[Responsabilitat Global] Tallers de sostenibilitat i salut i altres continguts · Setembre 2020

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català SETEMBRE 2020

[es] Si no ves correctamente este boletín: Versión castellano SEPTIEMBRE 2020
Responsabilitat Global

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Participeu a la Setmana de la Natura: dos tallers pràctics: cobertes verdes i biohabitabilitat

Les xerrades-tallers virtuals es faran mitjançant la plataforma Zoom i tindrà una primera part explicativa i una segona part d’interacció amb la participació de les persones inscrites, que poden participar des de casa seva, tant de forma individual com en família. Cal fer inscripció prèvia en aquest formulari o enviant un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. per rebre les instruccions i clau d’accés.

 

Taller sobre Cobertes verdes per tenir un edifici viu: dilluns 5

 
Xerrada-taller virtual per descobrir les cobertes verdes als edificis de les ciutats i tots els beneficis que ens aporten, des de la mirada del Veïnatge Positiu, fent Edificis Positius.

Des d’Edificis Positius i en col·laboració amb l’Estudi d’Arquitectura ARQUITOPIA promovem la implantació de les Cobertes Verdes als edificis d’habitatges i oficines per recuperar els espais comunitaris que estan desocupats o infrautilitzats. Donem una segona vida als espais per generar espais de natura, biodiversitat i salut a les ciutats. La solució es troba en aquell terrat comunitari oblidat, que es pot convertir en un meravellós jardí comunitari on prendre el sol, incorporar terrasses, horts urbans i pèrgoles que ens facin ombra, ajudant així a aïllar tèrmicament l’edifici, millorar la qualitat de l’aire de la nostra ciutat i gaudir d’un espai de natura a casa nostra, ajudant a generar més biodiversitat.

Biohabitabilitat a casa, edificis saludables: dimecres 7

 Xerrada-taller virtual per descobrir com la Natura pot condicionar negativament la nostra salut a casa i com solucionar-ho.

Des d’Edificis Positius i en col·laboració amb l’Enginyer de Camins, Canals i Ports i Geobiòleg Carles Surià, promovem els estudis de Biohabitabilitat a les nostres llars per detectar possibles afectacions a la salut provocades per causes naturals i artificials. Amb aquesta xerrada-taller podreu conèixer quines són les causes, naturals o artificials, que poden provocar símptomes com l’insomni, la depressió, la fatiga, el mal de cap, la infertilitat i, en general, la pèrdua de benestar. També podreu fer preguntes i rebre consells per millorar l’espai i la vostra salut.

Us recomanem

 

Presentacions
 

La cosmètica, un sector de marques, sols serà sostenible amb una responsabilitat profunda davant la societat

  • Vector5 aporta un sentit estratègic de la responsabilitat social per al sector Beauty en l’esdeveniment de referència del sector.
  • Canyelles afirma que no es pot jugar a fer activisme empresarial sense un propòsit empresarial i una gestió de l’RSE que confereixi consistència.
El Beauty Cluster Barcelona ha organitzat la Beauty Sustainability Week entre els dies 28 de setembre i 2 d’octubre amb l’objectiu de compartir les novetats i solucions que s’estan aplicant en l’àmbit de la sostenibilitat i l’RSC en el sector de la bellesa, donant a conèixer de primera mà exemples d’iniciatives de diferents tipus d’empresa i com estan implementant els seus projectes relatius a sostenibilitat.

Vector5 ha participat en l’esdeveniment durant la conferència sobre Innovació des de la pròpia concepció de producte, on es remarcava la importància de l’RSC com a eina per aportar valor a les organitzacions. Existeixen aspectes a tenir en compte per a millorar la sostenibilitat de l’empresa com l’ecoinnovació, el desenvolupament sostenible, l’ecodisseny, l’obtenció de matèries primeres…

Si per a totes les empreses grans o pimes la responsabilitat social serà cada cop més rellevant, per a les marques serà fonamental, segons ha justificat Josep Maria Canyelles, soci consultor de Vector5, de manera que aquest enfocament de gestió es converteix en estratègic.

Per a l’expert, entre els cinc vectors de l’RSE que marquen els impactes de les empreses, econòmic, social, laboral, ambiental i bon govern, actualment hi ha tres grans tendències que les empreses líders en cada sector estan abordant amb determinació. Per una banda l’empresa saludable, que posa el focus en les persones, per altra banda l’economia circular, que integra reptes ambientals així com també d’eficiència econòmica, i finalment el bon govern com a gran vector que dona consistència a tota la resta i que acull el lideratge ètic, els valors corporatius, la transparència o el diàleg amb els grups d’interès.

 

Pel que fa als canvis en matèria ambiental i en concret en economia circular, Canyelles ha fet notar que per al sector de la cosmètica el packaging ha estat fonamental des d’una òptica de màrqueting i de suport a la marca, mentre que ara la tendència és minimitzar l’embolcall. Les marques han de trobar noves maneres de fer consistent i significativa la marca per mitjà de nous camins, entre els quals apareix el propòsit empresarial i fins i tot l’activisme empresarial.

Canyelles ha mostrat algunes metodologies pròpies innovadores per abordar aquests reptes que parteixen d’entendre l’enfocament de gestió de l’RSE com a part de l’estratègia empresarial que alhora s’ha d’estructurar com una millora contínua. Vector5 fa ús de Pautes de Progrés de Responsabilitat Social dins la lògica empresarial o sistemes de causa-efecte amb l’ús de mapes estratègics. I també ha mostrat iniciatives que s’han creat per activar les persones dels equips en el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i que permetin alhora desenvolupar habilitats socials en les persones.

Vector5 acompanya empreses del sector Beauty per dotar-se d’un enfocament estratègic de la sostenibilitat basat en models progressius de responsabilitat social que aborden els diferents vectors d’impacte amb criteris dinàmics de materialitat. Canyelles ha destacat que no es poden abordar bones pràctiques sense criteri, sense saber per què unes i no unes altres, o que no es pot jugar a fer activisme empresarial sense un propòsit empresarial que modeli un relat consistent i sense una gestió de l’RSE que aporti unes bases sòlides.

Vegeu vídeo: 

 

Ja disposem de les primeres dades dels ODS a Catalunya!

La Generalitat de Catalunya acaba de presentar aquest matí els indicadors dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) a Catalunya. Aquests indicadors, incorporats a l’estadística oficial, han de permetre fer el seguiment i l'avaluació del grau de compliment dels ODS al nostre país i han estat calculats d'acord amb els criteris metodològics d'Eurostat [...]

 

L'RSE té retorn per a les pimes, afirma Josep Maria Canyelles al webinar de l'ACCID

El dilluns 21 de setembre es va dur a terme la conferència Webinar online sobre “Amb valor afegit. L’RSE té retorn per a les pimes” a càrrec del Sr. Josep Maria Canyelles, soci-consultor de Vector5 excel·lència i sostenibilitat i president de TSR Territori Socialment Responsable.

Canyelles va esmentar que, per una banda, cada cop són més les pimes que tenen compromisos de responsabilitat social, però encara són moltes les que no comprenen el sentit empresarial i estratègic d’aquest enfocament de gestió i de com pot beneficiar la pime

Es va fer la següent pregunta: avui dia, una pime sense un propòsit empresarial pot pretendre assolir l’excel·lència? Són massa els riscos de no comprendre les expectatives de la societat i dels diferents grups d’interès, començant pel mateix equip intern. El webinar va permetre accedir gratuïtament al llibre «Amb valor afegit», elaborat per Josep Maria Canyelles de Vector5 per a la Càtedra RSU de l’UdG.

+ Enllaç al PPT del ponent

+ Enllaç al vídeo de la conferència

 

 

[MICROVÍDEO] D'on ve la propietat? Reflexió etimològica #motsresponsables #ODS1 #ODS

En el vídeo breu (3'17'') faig una reflexió sobre la propietat a partir del seu origen etimològic, dins de la sèrie [mots responsables].

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 3 de Nacions Unides parla de la fi de la pobresa i pretén posar fi a la pobresa en totes les seves formes a tot el món. Entre les seves fites, per al 2030, preten garantir que tots els homes i dones, especialment les persones pobres i vulnerables, tinguin els mateixos drets als recursos econòmics, així com accés als serveis bàsics, PROPIETAT i control de la terra i altres béns, herència, recursos naturals, noves tecnologies apropiades i serveis financers, inclòs el microfinançament.