4.2.23

L'Índex de Percepció de la Corrupció 2022 constata un estancament a la lluita contra la corrupció a Espanya

  • Espanya baixa per segon any consecutiu un punt respecte a l'any anterior.
  • Espanya ocupa la posició 35/180 del rànquing global de l'IPC, juntament amb Botswana, Cap Verd i Sant Vicent i les Granadines

 

Declaració de Transparency International Espanya 

L'Índex de Percepció de la Corrupció (IPC) 2022, publicat dimarts 31 de gener per Transparency International, revela que Espanya no ha avançat en els seus esforços de prevenció i lluita contra la corrupció, ja que ha baixat de nou un punt respecte a l'any passat i ha obtingut una puntuació de 60/100.

Amb aquesta qualificació, Espanya ocupa la posició 35/180 del rànquing global de l'IPC, juntament amb Botswana, Cap Verd i Sant Vicent i les Granadines. Així baixa un lloc respecte l'IPC2021 i tres respecte l'IPC2020. D'altra banda, Espanya es va mantenir al lloc número 14/27 dels Estats Membres de la Unió Europea, dos punts per sota de Portugal i Lituània (62/100) i només un punt per sobre de Letònia (59/100)

Aquest descens és significatiu?

D'acord amb la metodologia de l‟IPC, una diferència d‟un punt d‟un any a un altre no constitueix un descens estadísticament significatiu. No obstant això, una caiguda per segon any consecutiu és una clara senyal de risc i perill de continuar baixant l'any que ve.


Quins factors incideixen en aquest estancament a la lluita contra la corrupció a Espanya?

  • Retardar en la regulació adequada dels grups d'interès a nivell estatal.
  • Incompliment de diversos compromisos assumits per les administracions públiques en el marc del IV Pla de Govern Obert. Manca de creació del Registre central de Titulars Reals.
  • Manteniment del programa de les Golden Visa.
  • Demora l'adopció d'un nou marc regulador de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
  • Manca de transparència de les reunions que es mantenen amb grups d'interès.
  • Retard d'aprovació de la llei de protecció de les persones que informin sobre infraccions i de lluita contra la corrupció.
  • Opacitat per part dels parlamentaris de les agendes institucionals.
  • Retardar la modificació d‟una regulació a nivell estatal d‟incompatibilitats i conflictes d‟interessos del personal del sector públic estatal.


És evident, tal com declara la presidenta d'IT Silvina Bacigalupo, que “tot i que l'any passat constatàvem l'existència d'una potent agenda legislativa per a la prevenció i la lluita contra la corrupció que semblava augurar que el descens patit a l'IPC 2021 es podria haver recuperat si s'han materialitzat de manera efectiva les reformes legals anunciades, avui constatem que els retards a tirar endavant les reformes legals necessàries han passat factura i es torna a baixar un punt. Per això avui fem una crida al Parlament perquè no es demori més a tirar endavant les lleis necessàries destinades a la prevenció de la corrupció i al reforçament de la transparència i la rendició de comptes.”


ASPECTES DESTACATS A NIVELL REGIONAL: EUROPA OCCIDENTAL I UE

L'IPC classifica 180 països i territoris segons els nivells percebuts de corrupció del sector públic, mesurats a través de dades obtingudes de 13 fonts experts externs, en una escala de zero (molt corrupte) a 100 (molt transparent).

Des del 2017, el 96% dels països de la regió han disminuït o han fet poc o cap progres significatiu. La mitjana de l'IPC d?Europa Occidental i la UE es va mantenir en 66 punts.

  • Dinamarca (90) encapçala la regió i el món, seguit de Finlàndia (87) i Noruega (84). Els països nòrdics continuen situats als primers llocs de l'IPC.
  • Romania (46), Bulgària (43) i Hongria (42) continuen sent els països amb més bons resultats de la regió.
  • Suècia (83), Suïssa (82), Països Baixos (80), Luxemburg (77), Regne Unit (73), Eslovènia (56), Polònia (55), Xipre (52), Malta (51) i Hongria (42) se situen aquest any en els seus mínims històrics.

Per conèixer la puntuació individual de cada país i els canvis al llarg del temps, així com l'anàlisi de cada regió, fes clic aquí .


CORRUPCIÓ, CONFLICTE I SEGURETAT

L'IPC d'aquest any revela que 124 països tenen nivells de corrupció estancats i augmenta el nombre de països en declivi. La pandèmia COVID-19, la crisi climàtica i les amenaces creixents a la seguretat a tot el món estan alimentant una nova ona d'incertesa.

La invasió russa a Ucraïna, la combinació de corrupció, autoritarisme, atacs a l'espai cívic i recessió econòmica al Brasil (38/100), la inseguretat alimentària després de dècades de conflicte al Sudan del Sud (13/100) i, finalment, la persistent crisi humanitària desencadenada per una guerra civil a l'Iemen (16/100), són alguns recordatoris del que aquesta amenaça constitueix per a la pau i seguretat mundials.

Per la seva banda, fins i tot en països amb mesures relativament fermes contra la corrupció, l'afebliment dels òrgans de supervisió crea oportunitats per a delits com el suborn i la malversació de fons i continua sent un factor preocupant que el sector de la seguretat i la defensa sigui un sector enormement opac. Segons l' Índex de la Defensa Governamental 2020, només nou països dels 85 avaluats tenen un risc baix o molt baix de corrupció. Una dada especialment preocupant ja que molts governs es preparen per augmentar la despersa militar en resposta a les amenaces emergents i a la guerra a Ucraïna.


SOBRE L'ÍNDEX DE PERCEPCIÓ DE LA CORRUPCIÓ

Des de la seva creació el 1995, l'Índex de Percepció de la Corrupció ha esdevingut el principal indicador mundial de la corrupció al sector públic. L'Índex puntua 180 països i territoris de tot el món en funció de les percepcions de la corrupció al sector públic, utilitzant dades de 13 fonts externes, com el Banc Mundial, el Fòrum Econòmic Mundial, empreses privades de consultoria i risc, grups de reflexió i altres. Les puntuacions reflecteixen les opinions de persones expertes i empresàries.

El procés de càlcul de l'IPC es revisa periòdicament per garantir que sigui el més sòlid i coherent possible, la darrera vegada pel Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea el 2017. Totes les puntuacions de l'IPC des del 2012 són comparables d'un any a un altre.

Per a més informació: Vídeo explicatiu de l'IPC .
L'ABC del CPI: El valor de les perceptions d'index és calculat .