Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

La formació en RSE, els compromisos empresarials i la solidaritat ciutadana van endavant

Més conferències i més cursos d'RSE durant el 2010 però amb formats més petits

Responsabilitat Global aporta les dades ja pràcticament definitives de les dades de cursos de formació i activitats de divulgació realitzades durant aquest 2010 i la comparació respecte als exercicis anteriors. En síntesi podem afirmar que:
  • El nombre de conferències d'RSE augmenta significativament, i s'obren camí en nous territoris, els més rurals.
  • Els cursos augmenten més lleugerament però la mitjana d'hores per curs es redueixen a la meitat.
  • La valoració és molt positiva perquè permet arribar a nous destinataris entre els quals pimes i microempreses.
[continuar llegint anàlisi]

Compartir valors socials amb els consumidors

La revista "el Comerç", que edita la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, ha dedicat el darrer número a la responsabilitat social de sector detallista, coincidint amb la publicació de setze fitxes de bones pràctiques en empreses detallistes catalanes.

Amb aquesta acció comunicativa, el sector millorarà la consciència que els compromisos socials i ambientals i la gestió de la Responsabilitat Social són també una matèria d'interès per a aquest sector incloent-hi els models comercials de dimensions més petites com són les botigues familiars.

A les pàgines centrals s'hi publica un reportatge de Joan Morera i Irene Colomer, tècnics de la Direcció General.

El comerç detallista i el seu compromís social


La figura d’un empresariat socialment compromès no és pas nova; en revisar els arxius històrics, trobarem una colla de casos d’empreses que compatibilitzaven l’ànim de lucre amb la seva implicació social –n’hi ha prou de recordar els patrons de fàbriques que assumien el cost de les vivendes dels seus treballadors–. Ara bé, aquesta filantropia tenia un caràcter molt personalista i sovint lligat a conviccions religioses, mentre que l’RSE es caracteritza cada dia més pel seu tarannà estratègic i per formar part de l’objecte social de l’empresa.

[Continuar llegint reportatge en PDF - pàgs 8-10]

La posició que ocupa el comerç detallista en la cadena de valor el converteix en un agent privilegiat per difondre pràctiques socialment responsables.
 

Èxit de la Marató en l'any de la crisi

 
La Marató organitzada per Televisió de Catalunya ha demostrat en la seva 19a edició per què és una de les més singulars de les que es fan arreu del món Catalunya està patint la crisi econòmica d'una manera molt dura, però aquesta circumstància, més que un obstacle, sembla que ha motivat la gent a sentir-se encara més solidària, de manera que l'edició 2010 de la Marató ha recollit una xifra rècord de prop de set milions i mig d'euros, quan encara s'esperen les aportacions que s'aniran fent amb posterioritat.

Ara que està de moda el Teaming, en el qual cada treballador de l'empresa dóna un euro, podríem fer el paral·lelisme i afirmar que de mitjana cada català ha donat un euro per a aquesta causa comuna. Tants catalans com euros s'han aportat. Poques telemaratons hi ha en el món que superin aquesta mitjana. Els 3'5 milions d'uruguaians la igualen, segons la wikipediaLa telethom francesa ha recaptat enguany més de 90 M€, fet que suposa una mitjana d'1'4 euros per als seus 65 milions d'habitants. En tot cas, cal fer notar que la legislació francesa permet una desgravació fiscal del 66% enfront de la migradesa del 25% que permet l'espanyola. [continuar llegint article]
Foto: Josep Maria Canyelles atenent
els telèfons de la Marató de TV3

Alguns articles d'actualitat

Responsabilitat Global us desitja Bon Nadal!

Us felicitem el Nadal fent servir el vídeo que el grup la Pegatina ha elaborat per a Televisió de Catalunya, una producció amb música ska titulada "Aquí és Nadal i estic content".

A banda de l'alegria nadalenca que transmet aquest clip musical, desitgem que en aquestes festes prenguem una actitud més sostenible i socialment responsable, ja sigui des d'un punt de vista ambiental o social, afavorint les compres que siguin respectuoses amb el menor impacte al medi ambient, que fomentin el desenvolupament socioeconòmic, la compra local, el respecte al territori, criteris pedagògics, i sens dubte col·laborant amb entitats de la societat civil que col·laborin a atendre necessitats social.

La podeu visualitzar tot seguit o també podeu accedir al web www.aquiesnadaliesticcontent.cat

Menorca podria ser un territori socialment responsable

Cada vegada més es parlarà de la responsabilitat vinculada als territoris, un element afegit en el sentit que hi ha territoris que pretenen que la responsabilitat social sigui un atribut d'aquest territori.

El diari Menorca.info ha publicat una entrevista a Josep Maria Canyelles, amb motiu de la conferència feta a Maó dins el projecte Leader Plus

Altres articles i reflexions

Voluntariat
E
Esdeveniments, Estudis, Premis
Igualtat
 
Recull de premsa
Bones pràctiques
Males pràctiques
 
Sostenibilitat i ambiental
RSA - RSO
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009 2010
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA