Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris RSU. Mostrar tots els missatges
Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris RSU. Mostrar tots els missatges

22.11.18

La responsabilitat social és un estil de gestió empresarial que pretén crear alhora valor econòmic i social, segons Josep Maria Canyelles en una conferència davant 320 alumnes d'Osona


Aquest dilluns Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social, va pronunciar la conferència “Amb valor afegit. Empreses micro, petites i mitjanes compromeses amb la societat” a partir del seu llibre homònim, publicat per la Càtedra RSU de l'UdG.

L'esdeveniment va tenir lloc en el marc de les Tertúlies Literàries Científiques de la Universitat de Vic.

  

Canyelles va mostrar casos de pimes i microempreses que porten a terme bones pràctiques d'RSE però va explicar que no n'hi ha prou amb les accions sinó que cal partir d'un compromís i seguir una metodologia determinada, que inclou aspectes com el diàleg amb els grups d'interès o la rendició de comptes.

 

320 alumnes van prendre part en l'esdeveniment, que havien estat preparant al llarg de les darreres setmanes, llegint el llibre, treballant el tema a l'aula i preparant preguntes per al ponent.


Galeria per veure les fotos: Galeria fotos
Video Josep M. Canyelles “Amb valor Afegit”: Video

Aquesta activitat que s’inclou a la 12a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC)  http://mon.uvic.cat/tlc/  pel curs 2018/19, on s’organitzen les “xerrades – debat” amb la finalitat d’apropar els autors de literatura científica, tecnologia i emprenedoria d’actualitat. Segons la professora Julita Oliveras Coordinadora del projecte de les TLC, es tracta de convidar-hi com a públic als estudiants i el professors, universitaris i preuniversitaris, i en aquesta activitat en particular que es fa conjuntament amb la professora Carme Viladecans, des de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), ja  que  curs rere curs es prepara una activitat dins les TLC dedicada a la temàtica d’Emprenedoria. Tindrem l’oportunitat de poder escoltar al Sr. Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions. Promou l’RSE per mitjà d’iniciatives com Responsabilitat Global. És soci-consultor de Vector5 | excel·lència i sostenibilitat i coordinador de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l’RSE a Catalunya.

Josep Maria Canyelles amb l'equip de la UVic amb Julita Oliveras Coordinadora del projecte de les TLC, Carme Viladecans, coordinadora d'Administració i Direcció d'Empreses de la Facultat d'Empresa i Comunicació, Núria Arimany, professora del Departament d'Economia i Empresa.

18.11.18

Josep Maria Canyelles intervindrà a Vic demà dilluns davant 300 alumnes sobre Responsabilitat Social de les Pimes

El proper dilluns dia 19/11/2018 el Sr. Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social, impartirà la conferència “Amb valor afegit. Empreses micro, petites i mitjanes compromeses amb la societat” a partir del seu llibre “Amb valor afegit” en el programa de les TLC – UVic.

Més informació a: Conferència a Vic sobre RSE: Josep Maria Canyelles intervindrà dilluns 19 davant 300 alumnes



Conferència a Vic sobre RSE: Josep Maria Canyelles intervindrà dilluns 19 davant 300 alumnes




El proper dilluns dia 19/11/2018 el Sr. Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social, impartirà la conferència “Amb valor afegit. Empreses micro, petites i mitjanes compromeses amb la societat a partir del seu llibre “Amb valor afegit” en el programa de les TLC – UVic-UCC http://mon.uvic.cat/tlc/edicions/curs-2018-19-12a-edicio/
L’assistència prevista per a aquest esdeveniment és de aproximadament 299 persones, dividides en:
Estudiants Preuniversitaris acompanyats del seu professorat, i de la procedència dels centres de secundària que es detallen tot seguit:
  • Institut la Plana de Vic – 46 estudiants d’ESO + 3 docents
  • Institut de Taradell – 45 estudiants de 1r de Batxillerat + 2 docents
  • Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic – 45 estudiants de 1r de Batxillerat + 2 docents
  • Institut del Cirviànum de Torellò – 32 estudiants de 1r de Batxillerat + 1 docent
  • Institut de Vic – 22 alumnes de CFGS de Laboratori d’anàlisi i control de qualitat + 2 docents (Dolors Crivillers i Vilamala i docent per concretar)
  • Institut de Vic – 31 estudiants de 1r de Batxillerat + 1 docent (Mariàngels Font Tabau)
  • Institut de Vic – 21 alumnes de CFGS Higiene Bucodental de 2n curs +1 docent (Olga Solà)
  • Institut de Vic – 12 alumnes de CFGS Màrqueting i Publicitat + 1 docent
Universitaris:
  • 45 estudiants del grau en Administració i Direcció d’Empresa de la UVic-UCC – amb la professora Carme Viladecans
Aquesta activitat que s’inclou a la 12a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC)  http://mon.uvic.cat/tlc/  pel curs 2018/19, on s’organitzen les “xerrades – debat” amb la finalitat d’apropar els autors de literatura científica, tecnologia i emprenedoria d’actualitat. Segons la professora Julita Oliveras Coordinadora del projecte de les TLC, es tracta de convidar-hi com a públic als estudiants i el professors, universitaris i preuniversitaris, i en aquesta activitat en particular que es fa conjuntament amb la professora Carme Viladecans, des de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), ja  que  curs rere curs es prepara una activitat dins les TLC dedicada a la temàtica d’Emprenedoria. Tindrem l’oportunitat de poder escoltar al Sr. Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions. Promou l’RSE per mitjà d’iniciatives com Responsabilitat Global. És soci-consultor de Vector5/excel·lència i sostenibilitat i coordinador de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l’RSE a Catalunya.
 La professora Carme Viladecans resumeix que el llibre  “Amb valor afegit” tracta sobre un tema de molta actualitat avui en dia, i de gran rellevància, i és la Responsabilitat Social Empresarial (RSE).
I què vol dir la RSE? És la responsabilitat que tenen les empreses per l’impacte que provoca la seva activitat, a nivell intern i extern, en relació a les persones, amb el medi ambient, o amb la societat en general ( clients o consumidors, proveïdors i altres grups d’interès).
Segons l’autor, la RSE vol dir : “ Gestionar bé, amb rigor, tenint en compte els interessos legítims dels diferents grups d’interès i tractant de crear el màxim de valor compartit per a tots ells , des de la propietat fins a la clientela”.
Actualment les empreses no poden desenvolupar la seva activitat de qualsevol manera, no tot s’hi val, han de procurar ser respectuosos amb les persones (treballadors, clients , proveïdors, societat en general) i amb el medi ambient.
Creiem que és molt important i necessari que les persones que comencen a interessar-se pel món empresarial, és a dir, els nostres alumnes, coneguin de primera mà quines són les normes actuals que s’han de complir i sàpiguen el que es pot fer i el que no.
Es tracta d’una lectura molt senzilla, on s’explica d’una manera molt clara els principals conceptes vinculats amb la RSE i la problemàtica que gira al voltant d’aquesta.
El document va acompanyat de casos pràctics reals d’empreses que apliquen RSE, empreses molt conegudes com el Celler de Can Roca o l’empresa LLagurt. És en aquesta última part on l’alumne podrà veure com es pot aplicar la RSE a una empresa i que no cal ser una empresa molt gran o una multinacional per poder-ho aplicar. Simplement cal tenir molt clar el que vols fer. A la llarga ser responsable i desenvolupar una activitat empresarial de forma sostenible farà que l’empresa pugui ser més rendible, pugui tenir més beneficis i per tant, tots i sortirem guanyant.

Julita Oliveras Masramon
Responsable del Programa Ciència i Societat – UVic-UCC
TLC – Tertúlies de Literatura Científica: http://mon.uvic.cat/tlc/
PLC – Premi Llegim Ciència: http://mon.uvic.cat/premi-llegim-ciencia/
Coordinadora de la Secció Vic – Societat Catalana de Biologia (SCB). Filial de l’IEC – http://scb.iec.cat/

22.8.18

[REFLEXIÓ] Cop contra la titulitis i toc d'alerta a les universitats: empreses com Google o Apple opten per contractar gent sense carrera universitària


Les empreses més punteres i innovadores de sectors diversos i molt especialment les tecnològiques comencen a triar candidats qualificats que s'hagin format en entorns empresarials o fora de l'àmbit acadèmic convencional o oficial.

Google, Apple, IBM o la consultora EY han iniciat un camí que és observat amb interès. Un 15% de les noves incorporacions a IBM l'any passat van ser de gent sense estudis universitaris. La nova política és evitar focalitzar-se en el contingut del currículum aportat pels candidats. Prefereixen veure què saben fer realment. Valoren molt especialment si han participat en trobades de desenvolupadors informàtics, els anomenats "coding bootcamps", o si han participat en tallers i cursos dins de les empreses. D'aquesta manera s'asseguren que tenen els coneixements informàtics al dia.

Toc d'alerta a les universitats. Fa anys que les empreses es queixen que la formació oficial no respon a les necessitats de les empreses ja sigui per disseny curricular, per enfocament massa teòric, per lentitud d'adaptació a la realitat. El fet de no estar en contacte amb el món empresarial fa que als professors universitaris els costi molt poder transmetre coneixements actualitzats. Si la responsabilitat de les universitats davant la societat és crear i distribuir coneixement, la realitat ens mostra que s'està fallant en allò central. L'acadèmia, tancada en la torre d'ivori i mirant-se el melic de la burocràcia i els privilegis de la funció pública, no està abordant correctament la seva principal responsabilitat. Un aspecte menor en aquesta reflexió és el descrèdit d'algunes universitats -llegeixi's Juan Carlos I- per l'alegre expedició de diplomes a canvi de diners i intercanvi de favors, però tot contribueix al descrèdit del sistema universitari tant pel que fa als resultats com a les formes. He dit "toc d'alerta": sols són alguns indicadors i encara hi ha la possibilitat de recuperar-se, sempre que s'entengui el missatge i hi hagi la voluntat.

Toc d'alerta als estudiants. Ningú pot creure o confiar que un títol per ell mateix sigui la clau de la porta del mercat. I sobretot, ningú pot creure's que amb un paper firmat ja té la formació que el capacita laboralment. No sols perquè els coneixements evolucionen molt ràpidament i caduquen sinó perquè calen altres habilitats que són imprescindibles per generar valor per a l'empresa, per treball en equip o per estar obert a la creativitat i el canvi, per exemple. IBM creu que serà un canvi radical en la cerca de feina i afirma que "la gent que no han anat a l'escola i prefereixen fer el seu propi camí a la vida són éssers excepcionals. I hem de fer el que sigui per trobar-los". Fa un temps ens preguntàvem qui voldria contractar un llicenciat en periodisme que mai s'ha preocupat per col·laborar en la revista de l'associació de veïns del seu barri, per exemple. Ara alguns ja contracten el col·laborador amb experiència en la vida real perquè la formació tècnica ja la poden acabar de donar a la mateixa empresa a partir de les necessitats reals.

16.4.18

[ARTICLE] El pitjor efecte de la transparència és la impunitat

Fa uns anys que les universitats van començar a competir a partir del desplegament d'una intensa activitat comercial i el disseny de programes formatius no oficials, de titulació pròpia. Aquest no era el pecat, però sí el context que va afavorir que el pecat pogués néixer: el descontrol i la possibilitat de gestionar els favors, títols a canvi de diners o favors polítics. Hi veig una analogia: fa uns anys, les caixes d'estalvis van deixar de respectar els àmbits territorials propis i van posar-se a competir les unes contra les altres i alhora contra els bancs. Aquest va ser l'inici del seu final. No per la competència en ella mateixa sinó per les males pràctiques que en aquest desplegament es van succeir.

Ja no es tracta del cas Cifuentes, d'una gran gravetat, amb un títol de màster atorgat sembla que sense haver-lo cursat. És que s'estan desvelant altres casos similars (Casado, Cospedal, fins i tot M.Rajoy...). Com diu El Español: Ara, gairebé 20 anys després i després de la polèmica suscitada amb el màster de Cristina Cifuentes, les informacions periodístiques han revelat un patró: el de persones vinculades al PP que ocupaven de forma reiterada les places dels cursos de postgrau a l'entitat dirigida per Álvarez Conde, un institut els comptes de diversos anys no poden ser consultades i que segons va revelar El Español rebre centenars de milers d'euros en subvencions atorgades per administracions governades pels populars.

La gestió de la Responsabilitat Social de les Universitats (RSU) és fonamental també, com l'RS de totes les organitzacions. El caràcter públic o acadèmic no suposa cap garantia ni de responsabilitat davant la societat ni tan sols de compliment davant la llei. La diferència és que si una empresa irresponsable pot rebre el càstig de la clientela i desaparèixer, en el cas d'un organisme públic no és tant evident perquè el paguem entre tots. 

D'altra banda, la irresponsabilitat d'un organisme acadèmic acaba pertorbant la imatge i reputació del conjunt del seu sector. També passa amb les empreses, certament. Però el mal inflingit a les universitats, centres de coneixement i de formació com a ciutadans dels professionals de demà, és dramàtica. I afecta a persones que ja no poden fer-hi res: els que tenen un títol d'aquesta universitat, que poden rebre no sols les bromes dels companys de feina sinó els dubtes raonables dels seleccionadors de personal.

La imatge de marca afecta totes les universitats vinculades a la Marca España, si que encara existeix aquesta iniciativa que ja deu tenir uns indicadors per sota de zero. Les universitats que puguin, entre les quals les catalanes, haurien de mirar de fugir d'aquesta identificació si volen competir en l'espai global. Com va dir Xavier Sala-i-Martín, he format part dels Comitès d'Admissions de Columbia i Yale des de fa 25 anys. Sé com funcionen! Si es confirma que a Espanya es convaliden 18 de 22 assignatures de grau per assignatures de postgrau, les aplicacions d'estudiants espanyols seran rebutjades en massa! Els grans perjudicats d'aquest escàndol si no s'aclareixen les irregularitats seran els BONS ESTUDIANTS de TOTES les universitats. Els rectors de tots els centres han d'intervenir o les conseqüències seran molt greus per a tota una generació d'estudiants.

La transparència és un principi fonamental de la responsabilitat social i forma part d'allò que s'espera avui dia de les organitzacions, siguin governs, empreses o entitats no lucratives. Es pot exercir de diferents maneres però ja no és solament no mostrar-se opaques a les expectatives i inquietuds de la societat sinó alguna cosa més, mostrar capacitat de diàleg i proactivitat.

