Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

"L'acumulació de bones pràctiques pot no aportar el valor esperat"

Realitzada la jornada d'RSE de la Unió Catalana d'Hospitals

Va tenir lloc a l’Hospital Sant Joan de Déu la Jornada “La RSC en els nous entorns”, de la Unió Catalana d'Hospitals, impulsada pel Consell tècnic assessor en comunicació i responsabilitat social corporativa d'aquesta agrupació de centres sanitaris.

Josep Maria Canyelles, expert en RSC i en el sector sanitari, va fer la sessió inaugural, sobre el sentit estratègic de la responsabilitat social i la seva vinculació amb el model d'empresa, amb especial referència a aspectes de la cultura corporativa.

Canyelles va alertar d'alguns dels riscos en el desenvolupament de l'RSC en el sector de la salut, que pot portar a acumular bones pràctiques que no aportin un valor real. La intervenció davant més de seixanta directius hospitalaris i de centres assistencials va ser seguida de la presentació de l'informe anual de Forética, a càrrec de Jaime Silos.

Tot seguit es van presentar les experiències pràctiques de la Caixa i Sanitas Residencial de la mà de Jordi Faba, subdirector general i director de l’àrea de Responsabilitat social corporativa i Laura Cascante. directora de Comunicació, Fundació i RSC, que van fer un enfocament respectivament sobre els recursos humans, l’exclusió social i l’entorn comunitari.

Fotos: Fotos:Miquel González / Shooting. Podeu accedir al reportatge sencer a www.netshooting.com/launio/

 

Balanç de l'activitat desenvolupada per Responsabilitat Global al 2011

Acaba un 2011 marcat pel programa tRanSparÈncia, per l'Any Europeu del Voluntariat i pel Marketplace

Arribem pràcticament a final d'any i us enviem la nostra felicitació de Nadal en forma del darrer butlletí. I aprofitem per fer una mica de balanç de l'activitat desenvolupada. Ha estat novament un any intens on el foment de la Responsabilitat Social ha emplenat per complet les nostres hores i les nostres energies.

Hem fet consultoria a empreses, especialment per mitjà del projecte tRanSparÈncia, que ha permès que 64 pimes catalanes comencin a gestionar la seva RSE i publiquin la primera memòria.

Hem ofert formació en RSE per mitjà d'assignatures d'MBA, de cursos universitaris, i d'altres marcs de formació. Enguany, a més, m'he incorporat com a consultor del nou MBA en Social Entrepreneurship i Postgrau d'Emprenedors Socials de la UOC. La major part de la formació té caràcter generalista, amb algunes particularitats dirigides a micropimes, a gestors lingüístics...

Hem fet conferències a auditoris molt diversos, empresarials, dirigents associatius, voluntarissector social, educatius, enginyerssector salut... majoritàriament amb un contingut encarat a fer comprendre el sentit estratègic de l'RSE en l'empresa moderna, però en alguns casos també amb altres enfocaments sectorials. A final d'any aportarem les dades precises de formació i conferències, tal com vam fer respecte a exercicis anteriors / ejercicios anteriores, tot explicant que les conferències han baixat respecte un 2010 que va venir marcat per un augment motivat pel programa Plus Leader.

Hem ajudat a desenvolupar l'RS a Catalunya per mitjà de la participació a la Comissió d'RS de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), com a coordinador, i també com a membre de la Comissió d'RSC del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya. També formo part del grup "Repensar les Polítiques Socials". Enguany també hem format part del grup de treball d'empreses i organitzacions del Pla Nacional de Valors per fer arrelar l'esforç i la solidaritat entre la societat catalana. Soci de Forética i Organisational Stakeholder de GRI.

Hem ajudat a desenvolupar l'RS en dinàmiques sectorials, ja sigui en matèria de territoris socialment responsables, RS de les Administracions públiques, RS de les Organitzacions no lucratives, sector salut, llengua (on ha coincidit que en una setmana hem fet la ruta de les tres nacions) i altres.

Amb motiu de l'Any Europeu del Voluntariat, aquest 2011 ens hem implicat de ple en el II Congrés Europeu del Voluntariat i en el primer Marketplace de Catalunya, formant part del Consell Assessor. Hem divulgat en articles, reflexions i vídeos algunes idees: Voluntariat d'empresa: obrir la porta a molta més gent, o Noves expectatives i possibilitats de voluntariat a l'empresa. També formem part del Comitè de Voluntariat de la Candidatura Barcelona Pirineu 2022.

Hem seguit publicant articles i reflexions per mitjà del bloc i també en altres mitjans. El bloc Responsabilitat Global ha tingut un ritme mitjà d'entre 2 i 3 entrades diàries, incloent informacions i esdeveniments sobre RSE. Les informacions que publiquem al bloc es distribueixen també per Facebook i LinkedIn, i enguany també hem incorporat el Twitter. A més, col·laborem a compartir el coneixement a través d'aquests mitjans quan assistim a algun acte sobre RSE.

Hem publicat la nostra newsletter mensual, que ha augmentat els destinataris en 2.000 durant el 2011 superant els 9.000. A més, aquest agost vam arribar a 150 newsletters sobre RSE en 6 anys, que mostra la nostra continuïtat i fidelitat en la divulgació del coneixement. Enguany n'hem fet 14 edicions, dues més que mesos, com a conseqüència de l'activitat especial pel Congrés i el Marketplace.

Hem desenvolupat la implicació de voluntariat i solidaritat en diferents iniciatives: continuant com a patró de la Fundació Catalunya Voluntària i incorporant-me com a patró de la Fundació ACIDH; desenvolupant accions professionals de manera altruista (com a la 3a Trobada de la Xarxa d’Empreses Ciutadanes del Casal del Raval); col·laborant amb iniciatives socials i culturals (Crowdfunding plataformes: la revolució de les organitzacions sense ànim de lucre...); subscrivint iniciatives socials...

Hem millorat aspectes de la nostra transparència aportant de manera fàcilment accessible la informació de les publicacions realitzades o els vídeos, visibles tots al lateral del bloc. A nivell ambiental procedirem a calcular i compensar les emissions de CO2 alhora que anem gestionant altres compromisos com El compromís de minimitzar el canvi de mòbil / El compromiso de minimizar el cambio de móvil. També els consums d'oficina s'han mantingut seguint els objectius de mínims. També hem gestionat els aspectes d'RS en referència als nostres grups d'interèsGestionar les males pràctiques dels proveïdors...

Article al bloc

Articles

Responsabilitat Global us desitja Bon Nadal

Enguany us desitgem un Bon Nadal amb la cançó "Em dónes força" que Sergio Dalma i l'Escolania de Montserrat han versionat de "You raise me up" per al disc de La Marató de TV3. Teniu tot seguit el vídeo i un fragment de la lletra:

vídeo Marató 2011

Em dónes força per superar els obstacles,
em dónes força per creuar l’oceà.
Sóc tan fort quan dintre meu et sento.
Em dónes força, per sempre et vull amb mi..

Felicitacions de Nadal anteriors: 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
 

Altres reflexions i notícies

RSA (Responsabilitat Social de les Administracions Públiques)
Governança
Diversitat i inserció
Emprenedoria
Laboral
Ètica
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA