d'inscripció abans de divendres 4 d'octubre.
 

Modifiqueu la vostra subscripció    |    Vegeu-ho al vostre navegador

 

 

A

Quan: 19/09/2019
Horari: 19:00 – 20:30

On: L'Escorxador. C. Escorxador, 21, Vilafranca del Penedès

 

 

 

Algunes col·laboracions de la xarxa d'Empreses Positives que presten serveis a les comunitats per contribuir a fer Edificis Positius

 

Edificis Positius signa un conveni de col·laboració amb INSMUN

Grup Efebé col·labora amb Edificis Positius

Edificis Positius signa un conveni amb PARC

 

https://edificispositius.cat/sumat/

Article a La Vanguardia: "Recuperar el buen vecindaje, un reto de sostenibilidad"

Josep Maria Canyelles publica al monogràfic d'RSC de La Vanguardia un article sobre la iniciativa Edificis Positius i com aquesta proposta de Veïnatge Positiu suposa una gran proposta per a les empreses i organitzacions en l'abordatge del repte del desenvolupament sostenible alhora que fa possible l'apoderament del seu equip humà.


Recuperar la buena vecindad, un reto de sostenibilidad

Los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) marcan el gran reto colectivo para 2030 y afectan no sólo gobiernos y empresas sino también la ciudadanía. Aunque empiezan a ser conocidos, la gente desconoce cómo estar consecuente en el día a día. Los ODS nos hablan de grandes retos respecto a Personas, Planeta, Prosperidad, Paz y Partenariados (las 5 P). Pero hay que traducirlos en actitudes simples para nuestra vida cotidiana, y hemos hecho nacer un proyecto muy singular en este sentido.

Edificios Positivos es una iniciativa que pretende vivir positivamente la experiencia de ser vecinos y vecinas, abordando todo lo que se puede hacer en materia de convivencia, civismo y espíritu colaborativo así como en salud, calidad ambiental, eficiencia energética, y otros, en un ámbito cercano que tenemos demasiado abandonado. Cuando pensamos en comunidades de propietarios nos vienen a la cabeza problemas y reuniones tediosas... pero tenemos que empezar a hacer una mirada diferente.
Los edificios serán un espacio de centralidad impensado. Hasta ahora nos hemos limitado a administrar la comunidad, los espacios comunes. El reto será pasar a liderar los edificios. Deberán producir su propia energía, deberán dar respuesta a más conflictividad fruto de los nuevos usos y movilidad de residentes, podrán ganar espacios de explotación económica, se hará más teletrabajo en ellos, la domótica y el Internet de las Cosas se generalizarán, se manifestará con intensidad creciente el mal de la soledad y no solamente en el caso de las personas mayores...

En todo el mundo la gente vivirá más en espacios urbanos y las ciudades no pueden crecer más ocupando territorio sino que las ciudades compactas deberán crecer en altura. Ya se empiezan a experimentar soluciones de viviendas más pequeñas combinados con más espacios comunitarios. ¿Hace falta una lavadora y un taladro a cada vivienda? Necesitaremos activar el compromiso con vecinos positivos más predispuestos a abordar los cambios y la colaboración desde la positividad.

TSR Territori Socialment Responsable es una cooperativa de iniciativa social sin ánimo de lucro nacida para abordar esta iniciativa social, con el apoyo de empresas, de la Generalitat de Catalunya o de ayuntamientos, entre otros, y una de las acciones concretas es una gran red de colaboración entre empresas que prestan servicios en la órbita de los edificios y que compartan el relato sobre los cambios positivos que debemos fomentar en ellos así como una orientación a la sostenibilidad y al bien común.

Pero las empresas también se están implicando a partir de sus equipos humanos motivando y apoderándose por ser vecinos positivos. Muchas organizaciones no saben cómo iniciar un trabajo interno sobre valores. Hacer voluntariado de empresa se pospone porque no está suficientemente acostumbrado a trabajar el compromiso y valores de las personas o hacer acuerdos con entidades sociales. Pero un voluntariado ligero, doméstico y familiar, de buena vecindad, que facilite el desarrollo de actitudes y habilidades en materias sociales, ambientales, energéticas, culturales..., puede ser un primer paso para empresas que todavía no se han lanzado, al tiempo que puede permitir visualizar el compromiso empresarial en la comunidad. Las empresas, incluso pequeñas, puede ser una aliada para contribuir de manera muy concreta a hacer llegar los ODS a la ciudadanía ya sus equipos de personas.

Ejercer la ciudadanía no debe limitarse a ejercer el voto o a proclamas difusas sobre implicación sino que se debería concretar en la cuotidianeidad, en la proximidad, en cosas prácticas y reales que forman parte del día a día. Y sin duda esta implicación se debe focalizar en aquello que es importante para las personas y para el mundo. Y hoy abordar los retos planetarios desde nuestro edificio ya es una necesidad. ¿Quién no querría ser un vecino positivo o vecina positiva?


Josep Maria Canyelles. Experto en RSC y presidente de TSR SCCL

 

 

 

Reserveu dimarts 8 i divendres 25 d'octubre al matí per actes centrals a Barcelona

Sumeu-vos a ser Veïns Positius - Veïnes Positives. Rebeu la informació: https://edificispositius.cat/sumat/