Però cal tenir present que el pitjor efecte de la transparència és la impunitat. Ara estan sortint a la llum pública les primeres dades del que pot ser un gran escàndol. Amb el que se sap fins ara ja és un gran escàndol. A mesura que la transparència fa la seva feina, gràcies a la feina d'investigació de periodistes, la impunitat es va fent més evident. Alguns polítics, amb la intenció de llevar rellevàcia i tancar files es pregunta si això és tan important, i es demana orientar totes les mirades cap als sediciosos catalans, l'excusa que ho tapa tot! I no patiu, que al final tot serà culpa d'un excés de descentralització i esdevindrà una excusa més per revertir-la i treure poder dels polítics locals que no saben gestionar i que són els veritables corruptes, en un discurs que forma part de l'estratègia del PP i altres.

La impunitat creix perquè aquí no passa res, perquè no es veu que ningú estigui disposat a assumir responsabilitat. I intuïm que quan algú ho faci, serà perquè caldrà un boc expiatori que faci de tallafoc però no s'anirà al fons, no s'estirarà fins a la darrera conseqüència. Segurament hi ha massa gent implicada. Segurament és una manera de fer massa estesa en una societat marcada per una cultura de la picaresca. Una vergonya. Que Europa ho vegi i en prengui nota.

[ARTÍCULO] El peor efecto de la transparencia es la impunidad

Hace unos años que las universidades comenzaron a competir a partir del despliegue de una intensa actividad comercial y el diseño de programas formativos no oficiales, de titulación propia. Este no era el pecado, pero sí el contexto que favoreció que el pecado pudiera nacer: el descontrol y la posibilidad de gestionar los favores, títulos a cambio de dinero o favores políticos. Veo una analogía: hace unos años, las cajas de ahorros dejaron de respetar los ámbitos territoriales propios y se pusieron a competir las unas contra las otras y al mismo tiempo contra los bancos. Este fue el inicio de su final. No por la competencia en sí misma sino por las malas prácticas que en este despliegue se sucedieron.

Ya no se trata del caso Cifuentes, de una gran gravedad, con un título de máster otorgado parece que sin haberlo cursado. Es que se están desvelando otros casos similares (Casado, Cospedal, incluso M.Rajoy...). Como dice El Español: Ahora, casi 20 años después y tras la polémica suscitada con el máster de Cristina Cifuentes, las informaciones periodísticas han revelado un patrón: el de personas vinculadas al PP que ocupaban de forma reiterada las plazas de los cursos de postgrado en la entidad dirigida por Álvarez Conde, un instituto las cuentas de varios años no pueden ser consultadas y que según reveló el Español recibir cientos de miles de euros en subvenciones otorgadas por administraciones gobernadas por los populares.

La gestión de la Responsabilidad Social de las Universidades (RSU) es fundamental también, como la RS de todas las organizaciones. El carácter público o académico no supone ninguna garantía ni de responsabilidad ante la sociedad ni siquiera de cumplimiento ante la ley. La diferencia es que si una empresa irresponsable puede recibir el castigo de la clientela y desaparecer, en el caso de un organismo público no es tan evidente ya que lo pagamos entre todos.  

Por otra parte, la irresponsabilidad de un organismo académico acaba perturbando la imagen y reputación del conjunto de su sector. También ocurre con las empresas, ciertamente. Pero el mal infligido a las universidades, centros de conocimiento y de formación como ciudadanos de los profesionales de mañana, es dramática. Y afecta a personas que ya no pueden hacer nada: los que tienen un título de esta universidad, que pueden recibir no sólo las bromas de los compañeros de trabajo sino las dudas razonables de los seleccionadores de personal.  

La imagen de marca afecta a todas las universidades vinculadas a la Marca España, si todavía existe esta iniciativa que ya debe tener unos indicadores por debajo de cero. Las universidades que puedan deberían tratar de huir de esta identificación si quieren competir en el espacio global. Como dijo Xavier Sala i Martín, he formado parte de los Comités de admisiones de Columbia y Yale desde hace 25 años. Sé cómo funcionan! Si se confirma que en España se convalidan 18 de 22 asignaturas de grado para asignaturas de posgrado, las aplicaciones de estudiantes españoles serán rechazadas en masa! Los grandes perjudicados de este escándalo si no se aclaran las irregularidades serán los BUENOS ESTUDIANTES de TODAS las universidades. Los rectores de todos los centros deben intervenir o las consecuencias serán muy graves para toda una generación de estudiantes.

La transparencia es un principio fundamental de la responsabilidad social y forma parte de lo que se espera hoy en día de las organizaciones, sean gobiernos, empresas o entidades no lucrativas. Se puede ejercer de diferentes maneras pero ya no es sólo no mostrarse opacas a las expectativas e inquietudes de la sociedad sino algo más, mostrar capacidad de diálogo y proactividad.

Pero hay que tener presente que el peor efecto de la transparencia es la impunidad. Ahora están saliendo a la luz pública los primeros datos de lo que puede ser un gran escándalo. Con lo que se sabe hasta ahora ya es un gran escándalo. A medida que la transparencia hace su trabajo, gracias al trabajo de investigación de periodistas, la impunidad se va haciendo más evidente. Algunos políticos, con la intención de quitar relevancia y cerrar filas se pregunta si todo esto es tan importante, y se pide orientar todas las miradas hacia los sediciosos catalanes, ¡la excusa que lo tapa todo! Y no se preocupen, que al final todo será culpa de un exceso de descentralización y se convertirá en una excusa más para revertirla y quitar poder de los políticos locales que no saben gestionar y que son los verdaderos corruptos, en un discurso que forma parte de la estrategia del PP y otros.

La impunidad crece porque aquí no pasa nada, porque no se ve que nadie esté dispuesto a asumir responsabilidad. Y intuimos que cuando alguien lo haga, será porque hará falta un chivo expiatorio que haga de cortafuegos pero no se irá al fondo, no se estirará hasta la última consecuencia. Seguramente hay demasiada gente implicada. Seguramente es una manera de hacer demasiado extendida en una sociedad marcada por una cultura de la picaresca. Una vergüenza. Que Europa lo vea y tome nota.

10.6.17

Antioquia: "Les universitats han de contribuir a construir territoris socialment responsables"

La primera vegada que vaig començar a divulgar el concepte de Territori Socialment Responsable fora de Catalunya va ser al febrer del 2006 a Medellín (Antiòquia, Colòmbia), que va anar seguida d'una acció a Alcázar de San Juán (Castella, Espanya) al juny del mateix any. La sessió a Medellín va tenir lloc a la Universidad de Antioquia, i em fa una especial il·lusió que en aquelles terres segueixin parlant del concepte de Territori Socialment Responsable i de la Responsabilitat Social Universitària per ajudar a desenvolupar-lo amb relació amb tots els actors.

Vegeu les referències:

El territorio, en el centro de la responsabilidad social

08/06/2017
Por: Leidy Avendaño - UdeA Televisión - Daniela Ramírez - UdeA Noticias
¿Cómo hacer responsabilidad social desde las universidades públicas con pertinencia en el territorio? Esta pregunta es central hoy para pensar en el tema, en esto coincidieron los asistentes al foro organizado por la vicerrectoría de Extensión.



Además de producir conocimiento, la universidad debe transferirlo a la sociedad y esta no es una tarea fácil. Por eso la responsabilidad social debe ser “un eje transversal a los ejes misionales universitarios”, según José Othón Flores Consejo quien coordina el Observatorio de Responsabilidad Social de la Universidad Veracruzana en México.

La articulación público – privada o privada – privada es importante en este sentido pues “permite agrupar las capacidades estratégicas de las experiencias de cada uno de los aliados y también recursos; es sumamente importante unir fuerzas en este tema”, de acuerdo con Juliana Espinosa López, directora de la Cámara de Comercio en Industria Francia - Colombia, sede Medellín.

Sin embargo, para las universidades públicas el reto es mayor, pues asumir en serio la responsabilidad social deja de ser un asunto voluntario, como puede serlo en una empresa privada, para convertirse en una obligación al “ser instituciones motor de desarrollo que orientan el cambio a través de la formación de nuevas generaciones. Para las universidades, como instituciones educativas, es un deber ser”, sostiene Othón Flores.

Para el rector, Mauricio Alviar impactar en el territorio es un reto para la Universidad de Antioquia y esto implica “trabajar con los actores en la construcción de sociedad y mucho más en este momento en el cual Colombia quiere transitar por un camino de construcción de paz”.

Algunas de las acciones de la Institución en responsabilidad social universitaria son el Aula universitaria de mayores, los consultorio Jurídico "Guillermo Peña Alzate" y el de Seguridad Social Integral; los programas Edufines, Helios, y Voluntariado cultural, artes y oficios para el adulto mayor, y Niñez UdeA; y redes como la de cuidadores informales, la Interuniversitaria Buen Comienzo y la de Voluntades Universitarias por el Desarrollo Social.

Teniendo en cuenta la presencia de la Alma Máter en las regiones de Antioquia, la estrategia de responsabilidad social universitaria implica “darle enfoque territorial a los planes de estudio, tenemos que ver cómo nuestros universitarios salen a atender las necesidades del entorno”, afirma Othón Flores.

Además, “no debe ser asistencialista, debe ser motor de desarrollo. No se trata de dar regalos en navidad a los niños pobres, se trata de hacer que ellos vengan a estudiar a la universidad”, concluye el coordinador del Observatorio de Responsabilidad Social de la Universidad Veracruzana en México.

10.3.06 Canyelles parla a Medellín sobre Territoris Socialment Responsables

En el marc del Seminari Internacional Cómo construir paz, diálogo, desarrollo y convivencia desde lo local y lo regional, Josep Maria Canyelles va desenvolupar una ponència sobre els Territoris Responsables. Les jornades van tenir lloc a la Universidad de Antioquia (Medellín, 24-27 febrer) i estaven coorganitzades pels ajuntaments de Medellín i Barcelona i els governs d'Antiòquia i Catalunya, davant un auditori integrat per empresaris, representants dels governs i de la societat civil i del món universitari.

Canyelles, com a integrant de la delegació catalana, va desenvolupar una visió de la Responsabilitat Social com a compromís de totes les parts, empreses, administracions i també la societat civil, com a base i requeriment per a poder desenvolupar el concepte de Territori Responsable.

En la seva intervenció va indicar que parlem de Responsabilitat Social Col·laborativa quan volem posar l'accent en la gestió de les relacions amb les parts interessades, tot millorant els processos de creació de valor i atenent especialment les externalitats positives que se'n deriven per a la comunitat, i l'enriquiment del capital social.

Precisament, el fruit de la suma de les interaccions entre organitzacions creixentment responsables en un territori dóna lloc als Territoris Responsables. Uns espais on la gestió de la RS de cada organització es va optimitzant fruit de la pròpia interrelació i identificació de bones pràctiques.

El concepte de Territoris Responsables requereix un lideratge compartit entre diferents agents, públics, privats i socials, per tal de reforçar la capacitat relacional i promoure sinèrgies globals.

En el cas d'entorns complexos com el d'Antiòquia i el de Colòmbia té sentit fer aquest enfocament com també en territoris on, com a Catalunya, aspirem a l'excel·lència en una economia del coneixement que innovi i garanteixi la cohesió social.

Antioquia: "Las universidades deben contribuir a construir territorios socialmente responsables"

La primera vez que empecé a divulgar el concepto de Territorio Socialmente Responsable fuera de Cataluña fue en febrero de 2006 en Medellín (Antioquia, Colombia), que fue seguida de una acción en Alcázar de San Juán (Castilla, España) en junio del mismo año. La sesión en Medellín tuvo lugar en la Universidad de Antioquia, y me hace especial ilusión que en aquellas tierras sigan hablando del concepto de Territorio Socialmente Responsable y de la Responsabilidad Social Universitaria para ayudar a desarrollarlo con relación a todos los actores.

Ver las referencias:

El territorio, en el centro de la responsabilidad social

08/06/2017
Por: Leidy Avendaño - UdeA Televisión - Daniela Ramírez - UdeA Noticias
¿Cómo hacer responsabilidad social desde las universidades públicas con pertinencia en el territorio? Esta pregunta es central hoy para pensar en el tema, en esto coincidieron los asistentes al foro organizado por la vicerrectoría de Extensión.



Además de producir conocimiento, la universidad debe transferirlo a la sociedad y esta no es una tarea fácil. Por eso la responsabilidad social debe ser “un eje transversal a los ejes misionales universitarios”, según José Othón Flores Consejo quien coordina el Observatorio de Responsabilidad Social de la Universidad Veracruzana en México.

La articulación público – privada o privada – privada es importante en este sentido pues “permite agrupar las capacidades estratégicas de las experiencias de cada uno de los aliados y también recursos; es sumamente importante unir fuerzas en este tema”, de acuerdo con Juliana Espinosa López, directora de la Cámara de Comercio en Industria Francia - Colombia, sede Medellín.

Sin embargo, para las universidades públicas el reto es mayor, pues asumir en serio la responsabilidad social deja de ser un asunto voluntario, como puede serlo en una empresa privada, para convertirse en una obligación al “ser instituciones motor de desarrollo que orientan el cambio a través de la formación de nuevas generaciones. Para las universidades, como instituciones educativas, es un deber ser”, sostiene Othón Flores.

Para el rector, Mauricio Alviar impactar en el territorio es un reto para la Universidad de Antioquia y esto implica “trabajar con los actores en la construcción de sociedad y mucho más en este momento en el cual Colombia quiere transitar por un camino de construcción de paz”.

Algunas de las acciones de la Institución en responsabilidad social universitaria son el Aula universitaria de mayores, los consultorio Jurídico "Guillermo Peña Alzate" y el de Seguridad Social Integral; los programas Edufines, Helios, y Voluntariado cultural, artes y oficios para el adulto mayor, y Niñez UdeA; y redes como la de cuidadores informales, la Interuniversitaria Buen Comienzo y la de Voluntades Universitarias por el Desarrollo Social.

Teniendo en cuenta la presencia de la Alma Máter en las regiones de Antioquia, la estrategia de responsabilidad social universitaria implica “darle enfoque territorial a los planes de estudio, tenemos que ver cómo nuestros universitarios salen a atender las necesidades del entorno”, afirma Othón Flores.

Además, “no debe ser asistencialista, debe ser motor de desarrollo. No se trata de dar regalos en navidad a los niños pobres, se trata de hacer que ellos vengan a estudiar a la universidad”, concluye el coordinador del Observatorio de Responsabilidad Social de la Universidad Veracruzana en México.

10.3.06 Canyelles habla en Medellín sobre Territorios Socialmente Responsables


En el marco del Seminari Internacional Cómo construir paz, diálogo, desarrollo y convivencia desde lo local y lo regional, Josep Maria Canyelles desarrolló una ponencia sobre los Territorios Socialmente Responsables. Las jornadas tuvieron lugar en la Universidad de Antioquia (Medellín, 24-27 febrero 2006) y estaban coorganizadas por los ayuntamientos de Medellín y Barcelona y los gobiernos de Antioquia y Cataluña, ante un auditorio integrado por empresarios, representantes de los gobiernos y de la sociedad civil y del mundo universitario.

Canyelles, como integrante de la delegación catalana, desarrolló una visión de la Responsabilidad Social como compromiso de todas las partes, empresas, administraciones y también la sociedad civil, como base y requisito para poder desarrollar el concepto de Territorio Socialmente Responsable.

En su intervención indicó que hablamos de Responsabilidad Social Colaborativa cuando queremos poner el acento en la gestión de las relaciones con las partes interesadas, mejorando los procesos de creación de valor y atendiendo especialmente las externalidades positivas que se derivan para la comunidad, y el enriquecimiento del capital social.

Precisamente, el fruto de la suma de las interacciones entre organizaciones crecientemente responsables en un territorio da lugar a los Territorios Responsables. Unos espacios donde la gestión de la RS de cada organización se optimizando fruto de la propia interrelación e identificación de buenas prácticas.

El concepto de Territorios Responsables requiere un liderazgo compartido entre diferentes agentes, públicos, privados y sociales, para reforzar la capacidad relacional y promover sinergias globales.

En el caso de entornos complejos como el de Antioquia y el de Colombia tiene sentido hacer este enfoque así como en territorios donde, como en Cataluña, aspiramos a la excelencia en una economía del conocimiento que innove y garantice la cohesión social.

3.2.17

Apriorismes del món acadèmic: quina llengua parlaven els jueus catalans?

Ahir vaig assistir a un sopar col·loqui amb l'escriptor Vicenç Villatoro organitzat pel Foment Vilanoví. Villatoro, articulista diari a l'ARA, va parlar del seu darrer llibre sobre la família Bassat, El retorn dels Basssat. Podeu trobar entrevista de Josep Cuní a l'autor i a Lluís Bassat a 8TV.

Un dels elements que l'autor va esmentar és la força de la llengua, el ladino, com a element d'identitat durant aquests cinc segles en què els jueus que van ser forçats a deixar la península Ibèrica. Amb motiu d'aquestes reflexions em va venir al cap una situació viscuda fa uns anys que vaig voler exposar-li.

El fet que els sefardites tinguin com a llengua el judeocastellà o ladino, que és bàsicament castellà antic, amb algunes influències diverses, ha tingut com a conseqüència que algunes persones pensessin que tots els jueus de les terres hispàniques tinguessin com a llengua la castellana. Vaig descobrir-ho en primera persona quan fa uns anys vaig estar fullejant una publicació de l'Observatorio de la Sostenibilitat en España, vinculat a la Universidad de Alcalà (Madrid).

El fet és que, dins l'apartat de patrimoni cultural, es feia referència a un Camino de la Lengua Castellana que no solament travessava terres de llengua castellana sinó que es desplaçava cap Catalunya fins arribar a Cap de Creus. Podeu veure el gràfic:

Em vaig adreçar a les autores de l'informe amb el següent correu (5-04-2010):
Apreciadas,
Estoy repasando bibliografía sobre cultura, lengua, sostenibilidad, responsabilidad social, y he encontrado algunos interesantes manteriales vuestros. Enhorabuena por el trabajo.
Quisiera hacer notar que en almenos dos documentos hay un mapa erróneo dondese traza un camino de la lengua castellana que pasa por Catalunya y que lógicamente no es correcto.

I vaig rebre la següent resposta:
Estimado Josep Maria:
Le agradecemos sus palabras sobre nuestro trabajo. También la revisión que ha hecho, ya que efectivamente no debería poner en la leyenda “Camino de la lengua castellana” sino “Rutas sefarditas”, es decir, del castellano antiguo considerado sefardí o sefardita.
Un saludo,
És a dir, fer passar el Camino de la lengua castellana per Catalunya havia estat un error, perquè el que era correcte era referir-se solament al castellà sefardita. Dit d'una altra manera, mentre que a Catalunya la població parlava en llengua catalana, les investigadores en qüestió consideraven que els jueus que vivien a Catalunya parlaven en castellà. Em resulta interessantíssim com una persona docta pot arribar a tenir aquesta confusió sinó és fruit d'uns apriorismes molt arrelats en la mentalitat espanyola i que, com veiem, poden arribar a carregar-se qualsevol mètode científic.

El fet que els jueus que van ser expulsats tinguessin una majoria demogràfica de castellans per sobre de catalans va tenir com a conseqüència que la llengua que va perviure entre ells va ser de base castellana, si bé amb influències del català, així com d'altres llengües com possiblement el gallec o les que amb posterioritat van conviure. El mateix Villatoro, responent ahir la meva intervenció, indicava que efectivament la comunitat jueva catalana, tant important al segle XIII, ja havia anat perdent força durant els anys posteriors, de manera que al 1492 era poc rellevant respecte a la castellana. 

A banda del tema de la llengua, que no té matisos i és difícil d'entendre com es pot cometre l'error, també hi ha la consideració de qui eren els sefardites, que erròniament s'ha fet servir per a tots els jueus hispànics. El mateix Villatoro ahir deia que un jueu català del segle XV no hauria dit que vivia a Sepharad sinó que podia anar a Sepharad. Catalunya no formava part de Sepharad. 

Torno a la conversa del 2010 amb l'equip d'investigació de l'OSE-Alcalá. Vaig fer un segon correu per mirar d'educadament fer-los adonar del seu error:
Hola, ¿Sabes de la existencia real de esa ruta? Nunca he oído hablar de ella. A parte que tendria problemas històricos porquè los judíos catalanes no eran sefarditas. No fue hasta una vez los judíos fueron expulsados que se empezó a aplicar este topónimo y el gentilicio con un sentido más amplio aplicado a toda la península ibérica (se muestran muchos datos en http://www.scribd.com/doc/24991008/Sefarad-i-Els-Jueus-Catalans)

Y respecto a la lengua, los judíos catalanes hablaban catalán y no castellano, por supuesto. Lo que pasa és que después de la expulsión las lenguas se fusionaron sobre la base de la castellana, numéricamente mucho más importante. Lo explica Edgar Morin en Si t’oblidés, Salònica… : Salónica guarda las huellas del microcosmos sefardí de la ciudad para que los inmigrantes se refugiaban alrededor de las sinagogas, que llevaban los nombres de origen. Había la sinagoga Cataluña, la sinagoga Aragón, la sinagoga Castella, Andalucía, Mallorca y, además, un hecho que permite observar que los recién llegados también venían de otras bandas, estaba la sinagoga Provenza, Mograbi (los magrebíes), la sinagoga Calabria y también la sinagoga Ashkénase, frecuentada por aquellos que venían del norte de Europa. Lo extraordinario es que el español fue el integrador de todas estas gentes de orígenes diversos. Ahora bien, en España, los catalanes hablaban catalán, los gallegos, gallego, que está emparentado con el portugués, los andaluces, su lengua, etc. Pero cuando llegaron a la ciudad como inmigrantes, todos se integraron a través del español. [...] La lengua de los sefardíes se irá forjando a partir de las diferentes lenguas habladas por los judíos en la península y los diversos lugares de recepción.En un principio se escribió en caracteres hebreos aunque hoy en día ya se escribe en grafemas latinos.

Me interesan estos temas... si tuvieras más información de esa ruta te lo agradería... aunque sea por curiosidad!
Un abrazo!
Vaig estar mirant per Internet i encara els vaig poder aportar alguna dada més (els enllaços ja no són bons):
Sobre el tema de la ruta,  he encontrado la ‘fuente’ en documentos del Consejo de Europa, y la ruta a la que hacéis referencia del castellano antiguo y los sefarditas es la que corresponde al mapa adjunto, únicamente por tierras castellanas.

http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/culture/Images/Routes/Castillane/map.jpg
The Route of Castilian language and its expansion in the Mediterranean
http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/culture/routes/castilian_en.asp



Aquesta sí que era la ruta correcta, de San Millán de la Cogolla a Alcalá de Henares, passant per Silos, Valladodid, Salamanca i Ávila, però no travessant Catalunya. I el més curiós -encara- és que un organisme català va traduir el mapa erroni i el va publicar en català, sense que ningú s'adonés de la incorrecció manifesta que s'hi feia:



Es tractava de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, un organisme del Departament de Polítiques Territorials i Obres Públiques, creat al 2004. Vaig posar-me en contacte amb càrrecs del govern per fer-los-ho notar. La seva resposta va ser:
Benvolguts Srs. XX i Josep M. Canyelles,
A través de XX hem tingut coneixement d'un possible malentès en relació a un estudi elaborat per l'Observatorio de la Sostenibilidad de España i en el que nosaltres, com a Observatori del Paisatge de Catalunya, no hi tenim res a veure. Sembla ser que en la llegenda d'un dels mapes elaborats per l'Observatorio de la Sostenibilidad de España i apareguts en el capítol "Els indicadors de paisatge: un nou repte per a la sostenibilitat", en el llibre "Indicadors de paisatge. Reptes i perspectives", publicat en la nostra col.lecció "Plecs de Paisatge", les representants de l'Observatorio de la Sostenibilidad de España varen escriure 'Camino de la lengua castellana' en comptes de "Rutas sefarditas". Com s'indica en el peu de l'esmentat mapa, la responsabilitat de l'elaboració de l'esmentat document és exclusivament dels seus autors, és a dir de l'Observatorio de la Sostenibilidad de España, i no nostre, com és obvi. Volem deixar clar aquest extrem, així com també el fet que l'Observatori del Paisatge no ha finançat, ni molt menys, l'estudi de l'Observatorio de la Sostenibilidad de España, ni tampoc ha remunerat el capítol en el qual apareix l'esmentat mapa. [...]
En un darrer correu els suggeria que caldria demanar que s’hi incorpori una fe d’errades, a banda de fer notar que l'error no solament era el nom del camí sinó el recorregut.

En fi, el mapa continua penjat al web de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i contribuint a mantenir un de tants errors en la història de Catalunya i d'Espanya. Hi ha falsedats interessades o senzillament no contrastades que tergiversen la història i en dificulten la seva correcta interpretació. De fet, el mateix Villatoro ahir, en parlar de la major demografia dels jueus castellans enfront dels catalans, va deixar-se portar per un apriorisme no contrastat: considerar que, de fet, la demografia de Castella ja era molt més gran enfont la de Catalunya i la resta de regnes de la corona d'Aragó. Aquesta és una falsedat no contrastada que en un moment determinat de la historiografia espanyola es comença a introduir per facilitar la interpretació sobre per què Castella es va imposar damunt la resta. Però si es recompten les dades demogràfiques de l'època, els censos de les ciutats castellanes que es coneixen no sumen de cap manera per a assolir els més de set milions que es pressuposen... i no hi ha cap prova que les àrees rurals castellanes poguessin acollir sense censar milions de persones...  

PD1: Acabo de mirar si també es mantenia penjat al web de l'OSE i, per sorpresa, veig que fins i tot van remaquetar el llibre i ara el mapa apareix amb un nou format però arrossegant el mateix error:




Font: https://www.dropbox.com/s/38seuoy58u87ie6/PatrimonioOSE2009baja.pdf?dl=0


PD2: He cercat ladino a la la viquipedia castellana. S'hi diu que és "La lengua hablada por los judíos españoles antes de la expulsión no difería sustancialmente del idioma español de la época". Aquest redactat sembla indicar que tots els jueus espanyols parlaven castellà, però a més, fent servir l'adjectiu de manera incorrecta, ja que hauríen de dir castellans. Però tot seguit fan una apreciació correcta: "En las primeras décadas del establecimiento de los sefardíes en la ciudad de Salónica coexistían varias de las lenguas habladas en la Península Ibérica. Era posible identificar en los diferentes barrios o calls lenguas como el gallego, catalán, asturiano o portugués. Sin embargo, la sustancial predominancia de los sefardíes de origen castellano o andaluz propició que las lenguas anteriores cayeran en desuso, no sin haber ejercido cierta influencia".

PD3: Retallo aquest fragment d'un article: Els jueus catalans medievals parlaven català. El català medieval, naturalment. Tant els de Perpinyà com els de València. I això vol dir que les comunitats israelites eren part indissociable del conjunt de la societat. Amb la particularitat que, mentre les elits cristianes utilitzaven el llatí com a llengua de cultura, les elits jueves mantenien un hebreu arcaic limitat a l'àmbit de l'escriptura i de la litúrgia que, com el llatí dels cristians, només era conegut per la minoria lletrada. La llengua familiar i vehicular dels jueus catalans, valencians i mallorquins medievals era el mateix català que el del conjunt de la societat. El de les cases, el dels carrers, el dels tallers i el dels negocis de tots els calls —els barris jueus.

5.7.16

La Red de Cátedras de Santander RSC entrega los II Premios Santander de Investigación y ensayo corto sobre Responsabilidad Social Corporativa

  • Innovación y sostenibilidad, tema del estudio ganador del II Premio Santander de investigación sobre RSC
[NP] Madrid, 5 de julio de 2016. La Red de Cátedras Santander RSC, patrocinada por Banco Santander a través de Santander Universidades, ha anunciado los ganadores del II Premio Santander de Investigación sobre Responsabilidad Social Corporativa (RSC) y el II Premio Santander al Mejor Ensayo Corto sobre Responsabilidad Social Corporativa. El acto de entrega se ha celebrado en el curso “El retorno económico y social de la responsabilidad social: oportunidades empresariales”, que se enmarca en los Cursos de Verano de la Universidad Complutense de Madrid (UCM).

La segunda edición de sendos premios, que ha sido coordinada por las Cátedras Santander de RSC de la Universidad de Málaga y de la Universidad de Castilla-La Mancha, planteaba como tema de análisis el “Retorno económico y social de responsabilidad social: oportunidades empresariales”.

Investigar sobre tecnología, RSC y sus efectos en la innovación tiene premio

Con el galardón dedicado a investigación la red de cátedras pretende promover la generación y transferencia de conocimiento fomentando la difusión de estudios realizados por investigadores sobre aspectos con los tres ámbitos de la Responsabilidad Social Corporativa: económico, social y ambiental. El certamen, que estaba abierto a investigadores del espacio iberoamericano del conocimiento que aborden la RSC desde cualquier disciplina, recibió 23 estudios como candidatos.

Dotado con 5.000 euros, el premio fue para el trabajo con el título “Technological Posture and Corporate Social Responsibility: Effects on Innovation Performance”, de Isabel González Ramos, Javier Donate y Fátima Guadamillas. El jurado reconoció el rigor técnico y empírico del trabajo ganador, y concedió además un accésit de 2.000 euros el estudio ““Great Places to Work®: Resilience in Times of Crisis”, de Ana Carvalho y Nelson Areal.

Retorno y RSC, una relación como la que existe entre ley y ética

Por su parte, con su premio al mejor ensayo la red de cátedras quiere promover la participación de universitarios, profesores, investigadores y profesionales interesados en aportar valor a la sociedad a través de su formación, estudios o iniciativas sobre Responsabilidad Social Corporativa (RSC).

La originalidad, claridad y rigor en la argumentación fueron decisivos para el jurado en su elección del primer premio, dotado con 1.000 euros, que fue para el ensayo titulado “La mirada triste de los delfines”, de Regina Pálla, quien asimila la confrontación entre retorno económico y RSC a la que existe entre ley y ética, que según el texto es cada vez más patente en las sociedades modernas actuales. Entre los 39 ensayos presentados, el jurado ha concedido además cuatro accésit, cuyos autores han recibido 500 euros cada uno.

El director Sostenibilidad de Banco Santander y director de la Red de Cátedras Santander RSC, Federico Gómez Sánchez, declaró durante la entrega: “En un mundo globalizado y cada vez más digital, la innovación y la investigación son aspectos fundamentales. Las empresas debemos apoyar ideas que ayuden a construir sociedades más preparadas y más justas, y que a su vez nos permitan seguir creciendo. También en el ámbito de la RSE. La red de cátedras y sus premios de investigación y ensayo nos permiten apoyar ideas que contribuyan al progreso de la sociedad y creen valor para las personas y para las empresas”.

La Red de Cátedras Santander RSC tiene entre sus objetivos fomentar el conocimiento general de la Responsabilidad Social Corporativa favoreciendo su proyección nacional e internacional, tanto en el ámbito académico, cómo público y empresarial. Está formada por cátedras RSC con sede en seis universidades: Málaga, Alcalá, Francisco de Vitoria, Castilla-La Mancha, Salamanca y Girona, además de la Fundación Universia y con el apoyo de Banco Santander mediante Santander Universidades.

Banco Santander es la empresa que más invierte en apoyo a la educación en el mundo (Informe Varkey/UNESCO-Fortune 500), a través de Santander Universidades. Mantiene 1.200 acuerdos de colaboración con universidades e instituciones académicas.

Más información en www.santander.com/universidades.

4.7.16

Anna Maria Geli (UdG): "La ciencia ayuda a la sostenibilidad, ¡pero la educación también!"

Està teniendo lugar el curso de verano en la Complutense de Madrid sobre RSE y pymes "aplicació empresarial, valor añadido y políticas de fomento".
Acaba de tener lugar la intervención de la Dra. Anna Maria Geli de Ciurana, catedrática de Didáctica de las Ciencias Experimentales de la Universitat de Girona

La ponencia de la ex-rectora de la Universitat de Girona ha versado sobre " La cooperación entre universidades con el fin de promover la competencia de la sostenibilidad en los estudiantes universitarios". Su tesis inicial ha sido que la ciencia ayuda a la sostenibilidad, pero la educación también.

Los alumnos que salen de la universidad deben haber incorporado los valores de la sostenibilidad y la tienen que trasladar a las empresas donde se vinculen, para que estos valores se vayan expandiendo. Esto es lo que intenta la educación en todos sus niveles.

¿Como lo hacen las universidades? Un ejemplo es la red University Educators for Sustainability Development. Se han creado estudios especiales, por ejemplo de educación ambiental, y cada universidad, con grados diferentes, han ido incorporando especialmente desde los años 90 un enfoque vinculado con la sostenibilidad. Con la incorporación del concepto de sostenibilidad en las tres dimensiones, ambiental, social y económica, el enfoque se vuelve más complejo, y más si tenemos en cuenta que debe afecta a empresas de todas dimensiones, y organizaciones diversas e incluso las personas.

En el caso de la Universitat de Girona (UdG) han creado diferentes instituciones y grupos de trabajo. Destaca el Instituto de Medio Ambiente, con una visión interdisciplinaria; una Oficina Verde, con un plan de ambientalización de la institución; y se fue avanzando en otras estructuras como en la formación de los profesores por medio del Instituto de Ciencias de la Educación (ICE). Más tarde, en 2013, se creó la Cátedra de RSU, con la voluntad de transferir el conocimiento a las empresas.

También se ponen en marcha grupos de investigación. En 2010 participan en un proyecto interuniversitario europeo sobre ambientalización de los estudios universitarios, formado por 11 universidades tanto europeas como extraeuropeas. Durante cinco años elaboraron un modelo que permitía valorar si unos estudios tenían en cuenta la ambientalización, como si se tenía en cuenta el modelo de relación Norte-Sur, la flexibilidad interdisciplinar, la prospección de escenarios alternativos, presencia de espacios de reflexión entre alumnos y profesores... A partir de ahí se hizo un grupo de trabajo con las universidades catalanas, y paralelamente también con las españolas, un grupo que ahora se llama CRUE-Sostenibilidad, con casi 70 universidades.  

Actualmente el reto es cómo movilizamos el personal académico, ya que en todas partes hay profesorado sensible, pero sólo es una parte, y todo el mundo es respetable en sus prioridades académicas y docentes. Por ello, ahora están en un nuevo proyecto de cinco universidades donde abordan el reto de cómo trabajar un contenido con el profesorado.

Finalmente, explica un DAFO que han hecho, y destaca como fortaleza que tener una cátedra ayuda mucho ya que mejora la conexión entre la universidad y la sociedad.

Mañana martes por la mañana intervendrá Josep Maria Canyelles, sobre la RSE de las pymes y las políticas públicas de fomento.

Anna Maria Geli (UdG): "La ciència ajuda a la sostenibilitat, però l'educació també!"

Està tenint lloc el curs d'estiu a la Complutense de Madrid sobre RSE i pimes "aplicación empresarial, valor añadido y políticas de fomento".
Acaba de tenir lloc la intervenció de la Dra. Anna Maria Geli de Ciurana, catedràtica de Didàctica de les Ciències Experimentals de la Universitat de Girona

La ponència de la exrectora de la Universitat de Girona ha versat sobre "La cooperació entre universitats amb la finalitat de promoure la competència de la sostenibilitat en els estudiants universitaris". La seva tesi inicial ha estat que la ciència ajuda a la sostenibilitat, però l'educació també.

Els alumnes que surten de la universitat han d'haver incorporat els valors de la sostenibilitat i l'han de traslladar a les empreses on es vinculin, per tal que aquests valors es vagin expandint. Això és el que intenta l'educació en tots els seus nivells.

Com ho fan les universitats? Un exemple és la xarxa University Educators for Sustainability Development. S'han creat estudis especials, per exemple d'educació ambiental, i cada universitat, amb graus diferents, han anat incorporant especialment des dels anys 90 un enfocament vinculat amb la sostenibilitat. Amb la incorporació del concepte de sostenibilitat en les tres dimensions, ambiental, social i econòmica, l'enfocament esdevé més complex, i més si tenim en compte que ha d'afecta empreses de totes dimensions, i organitzacions diverses i fins i tot les persones.

En el cas de la Universitat de Girona (UdG) s'han creat diferents institucions i grups de treball. Destaca l'Institut de Medi Ambient, amb una visió interdisciplinària; una Oficina Verda, amb un pla d'ambientalització de la institució; i es va anar avançant en altres estructures com en la formació dels professors per mitjà de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE). Més tard, al 2013, es va crear la Càtedra d'RSU, amb la voluntat de transferir el coneixement a les empreses.

També es posen en marxa grups d'investigació. Al 2010 participen en un projecte interuniversitari europeu sobre ambientalització dels estudis universitaris, format per 11 universitats tant europees com extraeuropees. Durant cinc anys van elaborar un model que permetia valorar si uns estudis tenien en compte l'ambientalització, com ara si es tenia en compte el model de relació Nord-Sud, la flexibilitat interdisciplinar, la prospecció d'escenaris alternatius, presència d'espais de reflexió entre alumnes i professors... A partir d'aquí es va fer un grup de treball amb les universitats catalanes, i paral·lelament també amb les espanyoles, un grup que ara es diu CRUE-Sostenibilidad, amb gairebé 70 universitats.

Actualment el repte és com mobilitzem el personal acadèmic, ja que a tot arreu hi ha professorat sensible, però tan sols és una part, i tothom és respectable en les seves prioritats acadèmiques i docents. Per això, ara estan en un nou projecte de cinc universitats on aborden el repte de com treballar un contingut amb el professorat.

Finalment, explica un DAFO que han fet, i destaca com a fortalesa que tenir una càtedra ajuda molt ja que millora la connexió entre la universitat i la societat.

Demà dimarts al matí intervindrà Josep Maria Canyelles, sobre l'RSE de les pimes i les polítiques públiques de foment.

16.5.16

Josep Maria Canyelles intervé a la trobada de Càtedres Santander de Responsabilitat Social

  • "Responsabilitat vol dir renovar un compromís adquirit, fer-lo viu en el present i oferir-lo al futur"
  • "La transparència no deixa de ser un valor instrumental. Cal alertar de la consideració de panacea que rep "

Aquest dilluns 9 de maig ha tingut lloc a la Universitat de Girona una trobada anual de la Xarxa de Càtedres Santander de Responsabilitat Social, formada per tretze universitats i dues entitats, per debatre les línies de futur de la responsabilitat social a l’empresa i la universitat.

L'expert convidat per a desenvolupar una ponència ha estat en aquesta ocasió Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, soci-consultor de Vector 5 i coordinador de Respon.cat, que ha tractat les línies de futur de la responsabilitat social a l’empresa i a la universitat i el paper que hi poden jugar les càtedres.

En la intervenció, Canyelles ha volgut destacar la conveniència de parlar més de l'RSE de les pimes per tal de posar-les en valor i de llançar un missatge al teixit econòmic i a la societat en general sobre com moltes empreses de dimensions modestes estan incorporant bones pràctiques que sovint passen desapercebudes per als mitjans de comunicació. Tanmateix, ha indicat que quan es posa la mirada en organitzacions de dimensió petita o fins i tot microempreses augmenta el risc de confondre l'RSE amb l'ètica de les persones, de la propietat en aquest cas. Per això, ha declarat que, si bé per a una microempresa parlar de l'actitud de les persones ja és una mostra d'un gran sentit d'RSE, quan ens referim a una organització de major dimensió sempre cal observar la gestió, ja que l'RSE implica una gestió planificada, amb una metodologia.


Canyelles ha explicat a la seva manera la responsabilitat social, participant els presents d'on posa l'èmfasi quan té l'oportunitat de presentar aquest enfocament de gestió davant alumnes, empresaris i empresàries, o públic en general. En aquest sentit ha mostrat com vincula els tres grans valors de la responsabilitat social, l'ètica, la sostenibilitat i la transparència, destacant que aquest últim no deixa de ser un valor instrumental i alertant de la consideració de panacea que està rebent en els darrers temps.

També s'ha referit a l'origen del sentit modern de l'RSE en el pas de l'economia industrial a l'economia del coneixement, i la importància de mostrar-ho en aquests termes per a poder transmetre millor el sentit empresarial d'aquest estil de gestió, ja que sovint el món acadèmic situa una tradició històrica que es pot remuntar a Aristòtil passant per l'Ètica de negoci, i que no situa adequadament el sentit singular de l'RSE i el sentit de la seva aparició i desenvolupament.

Per a l'expert encara impera una mentalitat funcional fruit del racionalisme, que porta a separar les accions atribuint-les a òrgans diferents, cosa que fa que les accions d'RSE acabin arraconades a una dimensió col·lateral a la lògica del model de negoci. No podem parlar d'RSE quan algú pretén fer "alguna cosa" per a la societat al marge del funcionament empresarial; el que cal és preguntar-se quina aportació s'hi pot fer des de la nostra pròpia activitat. És a dir, abordar en primer lloc les responsabilitat primàries i les secundàries, abans de les terciàries.

També a les universitats l'RS ha de ser transversal i integral, ha prosseguit Canyelles, tot fent referència a unes paraules de Francesc Xavier Grau, exrector de la URV, que va indicar que avui dia no crearia un vicerectorat de qualitat o de responsabilitat social sinó que miraria que fos la tasca de tothom. 

Canyelles s'ha referit a l'origen etimològic de la responsabilitat per a explicar que l'arrel spend/spond en la llengua protoindoeuropea volia dir fer un ritus, establir un compromís. D'aquí ens també el mot espòs, o espontani, amb el sentit d'acció feta amb llibertat. La re-sponsabilitat vol dir, doncs, tornar a adquirir el compromís, fer-lo viu en el present i oferir-lo al futur. Malauradament, el sentit col·loquial actual del verb respondre i la vinculació tècnica que li donem respecte al diàleg amb els grups d'interès i el to be accountable fa que algunes persones en perverteixin el sentit vers un contingut semàntic més proper a contestar o replicar.

Fruit del debat originat per les preguntes i intervencions dels presents, i en concret en una reflexió sobre la física quàntica, Canyelles ha expressat una anàlisi crítica a la cultura co-, que ha considerat l'esforç d'un model antic per modernitzar-se, però ha advocat per una cultura sin-, més alineada amb el nou paradigma que ens espera. En aquest sentit, ha citat Joe Dispenza i s'ha referit a un nou model de relacions i espiritualitat que ha de superar la lògica de la separació que la cultura co- porta implícita. S'ha valgut de les etimologies i àdhuc del sentit onomatopeic per a justificar el seu posicionament, ja que el prefix co- també és el de conflicte, col·lisió, o combat.



Més info: La UdG acull una trobada d'universitats i entitats que aposten per la responsabilitat social