[Responsabilitat Global] Propostes a pimes i a particulars: RSE.Pime i Cobertes verdes · Agost 2020

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: AGOST 2020
Responsabilitat Global

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Coneixeu els beneficis d'una coberta verda al vostre edifici?

  • Des d’Edificis Positius us podem assessorar en fer una coberta verda al vostre terrat.
  • Té grans beneficis socials, ambientals, econòmics i estructurals.
  • Si contacteu ràpid, podem explorar subvencions (fins al 20-setembre a BCN)




Si teniu interès en la convertir la vostra coberta en una coberta verda, des d’Edificis Positius us hi podem ajudar, amb aliança amb Arquitopia. Treballem amb els millors experts i amb criteris ètics i de sostenibilitat. Ens encarreguem del disseny, la gestió del projecte i la direcció d’obra, incloent-hi l’anàlisi estructural de l’edifici, el projecte arquitectònic i el projecte paisatgístic. Prèviament, a més, es fa un estudi sobre com podeu implementar una coberta verda al vostre terrat comunitari, seleccionant el sistema més adequat per al vostre edifici i dialogant amb la comunitat per veure quines són les necessitats i usos a implementar en aquesta coberta.

La coberta, el pulmó de l’edifici

El confinament d’aquests últims mesos ens ha fet adonar que als edificis on habitem tenim espais comunitaris desaprofitats, dels que no se’n fa ús i dels que se’n podria treure més profit. Uns d’aquests espais són els terrats comunitaris dels edificis on vivim, que han quedat relegats a la col·locació d’antenes i altres instal·lacions tècniques, sense adonar-nos-en del gran profit que se’n pot treure en l’ús i gaudi de tota la comunitat de veïnatge.

Per altra banda, també hem constatat la necessitat de tenir espais exteriors dins dels habitatges. En molts casos, aquests habitatges no disposen  de terrasses o balcons on prendre l’aire,  i la coberta pot ser un espai exterior, annex a l’habitatge, on poder fer vida a l’aire lliure.

La solució es troba a aquest terrat comunitari oblidat, que es pot convertir en un meravellós jardí comunitari on prendre el sol, incorporar terrasses, horts urbans i pèrgoles que ens facin ombra, ajudant així a aïllar tèrmicament l’edifici i millorar la qualitat de l’aire de la nostra ciutat.

Com s’aconsegueix això? Transformant la coberta de l’edifici en una coberta verda.

Què és una coberta verda?

Una coberta verda és una coberta preparada per incorporar un espai enjardinat i, si es vol, també zones de joc, de repòs o passeig que poden ser aprofitades pel veïnat a la vegada que s’aconsegueixen grans beneficis ambientals.

Els avantatges de transformar una coberta inerta en una coberta verda són molt significatius, tant en l’àmbit social, mediambiental com econòmic. Us n’expliquem uns quants.

Beneficis socials d'una coberta verda al vostre terrat
  • Espai lúdic per al veïnatge. Activitats de lleure, esportives, de descans o socials
  • Agricultura urbana. Un espai d’autoproducció d’hort urbà
  • Millor qualitat de vida. L’exposició a la natura millora la salut
Beneficis sobre l'edificació
  • Millora de l’aïllament i l’eficiència energètica. Es redueix la demanda d’energia pel consum d’aire condicionat fins a un 75%
  • Augment de la vida útil de la impermeabilització. La durabilitat d’una coberta verda és de 40 anys, en comparació, en una coberta tradicional que és de 15-20 anys
  • Revalorització de la finca i els habitatges. Es revalora en aconseguir nous espais comuns per al lleure de la comunitat
Beneficis ambientals
  • Reducció dels nivells de contaminació. Les plantes de la coberta absorbeixen el CO2 i altres partícules contaminants
  • Reducció efecte illa de calor. La vegetació absorbeix el 80% de l’energia del sol, reduint el sobreescalfament que es produeix a les ciutats
  • Millora de la biodiversitat urbana. Hàbitats ideals per a aus, insectes, papallones i plantes autòctones

Més informació a Edificis Positius: https://edificispositius.cat/portafoli/cobertes-verdes/

Contacteu-nos!

 Truqueu-nos al 930 502 390 o empleneu el formulari



Articles i reflexions
Artículos y reflexiones

 

[ENTREVISTA] Asha Miró entrevista Josep Maria Canyelles: “Hem de repensar quines activitats comercials s’han de fer a les plantes baixes dels edificis”

 
martacampo

El president de TSR Territori Socialment Responsable i coordinador de Respon.cat, parla del gran èxit que ha estat el Marketplace virtual, on han participat empreses que estan compromeses amb la gestió responsable, per buscar noves oportunitats de col·laboració comercial.

“S’han formulat ofertes, s’han expressat demandes referents a la gestió responsable, la comercialització i a la comunicació. Ha estat un espai per compartir contactes”.

Josep Maria Canyelles ens explica, que gestionar l'RSE (Responsabilitat Social Empresarial), suposa desenvolupar un model de negoci que sigui ètic i que generi sostenibilitat al seu voltant. Durant el confinament moltes empreses s’han renovat en la forma d’organitzar-se amb el teletreball que serà positiu de cara el futur. També moltes d’elles han tingut la capacitat de canviar la seva producció per ajudar, fent mascaretes i gels.

TSR Territori Socialment Responsable SCCL ha participat al Marketplace presentant dues propostes: acompanyar les empreses a activar el treball del ODS i fer estudis sobre la biohabilitat dels edificis, ja que tot això afecta a la nostra vida. Aquests nous models d’edificis passen per “tenir una millor convivència, tenir més espais en comú i més qualitat en el camp de la salut”. Canyelles ens proposa “repensar els models de futur del nostres edificis per viure-hi millor i on la tecnologia hi serà molt present”.

Parlant del comerç, ens explica com “el comerç al barri és imprescindible aportant productes de proximitat, i construint ciutat”. Però també ens diu que, “li preocupa que desapareguin els comerços que són el motor de les ciutats, amb el risc que els ajuntaments hi posin habitatges convencionals.”

“Cal repensar quins models de negoci volem per a les nostres ciutats.”

Font: Ràdio Comerç

ATENCIÓ PIMES: Respon.cat llança una convocatòria gratuïta online d'RSE.Pime per apoderar les pimes en models de negoci responsable

  • TERMINI: 5 de setembre. Sols cal indicar l'interès.
  • L'RSE.Pime, el programa de referència en Responsabilitat Social per a les pimes catalanes, ja ha acollit 130 pimes.
  • La novetat del format virtual ha comportat el doble de sessions però de la meitat de durada.
El programa RSE.Pime s’estructura com una xarxa d’aprenentatge de Responsabilitat Social que pretén la integració de la sostenibilitat en les pimes seleccionades com a participants.

Durant mig any, un màxim de 20 persones directives de pimes es reuneixen virtualment cada quinze dies per aprofundir en el sentit empresarial de l’RSE i desenvolupar el model de negoci. Facilita eines i procediments de millora en la gestió econòmica, social i ambiental a partir de la implantació dels valors d’RSE a la cultura empresarial de l’organització.

La força d’RSE.Pime és que ofereix a les empreses de manera àgil un programa complet d’aprenentatge sobre l’RSE amb 10 tallers en grups reduïts de nivell directiu, més dues sessió de consultoria a l’empresa, i una darrera trobada general per avaluar, tot orientat a l’acció. La primera i la darrera trobada seran presencials si les circumstàncies del moment ho permeten.
 
✅ RSE.Pime és un programa pràctic d’implantació de la Responsabilitat Social a les Pimes catalanes.
✅ Les empreses participants disposaran d’un Pla d’acció a mida per mitjà d’un procés de 10 tallers grupals i dues consultories a l’empresa.
✅ Està promogut per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, la Cambra de Comerç de Barcelona i el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.
   

INSCRIPCIONS: inscripcions rebudes màxim el 5 DE SETEMBRE 2020.

Reportatge de l’edició 2019 del programa RSE.Pime amb el testimoni de les empreses participants:

En acabar el programa,d’acompanyament, les empreses participants disposaran d’una fitxa on s’han identificat les bones pràctiques que estan duent a terme en matèria de Responsabilitat Social. Aquest document té un doble objectiu, per una banda és el punt de partida per a elaborar el Pla d’Acció en RSE ,i per una altra banda és un material comunicatiu elaborat per una persona experta externa a l’empresa que aquesta pot utilitzar de la manera que consideri més adient. Vegeu la Publicació conjunta de la fitxa de bones pràctiques de les empreses participants de l’RSE.Pime 2018

 

Tot el que cal saber sobre l’edició RSE.Pime 2020-21

  • Localització: En el context actual, s'ha optat per fer aquesta edició en format virtual (i per tant, sessions més curtes). La primera sessió i l'última es mantenen presencials a Barcelona si les condicions del moment ho permeten). Les consultories es fan a la seu de l’empresa.
  • Objectiu: Es pretén que les empreses participants acabin disposant d’un Pla d’acció d’RSE que hagi estat elaborat per elles mateixes, seguint la metodologia proposada i gaudint de l’acompanyament expert i espais de trobada amb les altres empreses participants.
  • Seguiment: la metodologia inclou un seguiment dels participants, amb contacte periòdic per a assegurar el progrés, si bé la càrrega de feina correspon a cada empresa participant. Aquest seguiment implica llançar els avisos d’agenda, anar aportant materials, possibilitat de contacte telefònic o telemàtic per a solucionar temes puntuals…
  • Experts i consultors: Les sessions seran dinamitzades per experts, als quals s’afegiran altres consultors per a les consultories. Cada empresa tindrà una persona assignada.
  • Participants: Es preveuen entre 15 i 20 pimes participants. Amb preferència per empreses petites (10-49 treb) però també amb places per a pimes mitjanes (50-249) i a microempreses (1-9).
  • Compromís: Les persones representants hauran de ser de nivell directiu, especialment el màxim directiu. Se n’espera un alt nivell de compromís per a seguir el programa i finalitzar-lo amb èxit.
  • Continuïtat: Es convidarà a ser part de la comunitat RSE.Pime, que es crearà per a mantenir la xarxa de relacions, intercanviar experiències, fer preguntes i donar consells i mantenir-se informat dels esdeveniments interessants, iniciatives i esdeveniments sobre l’RSE…
  • Gratuït: La participació de les empreses és gratuïta, atès el finançament de la Generalitat de Catalunya i de l’associació Respon.cat.
  • Dates: totes les sessions virtuals tenen horari de 9 a 11,30. Els continguts estan accessibles al ppt de presentació
  • •1a sessió: 6 octubre (9-13h presencial).
    •2a sessió: 20 octubre
    •3a sessió: 3 novembre
    •4a sessió: 17 novembre
    •5a sessió: 1 desembre
    •6a sessió: 15 desembre
    •7a sessió: 12 gener
    •8a sessió: 26 gener
    •9a sessió: 9 febrer
    •10a sessió: 23 març (10-16h presencial)