Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Parlem de Territoris Socialment Responsables al IV Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme

El conseller Puig durant l'inauguració del Congrés a Vilafranca del Penedès
  • Ha tingut lloc a Vilafranca del Penedès el IV Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme
  • S'hi ha presentat la iniciativa de Destinació Turística Socialment Responsable als territoris del Penedès, a càrrec de Josep Maria Canyelles i Albert Huerta de Vector 5
  • L'esdeveniment ha estat inaugurat pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig
El Congrés

Aquest congrés és un intercanvi de coneixements amb cita biennal, que vol ser una eina per a l’estudi i seguiment de l’evolució dels paisatges vitivinícola del Penedès. A llarg de les diferents edicions, aquesta trobada entre professionals i persones interessades en el paisatge, ressalta la importància de l’entorn vitivinícola com a patrimoni a preservar.

En el marc de la inauguració, el conseller Felip Puig ha assenyalat que "el paisatge l'hem de contemplar com un motor de riquesa", i ha afegit que l'enoturisme "es una oportunitat que ens dona identitat i generador d'economia". El conseller ha estat acompanyat de l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, l’alcalde de Subirats, Pere Pons, de la presidenta del Patronat de Turisme de Subirats, Maite Catasús, i el director del Congrés, Miquel Vidal.

El projecte Penedès · Destinació Turística Socialment Responsable

Josep Maria Canyelles, Albert Huerta i Marta Ribera, de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat han participat al Congrés per presentar el model de Territoris Socialment Responsables aplicat al sector del turisme, un sector d'elevat interès econòmic

Albert Huerta va explicar les característiques del projecte, en el qual participen les ciutats de Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Igualada i Vilafranca del Penedès, sota el lideratge de la Fundació Pro Penedès, la direcció tècnica de Vector 5 i suport del Servei d'Ocupació de Catalunya que l'ha reconegut com a projecte innovador.

Aquest projecte planteja desenvolupar les destinacions turístiques corresponents al Penedès com uns territoris socialment responsables, com a estratègia per a enfortir la seva capacitat de creació de riquesa de manera respectuosa amb els requeriments de la societat, i amb especial èmfasi en el manteniment i creixement de l'ocupació i l'increment de la qualitat laboral.

Prèviament Josep Maria Canyelles havia explicat els conceptes de Responsabilitat Social, Territori Socialment Responsable i Destinació Turística Responsable. La responsabilitat social és un enfocament de negoci que pretén desenvolupar unes empreses més competitives a partir de la seva sostenibilitat, en tots els cinc vectors: econòmic, ambiental, social, laboral i bon govern, i mitjant la creació de confiança en els grups d'interès. Per això, la seva metodologia posi un gran èmfasi en els compromisos, la gestió integrada, el diàleg amb els grups d'interès, o la rendició de comptes.

La necessitat de diferenciar-se d'altres territoris requereix liderar un model de turisme compromès amb el territori i amb els reptes socials, ambientals, laborals... Aquesta diferenciació és oportuna per a gran part del model turístic del territori, ja sigui amb el turisme familiar, el turisme industrial, el turisme cultural, el turisme esportiu o d'esdeveniments, o l'enoturisme.

El turisme és un sector fonamental a les dues comarques litorals d'aquest territori, el Garraf i el Baix Penedès, alhora que mostra oportunitats de major desenvolupament a l'Alt Penedès i a l'Anoia a partir de l'enoturisme i el turisme industrial respectivament.

El programa permetrà capacitar les empreses i els agents del territori, fer accions d'acompanyament a les empreses, i promoure la implantació d'iniciatives concretes. Entre les empreses es proposaran iniciatives concretes com ara: integració de persones amb discapacitat o col·lectius de risc, plans d'igualtat, plans de gestió de la diversitat, mesures ambientals, codificació dels valors ètics corporatius, definició de l'estratègia corporativa d'RSE...

Entre els agents es treballarà l'estratègia de territori socialment responsable, com desenvolupar aquests atributs vinculats a la marca de territori, i establir objectius i hipòtesis sobre com aquest model hauria de de reportar un retorn quantificable en sostenibilitat empresarial, social, laboral i ambiental.

Podeu veure els vídeos de resum de cada ponent. Us oferim aquí les de Josep Maria Canyelles i Albert Huerta, socis consultors de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat:

Vídeo entrevista a Josep Maria Canyelles: Destinació Turística Responsable

Video entrevista Albert Huerta: Penedès Destinació Turística Responsable

Vegeu també:

Entrevista a Josep Maria Canyelles a la televisió Canal Blau: www.tdtgarraf.com/garraf-noticies/capitol/el-turisme-s-obre-a-la-responsabilitat-social
19.4.13 Una trentena d’empreses participen a la jornada Destinació Turística Socialment Responsable a Vilanova i la Geltrú
27.3.13 Iniciativa de Destinació Turística Socialment Responsable als territoris del Penedès
27.3.13 Iniciativa de Destino Turístico Socialmente Responsable en los territorios catalanes del Penedès
27.3.13 Vilanova i la Geltrú, pla pilot per a ser una Destinació Turística Socialment Responsable


Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat és una consultoria que ajuda les empreses i les organitzacions a desenvolupar la seva excel·lència social mitjançant la gestió de la seva Responsabilitat Social de manera que aporti valor i sostenibilitat tant a l'empresa com als seus grups d’interès i al conjunt de la societat.  Disposa d'una gran especialitat en RSE en el sector turístic.

Articles

Carta oberta: En parlem des de l'RSE?

Catalunya i Espanya afrontaran en aquest 2013 i 2014 una situació políticament excepcional, marcada per l'agenda sobiranista que preveu la convocatòria d'un referèndum o consulta equivalent per tal que la ciutadania esculli de manera democràtica i pacífica quin futur vol per a Catalunya, en el sentit de seguir formant part del Regne d'Espanya o bé crear un nou estat.

Sense entrar ara en consideracions de major profunditat, és evident que aquesta és un dinàmica social i política que comporta una afectació i genera uns impactes de diversa índole en les organitzacions, en les persones, i en el conjunt de l'economia i l'activitat empresarial.

Aquesta és una dinàmica que pot ser analitzada des del punt de vista de la responsabilitat social de les parts. De fet, cadascuna de les parts, empreses, administracions, partits polítics, organitzacions socials, universitats, etc., haurien d'analitzar com gestionen des d'una òptica socialment responsable la seva afectació, posicionament, mesures i accions.

Dit d'una altra manera, formaria part d'una visió limitadíssima de l'RSE que aquelles organitzacions que estan gestionant la seva responsabilitat social no incorporessin dins els aspectes a abordar un aspecte com aquest. En aquest moment, més enllà de matèries obvies i recurrents com les emissions de CO2 o la igualtat de gènere, una empresa que actuï a l'estat espanyol ha d'observar temes que prenen una materialitat evident com ara les conseqüències de la crisi severa (atur, desnonaments, pobresa...) i també del procés obert a Catalunya.

En rigor -i així ho hem defensat en diverses ocasions- les empreses compromeses amb l'RSE, des de sempre haurien d'haver incorporat dins els aspectes fonamentals i materials de l'RSE, i que són consubstancials a operar dins l'estat espanyol, la gestió de la diversitat cultural, lingüística i nacional. Si em permeten anar més enllà, afirmaré que la manca d'acció proactiva en aquest sentit per part de les empreses  -molt limitada o sovint en sentit contrari a les expectatives de les parts afectades- és un factor que ha contribuït a generar la situació d'impàs en què ens hem trobat. Per acció i per omissió, cosa ha afavorit que la política s'excedeixi en les seves funcions, sense que la societat civil no només no li hagi corregit el rumb, sinó que sovint s'hagi pogut interpretar com una complicitat.

Aquesta setmana s'han produït dues notícies menors (una per activa i l'altre per passiva) que m'han portat a fer aquest anunci: m'agradarà dedicar una sèrie de reflexions concebudes per ajudar en la reflexió d'aquesta matèria per a les empreses i consultores que tinguin interès a abordar-lo. Tots sabem prou que és una matèria molt delicada, on és difícil fer aportacions tècniques sense que es tenyeixin de la manera com cadascú veu i analitza la situació. Corrent aquest risc, crec que algú ha de començar a abordar serenament el tema, agafar el toro per les banyes i posar la matèria dins el debat de l'RSE.

No sé si me'n sortiré. Tampoc disposo de molt temps per a preparar reflexions ordenades. Ja em disculpareu. Però ho faré amb la millor intenció. Perquè estic convençut que amb major sentit de l'RS no hauríem arribat a aquest estadi, i perquè estic convençut que per mitjà de l'RS podem fer aquest procés de manera que creï valor per a totes les parts, de manera que finalment tothom en surti beneficiat. Per descomptat, l'altra possibilitat és que aquest procés sols sigui utilitzat per a generar enfrontaments inútils i que sols porti a la destrucció de valor.

Per descomptat, i coherentment amb la visió que tinc de l'RSE, entenc que la incorporació d'aquesta matèria dins la gestió de l'RSE no solament ha de comportar un exercici de relacions públiques o de gestió de riscos, sinó que pot i ha de permetre una millora en la cultura organitzativa de les empreses, en la seva diversitat i en la seva competitivitat. Ja en parlarem com.

Com que aquest és un exercici obert, convido a qualsevol altra persona que s'hi vulgui afegir. Les idees de tothom seran benvingudes i ens ajudaran a identificar les millors pràctiques i la millor manera de convertir les situacions que poden ser de conflicte amb dinàmiques que poden ser generadores d'energia positiva. [continuar llegint al blog]

RSE a la XIV Escola d'Estiu de Comerç de la FECOM

La FECOM organitza la XIV Escola d’Estiu de Comerç 

Els dies 21 de juny i 15 de juliol, la Federació Provincial d’Empresaris del Comerç de Lleida (FECOM) va organitzar les dues jornades de l’Escola d’Estiu, que aquest any ha arribat a la seva 14a edició, i que té com a títol “Parlem de comerç de proximitat, comerç km 0, comerç a prop nostre”. El programa el podeu trobar aquí.

La inauguració, a càrrec del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Pelegrí, va comptar amb una xerrada del director de l’Àrea d’Expansió d’ActelGrup, Mario Sánchez.

Pel que fa a la cloenda, que el dia 15 de juliol, el director general de Comerç, Josep M. Recasens, feu la cloenda, i la ponència, l’expert en RSC i soci consultor de Vector 5, Josep Maria Canyelles.
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA