[Responsabilitat Global] Dos reportatges a TVE sobre Edificis Positius / Dia contra Violència Dones· Novembre 2020

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català NOVEMBRE 2020

[es] Si no ves correctamente este boletín: Versión castellano NOVIEMBRE 2020
Responsabilitat Global

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Dos reportatges a TVE sobre Edificis Positius
 

Convidem tothom a ser veí positiu i veïna positiva, diu Josep Maria Canyelles a la presentació d'Edificis Positius a En Línia de RTVE

En Línia, el programa sobre l'actualitat social a Catalunya de La 2 TV, ha donat a conèixer  la iniciativa no lucrativa Edificis Positius. Cliqueu imatge per accedir al vídeo:

El programa en directe ha disposat d'una entrevista a Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa impulsora de la iniciativa, TSR Territori Socialment Responsable, que ha convidat tothom a viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, i ho ha vinculat no a una pretensió romàntica sinó a una necessitat per abordar els reptes de les ciutats.

Aquests reptes queden recollits a l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i Canyelles ha fet una crida a no deixar-los exclusivament en mans dels governs sinó que cal que les persones, en tant que ciutadans, ens sentim apoderats per aplicar-los a la nostra vida quotidiana, sigui a les organitzacions com a casa, però aprofitant el repte que suposa la comunitat de veïnatge i propietat, els nostre edifici.
 
"És un benefici per a la persona. No només és una idea romàntica, hi ha un projecte de transformació"
"Sol mancar la comunicació. Si funcionés, els altres problemes es podrien abordar"

Entre les bones pràctiques que es poden portar a terme i que Edificis Positius proposa hi ha les cobertes verdes, els estudis de biohabitabilitat, el bookcrossing o passallibres, o els edificis cardioprotegits. Es pot demanar informació al web www.edificispositius.cat.
 
"Tenim uns terrats lletjos i que s'escalfen... Amb plantes, t'estalvies humitats i canvis de temperatura"
"A més, facilites un espai per als veïns i captes CO2, cosa molt important en una ciutat"

Sens dubte, la comunicació i el coneixement entre els veïns de la comunitat és un dels reptes més importants per tal que a partir d'aquí es creï l'oportunitat que passin coses, que es generi positivitat.
 
"Cal fomentar que els veïns es coneguin entre ells perquè passin coses positives"
"Abans ens coneixíem tots. Tenim molts reptes que si no vertebrem els barris i els veïns, els perdrem"

Tot seguit s'ha entrevistat una persona que ha exercit de veïna positiva al seu edifici de Manresa, Remei Erro, i ha mostrat les accions portades a terme, des de millora de la comunicació, espais compartits, o fins i tot una identitat corporativa de la comunitat, i sobretot les motivacions per emprendre aquesta tasca de positivitat.

 

Hem parlat de cobertes verdes a TVE: una manera de fer un edifici més positiu amb beneficis estructurals, ambientals i socials

  • Amb motiu de la Setmana de la Natura, ahir ens van entrevistar al programa La Metro de TVE Catalunya.
  • Josep Maria Canyelles mostra les imatges del Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona mentre explica la proposta de Cobertes verdes, abans de ser entrevistat a TVE Catalunya.
  • Edificis Positius proposa fer possible que puguem viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes. 

Clicar imatge

El programa La Metro de TVE Catalunya ha entrevistat Edificis Positius amb motiu de la Setmana de la Natura: Josep Maria Canyelles (TSR Territori Socialment Responsable SCCL) i Cristina Monjas (Arquitopia SCCL) han explicat els avantatges de les cobertes verdes per contribuir a fer uns Edificis Positius. 

Des d’Edificis Positius i en col·laboració amb l’estudi d’arquitectura Arquitopia promovem la implantació de les Cobertes Verdes als edificis d’habitatges i oficines per recuperar els espais comunitaris que estan desocupats o infrautilitzats. Donem una segona vida als espais per generar espais de natura, biodiversitat i salut a les ciutats. La solució es troba en aquell terrat comunitari oblidat, que es pot convertir en un meravellós jardí comunitari on prendre el sol, incorporar terrasses, horts urbans i pèrgoles que ens facin ombra, ajudant així a aïllar tèrmicament l’edifici, millorar la qualitat de l’aire de la nostra ciutat i gaudir d’un espai de natura a casa nostra, ajudant a generar més biodiversitat.

 

 

Articles i reflexions

Anuncis que acceptem amb normalitat mentre dissimuladament reprodueixen el patriarcat

Una noia arriba riallera a la feina apressant-se perquè ja se li han fet les 8 i alguna cosa agradable l’ha fet retardar. Una companya li descobreix el secret: ha fet arròs de l’esmentada marca. Però no és que hagi fet arròs, és que la noia ha cuinat arròs per al seu marit i els seus fills, fet que l’ha emplenat d’orgull per la satisfacció del cònjuge...
 

Demandes de major seguretat jurídica contra la irresponsabilitat d'Hisenda

Assessors fiscals demanen més seguretat jurídica i estabilitat en les normes tributàries. Responsabilitat Global se suma a aquesta exigència, davant els abusos de poder, discrecionalitat, persecucions d'autònoms i microempreses. I afegiríem allò que la FETTAF, al ser una organització espanyola, no explicita: els coneguts i evidents diferents criteris usats per la Agència Tributària segons territoris i la persecució de les empreses catalanes amb una obcecació no vista en altres llocs.

 

Contra la violència de gènere #jodicprou. Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contre les Dones

Em sumo al Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Avui he publicat aquest article: Anuncis que acceptem amb normalitat mentre dissimuladament reprodueixen el patriarcat

 
 

 

PROPER ACTE: Conferència "Una agenda global per abordar temes de proximitat: els Edificis Positius" a Esplugues de Llobregat

26 de novembre a les 6 de la tarda

L'Associació per a les Nacions Unides organitza un acte amb l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat sobre la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb el títol "Una agenda global per abordar temes de proximitat: els Edificis Positius".

Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa no lucrativa impulsora de la iniciativa Edificis Positius, presentarà com portar a la proximitat els ODS a partir de l'apoderament de la ciutadania.

 

[VÍDEO] Jornada Cooperar per competir. Les aliances poden ser una finestra d'oportunitat per abordar els reptes.

Ha tingut lloc la jornada Cooperar per competir dins la Fira Novembre de Vilanona. En el moment actual les aliances poden ser una finestra d'oportunitat per abordar els reptes. 

 
 
 
 
 
 
 
Us oferim el vídeo de la jornada, des del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. Després de la presentació per part les organitzacions promotores, Josep Maria Canyelles (Vector5 | excel·lència i sostenibilitat), Carme Dastis (Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) i Rosa Jorba (Federació Empresarial del Gran Penedès - FEGP), Xavier López fa una xerrada sobre el sentit de les aliances (min 5 a 40). La segona part inclou una selecció d'intervencions del col·loqui posterior.
 

Hem col·laborat amb el Col·legi d'Actuaris per abordar els reptes de sostenibilitat del sector assegurador

Dijous va tenir lloc el webinar "Sostenibilitat: reptes per al sector assegurador" organitzat pel Col·legi d’Actuaris de Catalunya amb a participació de Josep Maria Canyelles, soci-consultor de Vector5. Canyelles va destacar el sentit empresarial de l'RSC, la manera d'integrar els ODS a l'enfocament de gestió de l'RSE.

Això és el Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals i ara també podeu instal·lar una coberta verda al vostre edifici

Josep Maria Canyelles mostra les imatges del Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona mentre explica la proposta de Cobertes verdes, abans de ser entrevistat a TVE Catalunya.

Edificis Positius proposa fer possible que puguem viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes.

 Cliqueu imatge (1min)