Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Publicada una innovadora guia de Responsabilitat Social Empresarial centrada en la gestió dels aspectes de llengua

El document es titula “Empresa i llengua. Un enfocament de responsabilitat social empresarial per a aportar valors a tots els grups d'interès”
  • El seu caràcter innovador ve del fet que està concebut des de la lògica empresarial de la Responsabilitat Social Corporativa, un enfocament de gestió que moltes de les empreses més ben gestionades han anat incorporant
  • Proposa que les empreses compromeses amb l’RSE han de combinar tres vectors: el legal, el comercial, i el de responsabilitat social
El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ha publicat el manual "Empresa i llengua", una guia que reflexiona al voltant dels aspectes lingüístics com un element més en la gestió de la responsabilitat social de les empreses, alhora que també ofereix diversos exemples de bones pràctiques que poden ser aplicats en contextos diversos.
El document, de trenta pàgines, porta per subtítol "Un enfocament de responsabilitat social empresarial per a aportar valors a tots els grups d'interès", que vol ser tota una declaració d'intencions sobre l'enfocament que aporta l'RSE.

La guia ha estat elaborada per Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social de les empreses i promotor de Responsabilitat Global, qui també ha col·laborat en aquests anys amb la Secretaria de Política Lingüística per a ajudar a definir un model adequat amb la lògica empresarial de l’RSE. Canyelles, que també ha ofert formació en aquest eix de l’RSE, considera que el repte és integrar els aspectes lingüístics dins de les matèries gestionades en el marc de l’RSE, és a dir, donar-li la normalitat que es mereix per part de les empreses que gestionen la seva RSE.

Després del desenvolupament que ha tingut l'RSE en els darrers anys, encara no existia un marc de reflexió per a les empreses sobre com integrar els aspectes lingüístics a l'RSE, una mancança que aquesta publicació pretén trencar. Si bé existeixen documents que es refereixen a la llengua i a l'RSE, fins ara sempre s'havien formulat sota la lògica del marc normatiu, mentre que aquest document, sense desatendre aquest marc, parteix del desenvolupament empresarial de l'RSE com una estratègia corporativa. El rerefons de la publicació és que la llengua també forma part de la responsabilitat social de les empreses. Així, les empreses que volen construir una ciutadania corporativa sensible i compromesa amb el seu entorn haurien d’incorporar aquesta perspectiva entre els temes rellevants en la gestió de la seva RSE. La relació positiva amb els territoris on l’empresa opera i amb la seva cultura, llengua i personalitat esdevenen una manera de guanyar ciutadania corporativa.
La integració de la llengua dins l’RSE ha de ser especialment rellevant en territoris com Catalunya, Galicia o el País Basc i en el conjunt de l’Estat espanyol, on la llengua pren totes les característiques per a ser considerada un aspecte rellevant d’RSE.
Les empreses han d’abordar-la transversalment ja que té a veure amb tots els aspectes substancials de l’RSE: laborals, socials, econòmics, de producte, d’atenció a la clientela, de relació amb els grups d’interès, de relació amb la comunitat, sostenibilitat.
Una de les idees força que s’hi expressen és que l’empresa ha de combinar tres vectors: el legal (garantir-ne el compliment), el comercial (incorporar criteris de mercat), i el de responsabilitat social (ser sensible a les inquietuds de la societat). Però respecte al compliment legal s’incorpora un matís molt rellevant: complir la llei, des d’una òptica d’RSE, implicaria tenir en compte no solament l’articulat de la norma sinó el seu esperit per a donar compliment a les expectatives de la societat que hi ha expressat el legislador.
Aquest, partint del desenvolupament empresarial de l’RSE com una estratègia corporativa, té per intenció abordar la reflexió sobre RSE, empresa i llengua, però també vol anar més enllà quan proclama que Catalunya pot esdevenir un espai d’excel·lència per a l’aprenentatge corporatiu sobre la gestió del multilingüisme i la diversitat cultural que les multinacionals puguin aplicar en altres contextos.
Cal dir que l’aparició d’aquest document ha coincidit amb la publicació de l'article "Aproximació al respecte lingüístic des de la responsabilitat social de les empreses" dins la Revista de Llengua i Dret, editada per l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, també amb l'autoria de Josep Maria Canyelles.
Descarregar-se el document
Llegir la introducció

Canal de Responsabilitat Social i Llengua dins Responsabilitat Global  //  
Memòria de Responsabilitat Social i Llengua de Josep Maria Canyelles

 Aproximació al respecte lingüístic des de l'RSE
 
La prestigiosa Revista de Llengua i Dret acaba de publicar un article titulat Aproximació al respecte lingüístic des de la responsabilitat social de les empreses, elaborat per Josep Maria Canyelles, expert en RSE i promotor de Responsabilitat Global.

Els treballs sobre RSE i llengua encara són poc abundants ja que sovint des d'aquest enfocament de gestió s'han prioritzat altres matèries com les ambientals o les socials, desatenent la rellevància que els aspectes lingüístics també hi tenen. Aquest article pretén, a més, fer una reflexió prenent el punt de vista jurídic com un enfocament damunt el qual construir el model d'RSE i llengua.

Les reflexions que inclou són d'interès per a les persones interessades en qualsevol de les dues disciplines, tant l'RSE com la llengua, ja que s'aporten punts de vista que enriqueixen totes dues perspectives, alhora que també es parteix d'una reflexió més genèrica sobre l'RSE atès que alguns públics de base més jurídica poden fer una primera aproximació al sentit modern de l'RSE.

La Revista de Llengua i Dret és una publicació semestral amb més de vint-i-cinc anys d’existència ja que funciona sense interrupció des de l’any 1983, editada per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. [continuar llegint i accés a la publicació]


Articles

Estudi sobre el desenvolupament de la responsabilitat social en el sector del comerç detallista

L'Estudi sobre l'RSE en el sector del comerç detallista es troba disponible en PDF (166 pàgs).

Aquest estudi va ser elaborat a final del 2009 per Josep Maria Canyelles (Responsabilitat Global), per encàrrec de l'Observatori del Comerç de la Generalitat de Catalunya. Es va donar a conèixer fa uns mesos amb motiu de la publicació de les 16 fitxes de bones pràctiques d'empreses catalanes del sector detallista. Ara podeu accedir al document sencer de l'estudi.

També podeu fer una lectura ràpida de la part de les conclusions i propostes anant a aquests enllaços dins el nostre bloc: Més info
 

 
 

Nota de servei

Lamentem el retard en la resposta a correus i altres demandes que estem experimentant al llarg del mes de gener. Sense que serveixi d'excusa davant els nostres clients, col·laboradors i altres contactes, volem explicar-ne les causes.
 
Propers actes
Darrers actes
Sostenibilitat
RSA
Solidaritat i innovació social
Responsabilitat Social Lingüística
Economia de crisi
Estudis i publicacions
Darreres newsletters
Bon Any 2011 ple de desitjos de pau, sostenibilitat i llibertat

[ca] Us desitgem un Bon Any 2011, que satisfaci els nostres anhels de pau, sostenibilitat i llibertat
[es] Os deseamos un Feliz Año 2011, que satisfaga nuestros anhelos de paz,sostenibilidad y libertad
[en] We wish you a Happy New Year 2011, which satisfies our desire for peace, sustainability and freedom
[fr] Nous vous souhaitons une Bonne et Heureuse Année 2011, ce qui satisfait notre désir de paix, durabilité et liberté

 

Josep Maria Canyelles
jmcanyelles@collaboratio.net
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA