Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Diferenciant Turisme Sostenible i Turisme Responsable

Aquesta setmana hem estat immersos en la 7a Conferència Internacional de Turisme Responsable en Destinacions, que ha tingut lloc a Barcelona i, per primer cop, a Europa.


He trobat interessant que en els debats s'hagi diferenciat entre Turisme Sostenible i Turisme Responsable. La diferència s'ha posat en el fet que aquest darrer concepte o model requereix que es focalitzi el diàleg amb els grups d'interès.

Aquesta és una idea sobre la qual hem escrit en diferents ocasions, ja que és important per a comprendre on posem el focus. En la intervenció que hem fet des de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat encara hem anat més enllà ja que hem introduït el concepte de Destinació Turística Responsable com a aplicació sectorial del Territori Socialment Responsable i, en conseqüència, fent una aproximació diferent de la que se sol fer des de la gestió de la sostenibilitat en Destinacions Turístiques.

Us aporto ara l'article de fa uns mesos on reflexionava sobre la diferència pràctica entre Responsabilitat i Sostenibilitat: 19.5.13 Responsabilitat & sostenibilitat


Els experts aconsellen descentralitzar els punts d'interès turístic de Barcelona a la resta del territori català

  •     El document final de la 7a Conferència Internacional sobre Turisme Responsable recull la necessitat de "desconcentrar l'activitat turística de Barcelona i aprofitar el potencial de tot el territori"
  •     Destaca que "els millors llocs per viure són els millors llocs per visitar" i aposta per "la gestió de la fricció deguda al conflicte pel desequilibri entre residents i visitants".
  •     La conferència ha reunit a Barcelona més de 300 professionals de tot el món per debatre sobre la gestió del turisme responsable i s'ha clausurat amb la publicació de la Declaració.

Cerimònia de lliurament dels I Premis de Turisme Responsable de Catalunya


logo_colours
  •  Els Premis reconeixen les bones pràctiques de la indústria turística catalana i guardonen empreses o administracions que aposten per una gestió responsable del turisme.
  • Les e mpreses guardonades han estat nominades pels mateixos viatgers, o pels seus col·legues de la indústria turística catalana.
  • L'acte de lliurament, celebrat a la Torre Agbar , s'emmarca en la celebració de la 7a Conferència Internacional sobre Turisme Responsable en Destinacions que ha tingut lloc a Barcelona.
La Torre Agbar de Barcelona ha acollit la cerimònia de lliurament dels 1s Premis de Turisme Responsable de Catalunya amb els quals es reconeixen les bones pràctiques de la indústria turística catalana. El lliurament d'aquests premis s'emmarca en la celebració de la 7a Conferència sobre Turisme Responsable en Destinacions, a Barcelona .En un acte presentat per l'escriptora Asha Miró i l'arquitecta Benedetta Tagliabue, vuit empreses o administracions han recollit els seus guardons, que reconeixen i distingeixen la seva aposta per una gestió responsable de la destinació.Totes les organitzacions o empreses guanyadores i finalistes han estat nominades directament pels viatgers, o per altres empreses turístiques catalanes, de manera que els premis tenen el seu origen directament en l'usuari o en la indústria. Més de 200 persones han realitzat la seva nominació i finalment han competit un centenar d'empreses i organitzacions de tot el territori català. Un cop recollides les nominacions, un jurat especialitzat ha decidit els finalistes, guanyadors i mencions especials valorant la seva aportació a la gestió responsable del turisme. Els premiats han estat:

- Millor allotjament petit (atorgat a un allotjament de menys de 24 llits que demostra que un petit negoci pot aconseguir exercir les seves responsabilitats amb el medi ambient i la comunitat local): CASA LEONARDO
- Millor allotjament gran (atorgat a un allotjament igual o major a 24 llits que demostra l'impacte positiu que un negoci pot tenir en la destinació quan exerceix les seves responsabilitats amb el medi ambient i la comunitat local): L'AVENC
- Millor contribució a l'economia local (atorgat a una organització turística que actua en benefici del desenvolupament de l'economia local i la millora del benestar de la població de la destinació): EL CINQUÈ LLAC
- Millor proveïdor de turisme accessible i inclusiu (atorgat a una organització que realitza esforços excepcionals per garantir una experiència accessible per a tothom, independentment de la discapacitat o l'origen social): INOUT HOSTEL
- Millor proveïdor de excursions responsables (atorgat a un proveïdor d'excursió que educa i inspira als viatgers a través de l'enfocament responsable dels seus productes): TARANNÀ CLUB DE VIATGES
- Millor gestió del patrimoni cultural a través del turisme (atorgat a una destinació de turisme, un patrimoni de la humanitat, un grup , una iniciativa o una atracció que empra el turisme per promoure i protegir eficaçment el patrimoni cultural): ASSOCIACIÓ OPEN HOUSE BARCELONA
- Millor gestió del patrimoni natural i de la protecció del medi ambient a través del turisme (atorgat a una organització, iniciativa o àrea natural que empra el turisme en benefici de la vida silvestre i/o conservació de l'hàbitat): MÓN NATURA DELTA DE EBRE (Fundació Catalunya - la Pedrera)
- Millor iniciativa de turisme responsable (atorgat a una organització de recent creació o iniciativa que aplica un enfocament innovador a l'empresa de viatges i el turisme, i en conseqüència també realitza una contribució positiva a la vida, al patrimoni cultural local i/o al medi ambient): CREATIVE TOURISM NETWORK

Articles

Jornada: La riquesa de l'intangible. La revolució col·laborativa

Dimecres, 16 oct. 2013

Objectius

Donar una nova visió, real i contrastada, de models col·laboratius i cooperatius per a les empreses d'avui i del futur, per fer-les més rentables duradores, sostenibles i generadores de riquesa.I, a més a més, donar instruments a través d'un taller pràctic sobre el lideratge compartit com a recurs per aplicar noves formes de fer més beneficioses en el funcionament de l'empresa o altra organització.

Destinataris

Empresaris, empresàries, directius, directives, consellers, conselleres i professionals, comandaments intermedis i responsables de RRHH i d'equips que aposten per la innovació en les organitzacions.

Font: www.cambrabcn.org
 

Jornada El paper de les Administracions Públiques en la gestió de la Responsabilitat social

Promoguda pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya, el proper 6 de novembre tindrà lloc la Jornada El paper de les Administracions Públiques en la gestió de la Responsabilitat social.

L’objectiu de la sessió és visibilitzar experiències d’èxit en la gestió de la Responsabilitat Social per part de les Administracions Públiques tant a nivell intern com en la projecció externa de les seves polítiques.

En aquest enllaç trobareu el programa i la butlleta d’inscripció que és necessari emplenar per assistir-hi. L’aforament és limitat i la inscripció s’efectuarà per rigorós ordre d’entrada.

Sala d’actes (planta -1) del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, situada al carrer d'Ausiàs Marc, 40 - 08010 Barcelona.



Altres reflexions i informacions

L'RSE de les pimes, un model d'excel·lència empresarial i responsabilitat davant la societat. La "UEA magazine", la revista de la Unió Empresarial de l'Anoia, ha publicat en aquest número corresponent a maig-juny 2013 un article de Josep Maria Canyelles sobre la Responsabilitat Social.

Un grup d'experts fan una proposta per rehabilitar els partits Aposten perquè el finançament irregular estigui tipificat en el Codi Penal

Creat el Tribunal Català de contractes del Sector Públic. Es crea el Tribunal Català de contractes del Sector Públic, es tracta d’un òrgan de caràcter col·legiat format per tres membres, que ha de donar resposta als recursos interposats en matèria de contractació pública.

Sant Cugat es compromet a promoure l'RSE. Front comú per promoure la Responsabilitat Social Empresarial. Totes les forces polítiques de l'Ajuntament es comprometen a promoure la RSE que promou l'Associació Sant Cugat Empresarial


El IV Congrés del Tercer Sector Social se celebrarà del 27 al 29 de novembre. L'acte, organitzat per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, tindrà lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona sota el lema "Avançar en igualtat i Drets Socials"
 
Laboral
Ha entrat en vigor el Conveni sobre treballadors domèstics. El Conveni sobre els Treballadors Domèstics de l'Organització Internacional del Treball (OIT),

Ambiental - Energia - Sostenibilitat
Desarrollan un tubo termoeléctrico capaz de generar energía limpia mediante agua caliente. Aprovechando el paso de agua caliente y fría por las tuberías comunitarias de nuestras casas se podrá conseguir electricidad … (2,5W por cada 10cm de conductos)!

Drets humans
[ca] Humans o posthumans? [es] ¿Humanos o posthumanos?

Turisme
Jornada de Turisme Rural Responsable a Sóller
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA