[Responsabilitat Global] Transferència de les bones pràctiques Premis · Febrer 2024

 

[ca] Si no veus correctament aquest butlletí: Versió català FEBRER 2024
Responsabilitat GlobalAquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Participeu a les Jornades de Transferència amb les empreses guanyadores dels Premis Responcat 2023

Aquest dimarts 13: única sessió presencial, per conèixer l'experiència de l'Hospital de Sant Joan de Déu. INSCRIPCIONS OBERTES

 

PRESENCIAL
?Hospital Sant Joan de Déu Barcelona
? Dimarts 13 febrer
⏰ 16:00 a 17:45

VIRTUALS
? 15, 20, 22, 27 i 29 de febrer
⏰ 16:00 a 17:00

Inscripcions

Aquest serà un espai de trobada per compartir i debatre sobre les bones pràctiques de les organitzacions guanyadores dels Premis Respon.cat 2023. Sis organitzacions que operen en territori català, de diferents dimensions, activitat i forma jurídica compartiran la seva estratègia de gestió responsable des dels cinc vectors de la responsabilitat social: bon govern, ambiental, laboral, social i econòmic.

Durant els tallers les empreses guanyadores compartiran de manera molt pràctica el seu coneixement i experiència en la categoria del premi o reconeixement que han rebut. Seran tallers molt pràctics que convidaran les persones a participar fent preguntes, aportant experiències, mostrant dubtes. Farem una primera exposició inicial d’uns 20 minuts i després una dinàmica que afavoreixi la participació.


Es tracta d’una gran oportunitat per compartir coneixement i avançar en matèria de responsabilitat social gràcies a l’experiència d’aquestes sis organitzacions referents en diferents àmbits de l’RSE que mostraran els reptes i les oportunitats que els suposa aquest enfocament de gestió cada vegada més ben valorat per la societat.

 

PRESENCIAL: Sessió plenària + Taller

  • DIA: dimarts 13 de febrer 
  • HORA:  16.00 a 17.45h
  • LLOC: Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

Sessió plenària: 16:00 a 16:45

Taller Premi trajectòria en RSE per a empresa gran: 16:45 a 17:45

17:45 Presentació de l'exposició itinerant dels ODS d'art inclusiu.

 

TALLERS VIRTUALS

Taller Premi trajectòria en RSE per a pime [ALQVIMIA]

  • DATA: dijous 15 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Drolma Lizcano, CEO d’Alqvimia

Taller Reconeixement a les bones pràctiques en reforma horària [BASETIS]

  • DATA: dimarts 20 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Maria Castells Olivella, responsable Igualtat i RSC i membre de Global de Basetis.

Taller Reconeixement al programa ambiental de col·laboració [Celler la Vinyeta]

  • DATA: dijous 22 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Josep Serra Pla, propietari, enòleg i viticultor del Celler La Vinyeta

Taller Reconeixement al programa de voluntariat empresarial [Kern Pharma]

  • DATA: dimarts 27 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Anna Llopis León, Responsabilitat Social Empresarial de Kern Pharma.

Taller Reconeixement als territoris socialment responsables [Ripollès, Ges i Bisaura]

  • DATA: dijous 29 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Àngels Guiteres Benet, gerent de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura.

Vídeos de cada empresa premiada

  • Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. [vídeo]
  • ALQVIMIA [vídeo]
  • Kern Pharma [vídeo]
  • La Vinyeta. [vídeo]
  • Ripollès, Vall del Ges, Orís i Bisaura, representat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. [vídeo]
  • Basetis. [vídeo]




 

 

 

Una gran gala empresarial a la Llotja mostra l’evolució cap a un nou model de més responsabilitat i sostenibilitat

Els vuitens Premis de la Responsabilitat Social de Catalunya reconeixen cinc empreses, un territori i una persona.

La sorpresa de la nit va ser una recreació dels ODS per artistes amb capacitats diferents.

Santacreu i Campuzano atorguen un paper rellevant a Respon.cat per impulsar el compromís empresarial.


La Gala dels 10 anys de Respon.cat ha desbordat les expectatives i es van haver de tancar inscripcions. I és que cada cop són més les empreses que valoren la responsabilitat social com una realitat de present que ha de créixer en el futur, tant per abordar els reptes de la societat com per generar un avantatge competitiu.

El Saló dels Cònsols de la Casa Llotja de Mar estava ben plena, amb prop de 400 persones assistents a la Gala de lliurament dels Premis Respon.cat 2023 en la vuitena edició d’aquests reconeixements de referència aCatalunya organitzats per l’associació empresarial Respon.cat, que aquest 2024 celebra el 10è aniversari amb la voluntat d’abordar molts reptes de futur amb el suport de les empreses més compromeses.

 

Josep Santacreu i Bonjoch, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president d’honor de Respon.cat, ha destacat que ara fa 15 anys era necessari per Catalunya disposar d’un organisme de referència entre les empreses tenint en compte també les pimes. Per això a l’any 2008 va promoure un grup de treball a la Cambra de Comerç de Barcelona des d’on es va iniciar el procés de creació de Respon.cat que va prendre forma el 2014.

Carles Campuzano i Canadès, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que fa vint anys semblava l’RSE era una moda i avui veiem que aquest moviment s’ha consolidat. Campuzano afirma que “no podem imaginar-nos avui empreses sense propòsit, que no assumeixen els impactes de les seves decisions”. En aquest marc, Respon.cat ha de ser l’espai de referència per a les empreses amb propòsit i de constructor d’aliances entre el tercer sector, les administracions públiques i les empreses.

Rafel Oncins i Pujol, president de Respon.cat cat i responsable d’RSE de Plusfresc, ha remarcat la necessitat d’un organisme com Respon.cat que tingui capacitat d’impacte. Per això ha convidat les empreses més compromeses a sumar-se la projecte i fer un país d’empreses amb propòsit. També s’ha referit al Manifest per una Economia amb Propòsit, que Respon.cat va liderar amb el suport de tot el món empresarial català.

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i ALQVIMIA guanyen els Premis Respon.cat 2023 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.

Celler La Vinyeta, Basetis i Kern Pharma organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social en matèries ambientals i laborals.

El Ripollès, Vall de Ges, Oris i Bisaura ha estat reconegut com a territori socialment responsable i Miquel A. Torres Riera, president de Família Torres, ha rebut el reconeixement personal.

 

ODS d’art inclusiu


Per celebrar els 10 anys de Respon.cat, la nit ha portat una sorpresa, la presentació d’una col·lecció artística recreant les icones dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Les obres d’art han estat fetes per persones amb capacitats diferents, dins el projecte Art de Viure, de la Fundació Ampans, gràcies al patrocini de 17 empreses. Així, l’acte ha servit novament per mostrar el suport empresarial als ODS de l’Agenda 2030, i que pretenen erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.